Google WiFi Static IP: Gjithçka që duhet të dini!

Google WiFi Static IP: Gjithçka që duhet të dini!
Philip Lawrence

A po kërkoni një mënyrë për të konfiguruar IP statike në Google WiFi tuaj? Ose mbase dikush ju rekomandoi kështu, por nuk jeni të sigurt nëse duhet ta bëni këtë apo jo.

Cilat janë adresat IP? Çfarë është një IP dinamike dhe një IP statike, dhe kur keni nevojë për secilën prej tyre? Nëse jeni një person miqësor ndaj teknologjisë, mund t'i dini këto. Por nëse nuk jeni, kushtet mund t'ju shkojnë mbi kokën. Në secilin rast, ky artikull do të jetë i dobishëm për ju.

Për më tepër, nëse po kërkoni të konfiguroni IP statike në Google WiFi, atëherë do ta gjeni përgjigjen tuaj këtu. Pra, le të lëvizim.

Çfarë është një adresë IP?

Në botën virtuale të rrjeteve dhe lidhjeve me valë, një adresë IP kryen të njëjtën detyrë si adresa juaj e shtëpisë ose postës në botën fizike.

Ashtu si shoku juaj e di se ku t'ju kontaktojë paketën tuaj të dhuratës përmes adresës tuaj të shtëpisë, një server e di se ku mund t'ju gjejë përmes adresës suaj IP.

Për këtë qëllim, çdo pajisje që lidhet me një rrjet ka një adresë IP unike të ndryshme nga pajisjet e tjera.

Kur pajisjet ndërveprojnë, për shembull, kur monitoroni kamerën tuaj CCTV të lidhur me WiFi përmes telefonit ose përdorni printerin tuaj me valë përmes laptopit tuaj, secila pajisje lokalizon dhe identifikon tjetrën përmes adresave të tyre IP unike, duke krijuar kështu një lidhje.

Ju gjithashtu mund t'i jepni kuptim këtij sistemi në dritën e numrave tanë celularë. Çdo SIM ka një celular të caktuarnumër që është unik për personin që përdor kartën SIM. Kur dy SIM dëshirojnë të lidhen (si p.sh. kur telefononi nënën tuaj), dy numrat unikë shtrihen për njëri-tjetrin. Në këtë mënyrë, krijohet një lidhje.

Tani, ekzistojnë dy lloje të adresave IP; dinamike dhe statike.

Çfarë është një IP dinamike?

Një IP dinamike është ashtu siç sugjeron emri, një IP që ndryshon dhe luhatet. Me fjalë të tjera, nuk është rregulluar.

Kjo do të thotë që kur lidheni me një rrjet, jeni duke përdorur një adresë IP. Por, në momentin që shkëputeni nga ai rrjet, adresa IP nuk është më e juaja. Ai i është caktuar dikujt tjetër që lidhet me rrjetin.

Adresat dinamike IP ju caktohen automatikisht përmes Protokollit të konfigurimit dinamik të hostit (DHCP) ose protokollit pikë-për-pikë përmes Ethernetit (PPPoE), në varësi të cilido qoftë ofruesi juaj i shërbimit të internetit (ISP) që përdor.

Ju mund të pyesni veten, nëse një adresë IP është numri unik i pajisjes suaj përmes të cilit lidhet me një rrjet, atëherë si ka kuptim një IP dinamike?

Epo, pasi çdo gjë bëhet pa tel, pajisjet tona po ndryshojnë vazhdimisht lidhjet. Në shtëpi, ju jeni lidhur me një rrjet, në punë, një tjetër, etj. Lidhjet tuaja krijohen dhe shkëputen gjithashtu shpesh.

Për këto arsye, adresat IP dinamike janë të dobishme për t'ju ofruar lidhjet pa ndërprerje që kërkoni. Ato janë konfigurimi i paracaktuar përAdresat IP, kjo është arsyeja pse do t'i gjeni më të lira se adresat IP statike.

Shiko gjithashtu: Zgjidhur: Porta e paracaktuar nuk është e disponueshme, Windows 10

Çfarë është një IP statike?

Në dallim nga një adresë IP dinamike, një adresë IP statike është fikse dhe e pandryshueshme. Kjo do të thotë që adresa juaj IP do të mbetet e njëjtë pavarësisht herës kur lidheni dhe shkëputeni.

Një adresë IP statike caktohet manualisht nga ISP-ja juaj dhe jo nga DHCP. Kjo i lejon rrjetet ose këdo që t'ju kontaktojë saktësisht në një numër fiks, pa marrë parasysh kohën apo distancën.

Për këto arsye, adresat IP statike zgjidhen nga serverët ose burimet e tjera thelbësore të internetit, ku ju nevojitet klientët gjithmonë të jenë në gjendje t'ju gjejnë lehtësisht. Kjo është edhe arsyeja pse ato janë më të kushtueshme.

Konfigurimi i IP-së statike në Google WiFi tuaj

Mund të konfiguroni një IP statike për pajisjen tuaj nëpërmjet cilësimeve të rezervimeve të IP-së DHCP në Google WiFi tuaj. Me aktivizimin e kësaj veçorie për një pajisje të caktuar, rrjeti juaj WiFi do të përdorë gjithmonë IP-në specifike statike sa herë që ajo pajisje specifike lidhet me rrjetin WiFi.

