A mund të lidhet iPhone me wifi 5 Ghz?

A mund të lidhet iPhone me wifi 5 Ghz?
Philip Lawrence

Teknologjia e internetit ka parë risi dhe përmirësime me hapa të mëdhenj në dekadat e fundit. Fillimisht, interneti ishte i disponueshëm me teknologjinë e tij vetëm me modem; megjithatë, tani ajo njihet si një teknologji me valë që ofron jo një, por dy breza frekuencash.

Shumica e ruterave tani funksionojnë me dy breza frekuencash, dhe për këtë arsye ju mund t'i përdorni pajisjet tuaja me frekuenca wifi 2.4 GHz dhe 5 GHz.

Ju mund të kërkoni opsione për të hyrë në internet me shpejtësi të lartë me iPhone tuaj, por a mund të lidhet iPhone me wi fi 5 GHz? Dhe a e dini se si ta lidhni atë me wi fi 5 GHz? Lexoni postimin e mëposhtëm dhe gjeni përgjigjet për të gjitha këto pyetje dhe shumë më tepër.

Cilat janë përfitimet e brezit të frekuencës Wi-Fi 5GHz?

Ne të gjithë e dimë se kryesisht ruterat punojnë me brezin e frekuencës 2.4 GHz. Gradualisht, klientët vunë re se ky brez i frekuencës së ruterit të vetëm do të mbipopullohej me pajisje dhe do të fillonte të performonte dobët. Në një përpjekje për të ofruar shërbime më të mira për klientët, më në fund, u shtua brezi 5 GHz.

Meqenëse brezi i frekuencave 5 GHz është relativisht i ri në brezin 2.4 GHz, ai nuk shterohet sepse pak pajisje mund ta qasen atë . Një avantazh tjetër i brezit 5 GHz është se ai është më pak i prekshëm ndaj ndërhyrjeve dhe çështjeve të shpejtësisë.

Në mënyrë të ngjashme, brezi i frekuencave 5 GHz ka avantazhin mbi brezin e frekuencave 2,4 GHz sepse ka më shumë kanale në 25 që nuk mbivendosenkanalet. Për fat të mirë, do të keni shpejtësi shumë më të mirë me brezin wi-fi 5 GHz, sepse ai transmeton të dhënat shpejt.

E keqja e brezit wifi 5 GHz është se, për fat të keq, ka një gamë më të shkurtër. Për më tepër, frekuenca më e lartë e këtij brezi e bën të vështirë depërtimin dhe arritjen përtej objekteve të forta si dyshemetë dhe muret.

A mund të lidhet pajisja ime Apple me 5 GHz?

Modelet më të vjetra të Apple iPhone si iPhone 3/3GS dhe iPhone 4/4s nuk janë të pajtueshme me brezin e frekuencave wifi 5 GHz. Megjithatë, iPhone 5 dhe modelet krejt të reja, duke përfshirë iPhone 6/6 Plus/ 6S/ 6S Plus/ SE/7/7 Plus/ 8/8 Plus/ dhe iPhone X/XI/XII, janë krijuar për të punuar me 5GHz wi brezi fi.

Sipas profesionistëve, mbështetja 5 GHz në iPhone do të provojë të jetë një veçori e shkëlqyer pasi përmirëson dhe forcon kapacitetin e përgjithshëm në mjedise të ndryshme. Kapaciteti i përgjithshëm mund të përkufizohet si kapaciteti i përgjithshëm i ofruar për të gjithë përdoruesit e njëkohshëm nëpër AP në një zonë specifike.

Shiko gjithashtu: Tastiera më e mirë WiFi - Vlerësime & Udhëzues për blerje

William Kish, CTO dhe bashkëthemelues i Ruckus Wireless, shpjegon këtë veçori të 5 GHz për iPhone duke thënë, " Kapaciteti më i lartë total është kryesisht një funksion i sasisë shumë më të madhe të gjerësisë së brezit të disponueshëm në brezin 5 GHz, si dhe karakteristikave më të favorshme të përhapjes së kapacitetit të spektrit 5 GHz. 23 Kanalet me gjerësi 20 MHz, që nuk mbivendosen do të rrisin shpejtësinë e transferimit të të dhënave përiPhone. Pavarësisht nga të gjitha cilësitë e tij, brezi 5 GHz mund të krijojë probleme iPhone për shkak të gjatësisë së valës më të shkurtër.

Si ta lidhni iPhone me 5 GHz?

Për të lidhur iPhone tuaj me brezin wifi 5 GHz, do t'ju duhet të ndryshoni cilësimet e ruterit.

Megjithatë, përpara se të vazhdoni të ndryshoni cilësimet e ruterit tuaj, duhet të siguroheni që:

 • Kontrollo nëse ruteri mbështet brezin e frekuencës wifi 5 GHz.
 • Krijo një kopje rezervë të cilësimeve të ruterit në mënyrë që të mund t'i rivendosësh shpejt cilësimet nëse është e nevojshme.
 • Përditëso sistemi softuerik në pajisjet tuaja. Kjo do të ndihmojë në shtimin e përditësimeve më të fundit të sigurisë në pajisjet tuaja për t'u lidhur dhe për të punuar pa probleme me njëra-tjetrën.
 • Harroni dhe hiqni rrjetin wi-fi nga të gjitha pajisjet që i ishin bashkuar më parë. Duke bërë këtë, pajisjet tuaja do të funksionojnë me cilësimet e reja pasi të ribashkohen në rrjet.

