Çfarë është Wifi Direct? Gjithçka që duhet të dini!

Çfarë është Wifi Direct? Gjithçka që duhet të dini!
Philip Lawrence

Wi-Fi Direct është një standard Wi-Fi që lejon pajisjet me valë të lidhen drejtpërdrejt me njëra-tjetrën pa një pikë aksesi ndërmjetëse. Është e krahasueshme me një lidhje Bluetooth midis pajisjeve me valë, por përdor Wi-Fi në vend.

Në këtë artikull, ne do të zhytemi më thellë në botën e Wi-Fi direkt për të kuptuar se si funksionon dhe në çfarë situatash mund të jetë i dobishëm.

Wi-Fi konvencional

Për të kuptuar plotësisht se si funksionon Wi-Fi Direct, rishikimi se si funksionon Wi-Fi konvencional do të jetë i dobishëm. Në këtë mënyrë, ne mund t'i krahasojmë dhe krahasojmë të dyja, duke ndihmuar të kuptuarit tonë.

Arkitektura Wi-Fi

Një rrjet konvencional Wi-Fi zakonisht përdor një pikë aksesi, një pajisje që vepron si një qendër shpërndarës për të gjitha lidhjet me valë. AP ofron:

  • Mbështetje për lidhjen me valë dhe me tela
  • Kalimin dhe drejtimin ndërmjet pajisjeve të lidhura
  • Ofrimin e shërbimit, i cili përfshin protokollet e sigurisë, vërtetimin dhe lejimin dhe moslejimi i klientëve në rrjet

Diagrami i mëposhtëm përshkruan këtë rregullim:

Diagrami i mësipërm tregon një pikë aksesi, siç është një ruter me valë, që lidh Wi-në -Klientë Fi. Pika e hyrjes i lejon këto pajisje të aksesojnë burimet e rrjetit në rrjetin me tel.

Modaliteti i infrastrukturës

Kjo marrëveshje quhet "modaliteti i infrastrukturës". Kjo mënyrë karakterizohet nga komunikimi i pajisjeve të lidhurapërmes AP qendrore wireless. Komunikimi ndërmjet pajisjeve dhe ndërmjet një pajisjeje dhe rrjetit me tel merr gjithmonë rrugën përmes AP.

Rrjetëzimi Ad Hoc

Një alternativë ndaj modalitetit të infrastrukturës është modaliteti ad hoc. Ky modalitet përfshin lidhjen e një pajisjeje Wi-Fi drejtpërdrejt me një pajisje tjetër Wi-Fi. Në këtë rast, njëra pajisje vepron si AP, duke transmetuar një SSID dhe tjetra thjesht funksionon si një klient Wi-Fi, duke lejuar komunikimin nga pajisja në pajisje. Diagrami i mëposhtëm e ilustron këtë:

Shiko gjithashtu: Sa të dhëna përdor Hotspot?

Modaliteti ad hoc ndryshon nga mënyra e infrastrukturës në atë që nuk ka nevojë për AP qendrore.

Është e rëndësishme të theksohet këtu se megjithëse modaliteti i rrjetit ad hoc përdor i njëjti model i lidhjes peer-to-peer, nuk është i njëjtë me një lidhje Wi-Fi Direct, e cila do të bëhet më e qartë më poshtë.

Si funksionon Wi-Fi Direct

Në të kundërt me Wi-Fi konvencional, pajisjet Wi-Fi Direct mund të komunikojnë drejtpërdrejt me njëra-tjetrën pa pasur nevojë për një AP qendrore. Në të njëjtën kohë, Wi-Fi Direct ofron lidhje të drejtpërdrejtë nga pajisja në pajisje me shumë më tepër veçori sesa modaliteti ad hoc i përshkruar më sipër.

Si i tillë, Wi-Fi Direct është bërë një mënyrë për të ndarë fotot, për të kryer një skedar transferimi ndërmjet pajisjeve, madje edhe marrja e një lidhjeje interneti. Është një veçori e ngjashme në funksionalitet me Bluetooth-in, por ofron një gamë shumë më të gjatë me shpejtësi tipike Wi-Fi.

Shiko gjithashtu: Si të rregulloni WiFi Vazhdon skanimin dhe shkëputjen në Android

Wi-Fi Directfunksionimi

Wi-Fi Direct në thelb krijon një pikë aksesi në softuer në një nga pajisjet me valë. Kjo njihet si një AP Soft. Pajisja tjetër në lidhje vepron thjesht si klient Wi-Fi. Një version i veçantë i konfigurimit të mbrojtur Wi-Fi përdoret për të mundësuar negocimin midis Soft AP dhe klientit.

Pasi një përdorues të aktivizojë Wi-Fi Direct, mund të bëhen lidhje të drejtpërdrejta Wi-Fi. Bëhet një transferim i konfigurimit të mbrojtur nga Wi-Fi përmes të cilit negociohet lidhja. Ky negocim "çiftimi" mund të zhvillohet gjithashtu në një metodë "jashtë brezit" duke përdorur ose një lidhje Bluetooth ose komunikim në fushë të afërt (NFC).

Aftësitë Soft AP

Soft AP të vendosura në pajisjet Wi-Fi Direct mund të ofrojnë një gamë të gjerë funksionesh, në varësi të nevojave dhe aplikacionit. Kjo lejon Wi-Fi Direct të ofrojë siguri të thjeshtë ose gjithëpërfshirëse dhe ndërrime dhe rrugëzim bazë ose të avancuar të rrjetit, në varësi të aplikacionit.

Aleanca Wi-Fi është përgjegjëse për certifikimin e pajisjeve të drejtpërdrejta Wi-Fi dhe një nga përfitimet kryesore të kësaj janë se pajisje të shumta nga prodhues të ndryshëm, si p.sh. një smartphone Android dhe pajisjet Apple, mund të ndërlidhen dhe të komunikojnë pa probleme.