Në vijim janë cilësimet që duhet të shtoni në ruterin tuaj në mënyrë që iPhone juaj të mund të lidhet me 5 GHz:

Emri unik i rrjetit

Cakto një emër të vetëm, unik ose SSID (Identifikuesi i grupit të shërbimit) në rrjetin tuaj wifi. Mos bëni gabim duke i dhënë rrjetit tuaj emra të zakonshëm ose të paracaktuar. Më e rëndësishmja, mos vendosni kushte të ndryshme për brezat e frekuencave 2,4 GHz dhe 5 GHz të ruterit tuaj.

Nëse u jepni emra të ndryshëm brezave me frekuencë të dyfishtë, pajisja juaj nuk do të lidhet me të.

Gjerësia e kanalit

Gjerësia e kanalit mundtë përshkruhet si aftësia e një 'tubi' për transferimin e të dhënave. Kanalet më të gjera Wi-Fi janë më të prirura për t'u prekur nga ndërhyrje dhe ndërhyjnë lehtësisht me pajisjet e tjera.

Për të vendosur një brez frekuence 5 GHz në ruterin tuaj, duhet të zgjidhni automatikin ose të gjitha gjerësitë (20 MHz, 40 MHz, 80 MHz ) për atë. Ky funksion do të garantojë që ruteri juaj të sigurojë performancën më të mirë për të gjitha pajisjet e lidhura.

Në mënyrë të ngjashme, duhet të aktivizoni përditësimet automatike të firmuerit për ruterin tuaj. Do të ndihmonte nëse aktivizoni gjithashtu çdo modalitet radio për ruterin tuaj. Ky funksion do të sigurojë që pajisjet tuaja të lidhen me internetin duke përdorur mbështetjen më efikase të radios.

Pasi t'i keni bërë këto ndryshime në cilësimet e ruterit, duhet të vazhdoni dhe të ndryshoni brezin e tij të paracaktuar wi-fi 2,4 GHz në brezin 5 GHz përmes këtyre hapave:

 • Hapni një shfletues uebi dhe futni adresën IP të parazgjedhur të ruterit. Adresa IP e paracaktuar është shkruar poshtë ruterit tuaj, ose mund ta gjeni në manualin e përdoruesit të ruterit.
 • Futni detajet e hyrjes në llogarinë tuaj, duke përfshirë emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin.
 • Klikoni në skedës wireless në mënyrë që të mund të ndryshoni cilësimet e valës. Në dritaren e cilësimeve me valë, zgjidhni opsionin kryesor.
 • Ndryshoni brezat 802.11 nga 2.4 GHz në brezin wifi 5 GHz.
 • Shtypni butonin "Apliko".

Pasi të keni vendosur lidhjen wi fi në brezin 5 GHz, lidhni iPhone tuaj me Wi-Fi të rirrjeti, dhe do të fillojë të funksionojë me brezin e frekuencës wi fi 5 GHz.

Çfarë duhet të bëni nëse iPhone im nuk mund të lidhet me brezin Wi-Fi 5 GHz?

Iphone-i juaj mund të dështojë të lidhet me brezin wi-fi 5 GHz edhe pse keni bërë ndryshime në cilësimet e ruterit. Për fat të mirë, ju mund t'i rregulloni problemet e lidhjes me ndihmën e zgjidhjeve të mëposhtme:

Shiko gjithashtu: Si të transferoni skedarë duke përdorur Transferimin WiFi të Samsung

Rinisni iPhone tuaj

Nëse iPhone juaj po ju bën të vështirë të lidheni me brezin wifi 5 GHz, duhet të rinisni atë.

Përdorni hapat e mëposhtëm për të rifilluar iPhone X, 11 ose 12:

 • Shtypni butonin e volumit dhe anësor derisa të shihni rrëshqitësin e fikjes.
 • Rrëshqitni rrëshqitësin dhe lëreni iPhone tuaj të qëndrojë i fikur për 30 sekonda.
 • Më pas, shtypni dhe mbani shtypur butonin anësor dhe iPhone do të riniset.

Mund ta rinisni iPhone SE (gjenerata e dytë), 8, 7 ose 6 me hapat e mëposhtëm:

 • Shtypni butonin anësor derisa të shihni rrëshqitësin "fikja e energjisë".
 • Rrëshqitni rrëshqitësin në majtas dhe lëreni iPhone tuaj të qëndrojë i fikur për 30 sekonda.
 • Shtypni butonin anësor dhe prisni që iPhone të rindizet.

Pasi të keni rindezur iPhone tuaj, rilidheni dhe kontrolloni nëse pajisja mund të lidhet me rrjetin wifi 5 GHz.

Rivendos cilësimet e rrjetit

Nëse metoda e mësipërme nuk funksionon, atëherë mund të provoni të rivendosni cilësimet e rrjetit në iPhone me këto hapa:

 • Hap menunë kryesore të iPhone dhe shko te cilësimettab.
 • Zgjidhni fushën e cilësimeve të përgjithshme dhe trokitni lehtë mbi butonin e rivendosjes.
 • Klikoni në butonin e rivendosjes së cilësimeve të rrjetit dhe prisni që të fillojë procedura e rivendosjes.
 • Pasi rivendosja ka përfunduar, rilidheni iPhone tuaj me rrjetin e brezit wifi 5 GHz.

Përfundim

Brezi wifi 5Hz ka qenë një shtesë emocionuese në botën e internetit. Për fat të mirë, shumica e modeleve të iPhone janë të pajtueshme me këtë grup të ri dhe funksionojnë shumë mirë me të. Mbani në mend se brezi i frekuencave 5 GHz nuk është pa disavantazhe.

Kjo do të thotë se duhet të jeni të kujdesshëm në zgjedhjen e tij si rrjetin e paracaktuar për pajisjet tuaja. Nëse dëshironi të përjetoni shpejtësi të shpejtë të transferimit të të dhënave në iPhone tuaj, atëherë brezi i frekuencave wifi 5 GHz do të jetë një zgjedhje e përsosur.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.