Vetëm njëra nga dy pajisjet që komunikojnë duhet të jetë e certifikuar nga Wi-Fi Direct . Të gjitha pajisjet e vjetra Wi-Fi mund të lidhen me një pajisje Wi-Fi Direct brenda rrezes. Dhe shumë Wi-FiPajisjet Direct mund të lidhin klientë të shumtë, duke i lejuar ata të veprojnë si një AP me valë.

Rekomandohet: Ndarja e Wi-Fi

Përfitimet e Wi-Fi Direct

Si çdo teknologji, shpesh është e dobishme të pyesësh, "çfarë nevojash plotëson Wi-Fi Direct?" Ndërsa rrjetet me valë u bënë më të spikatura dhe gjithnjë e më shumë pajisje mbështetën lidhjen me valë, duhej të krijohej një metodë më e thjeshtë për konfigurimin e këtyre pajisjeve. Kjo është ajo që ofron Wi-Fi Direct.

Aplikacionet Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct mund të përdoren në pajisje të tilla si telefonat inteligjentë, laptopët, tabletët, PC-të ose Mac-ët, duke i lejuar ato për t'u lidhur drejtpërdrejt me pajisjet në afërsi për lidhje të shpejtë dhe të lehtë. Përveç kësaj, pajisjet periferike të kompjuterit si tastierat me valë, minjtë, printerët dhe pllakat e vizatimit përdorin gjerësisht Wi-Fi Direct për të lidhur pajisje si këto.

Por Wi-Fi Direct ndihmon më tej kur përdoret me gjëra të tilla si fotografia dixhitale kornizë, kamera dixhitale, televizorë dhe ekrane të tjera, kufje me valë, altoparlantë, mikrofona dhe një mori pajisjesh të tjera. Aplikacione të tjera përfshijnë ndarjen e ekranit, transferimin e skedarëve, aksesin në printer dhe aksesin në rrjet me valë.

Pajisjet si p.sh. konzolat e lojërave përdorin gjerësisht gjithashtu Wi-Fi direct.

Mbështetje për lidhjen në internet

Pajisjet e pajtueshme me shumë Wi-Fi Direct, të tilla si pajisjet Samsung, Android dhe Apple, mbështesin gjithashtu një lidhje Wi-Fi Direct në të njëjtën kohë me njëlidhje e rregullt me ​​një rrjet pa tel. Kjo mundëson lidhjen me internetin nëpërmjet lidhjes.

Wi-Fi Direct krahasuar me teknologjitë e tjera të ngjashme

Teknologjitë e tjera të ngjashme kryejnë funksione të krahasueshme. Çfarë e veçon Wi-Fi Direct? Le ta krahasojmë atë me disa teknologji të tjera të ngjashme.

Wi-Fi Direct vs Ad Hoc

Dallimi kryesor midis këtyre dy qasjeve është se ad hoc, siç përshkruhet në standardin IEEE 802.11, funksionon vetëm Privatësia ekuivalente me tel (WEP), një standard i vjetëruar i sigurisë për rrjetet e para Wi-Fi. Pajisjet Wi-Fi Direct mbështesin WPA2, i cili ofron algoritmin e enkriptimit shumë të sigurt AES-CCMP. Ai gjithashtu përmban një metodë të përmirësuar zbulimi, duke ofruar pa mundim lidhje automatike në krahasim.

Wi-Fi Direct vs Wi-Fi Protected Setup

WPS është një standard sigurie rrjeti që thjeshton lidhjet Wi-Fi në një ambient shtëpie apo zyre të vogël. Ai është zëvendësuar nga teknologji të tjera më të sigurta, por metodologjia e tij fillestare e negociatave përdoret nga Wi-Fi Direct për të kryer negociatat e sigurisë dhe lidhjes. WPS nuk është aq i sigurt dhe është praktika më e mirë ta çaktivizoni atë. Megjithatë, Wi-Fi Direct ka ndërtuar mbi lehtësinë e tij të lidhjes për të ofruar thjeshtësinë e lidhjes së pajisjeve.

Wi-Fi Direct vs Bluetooth

Të dyja këto teknologji janë në përdorim të plotë sot. Të dy janë shumë të besueshëm dhe shumë të pjekurteknologjive. Dallimet kryesore midis tyre përfshijnë:

  • Shpejtësia – Wi-Fi Direct është i aftë për shpejtësitë që ofron standardi aktual Wi-Fi. Aktualisht, Wi-Fi i disponueshëm në treg ofron shpejtësi deri në 2 Gbps, ndërsa Bluetooth arrin shpejtësi midis 2 dhe 3 Mbps.
  • Rapsia – Gama e drejtpërdrejtë e Wi-Fi është afër 200 metra ose më shumë në një hapësirë ​​të hapur, ndërsa Bluetooth, në rastin më të mirë, vlerësohet për afërsisht 10 metra.
  • Konsumi i energjisë – Wi-Fi Direct mund të konsumojë deri në 20 herë më shumë se një pajisje Bluetooth me energji të ulët.

Përfundim

Pajisjet e rrjetit Wi-Fi Direct mund të lidhen me njëra-tjetrën me pak ose aspak konfigurime lidhjesh. Asnjë ruter me valë ose AP nuk është i nevojshëm dhe përdoruesit mund të shijojnë shpejtësitë e plota të mundshme që ofron teknologjia. Me shumë aplikacione të mundshme për teknologjinë, Wi-Fi Direct vazhdon të jetë në krye të zhvillimit të pajisjeve periferike me valë dhe pajisjeve mobile të sotme.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.