Për Google WiFi, mund t'i ndryshoni cilësimet DHCP në dy mënyra; përmes aplikacionit Google Home ose aplikacionit Google WiFi. Me cilindo që të jeni të përshtatshëm për të punuar, ndiqni hapat e mëposhtëm për të konfiguruar një adresë IP statike për pajisjen/pajisjet tuaja.

Ndryshimi i cilësimeve tuaja DHCP me aplikacionin Google Home

 1. Kryerohuni në pajisjen tuaj dhe hapni GoogleAplikacioni Home nëpërmjet të cilit kontrolloni Google WiFi tuaj
 2. Shkoni te "WiFi"
 3. Klikoni në "Cilësimet"
 4. Shkoni te "Rrjetet e avancuara".
 5. Klikoni mbi 'Rezervimet IP DHCP'.
 6. Do të shihni një ikonë plus + që ju lejon të shtoni rezervime IP. Prekni mbi të
 7. Tani, zgjidhni pajisjen për të cilën po përpiqeni të konfiguroni një IP statike
 8. Vendosni një adresë IP statike.
 9. Trokitni lehtë mbi butonin Ruaj

Google rekomandon që ta shkëputni pajisjen tuaj nga rrjeti aktual WiFi dhe të lidheni sërish pas disa sekondash. Pajisja juaj tani do të ketë adresën e saj unike IP statike.

Ndryshimi i cilësimeve tuaja DHCP me aplikacionin Google WiFi

Nëse keni një rrjet WiFi mesh, atëherë mund të jeni duke përdorur Google WiFi aplikacionin për ta mbajtur nën kontroll dhe për të menaxhuar cilësimet e tij.

Shiko gjithashtu: Si të ndryshoni Wi-Fi në zilen e derës
 1. Kape pajisjen tënde dhe hap aplikacionin Google WiFi.
 2. Kalo te cilësimet
 3. Hap skeda e veprimit
 4. Klikoni në "Rrjeti & e përgjithshme.'
 5. Në titullin e "Rrjetit", do të shihni "Rrjeti i avancuar". Klikoni mbi të
 6. Trokitni lehtë mbi "Rezervimet e IP DHCP".
 7. Gjeni plusin. ikonën + dhe klikoni mbi të për të shtuar rezervime IP
 8. Nga lista e pajisjeve të disponueshme, zgjidhni pajisjen për të cilën keni ndërmend të caktoni një IP statike
 9. Futni adresën tuaj IP të dëshiruar
 10. Trokitni lehtë mbi "Ruaj"

Kjo përfundon procedurën. Sidoqoftë, mund të mos e shihni menjëherë adresën IP statike. Edhe një herë, procesi i rekomanduar është shkëputja dherilidhni pajisjen tuaj me rrjetin aktual WiFi. Adresa juaj IP e rezervuar do të caktohet.

Një pikë tjetër për t'u vënë në dukje dhe për t'u mbajtur mend kur ndiqni këtë proces hap pas hapi është se ajo është projektuar pikërisht për të gjitha pajisjet tuaja lokale të lidhura me ruterin, si p.sh. tablet, kompjuter ose laptop.

Kjo nënkupton që adresat IP që rezervoni për këto pajisje nuk do të jenë të dukshme për botën e jashtme. Vetëm ruteri juaj do të mund t'i shohë ato.

Kur është e dëshirueshme IP statike?

Tani që dini se si të konfiguroni një adresë IP statike në pajisjet që punojnë në Google WiFi përmes rezervimeve të IP-së DHCP, mund t'ju ndihmojë të dini se kur saktësisht është e dëshirueshme dhe e rekomanduar një IP statike? Ne kemi renditur më poshtë disa raste.

 • Nëse planifikoni të konfiguroni një server DNS ose keni tashmë konfigurimin e tij, atëherë dijeni se adresat IP statike janë më të lehta për t'u përdorur dhe trajtuar me serverët DNS sesa IP dinamike adresat.
 • Me një printer me valë që përdorni shpesh, një adresë IP statike për printerin tuaj është e dëshirueshme. Kjo ndodh sepse nëse ka një IP dinamike, kompjuteri juaj mund të mos e gjejë gjithmonë atë. Një adresë IP statike siguron që kompjuteri juaj mund të gjejë gjithmonë printerin tuaj menjëherë.
 • Nëse puna ose qasja në distancë është ajo që kërkoni, për veten ose përdoruesit tuaj, atëherë IP e rezervuar e bën procesin më të qetë për ju , nëse vendosni të përdorni një Rrjet Virtual Privat (VPN) oseprograme të tjera që lejojnë qasje në distancë.
 • Për shërbimet e vendndodhjes gjeografike, si p.sh. kur dëshironi një raport moti, IP statike rezulton më e besueshme dhe efikase. Kjo ndodh sepse ka më shumë gjasa që informacioni që merrni të jetë pikërisht për vendndodhjen tuaj dhe jo ndonjë vend tjetër të palidhur.
 • Nëse je dikush që pret faqen e tyre të internetit, serverin e postës elektronike ose shërbimin e internetit, atëherë statike IP është ideale për ju pasi është e lehtë për klientët tuaj t'ju gjejnë.

Për të përfunduar

Kjo përfundon bisedën tonë për krijimin e një IP statike për Google WiFi tuaj. Siç e keni parë ndoshta, procesi është relativisht i lehtë dhe i drejtpërdrejtë. Megjithatë, të kuptuarit e mekanizmit pas gjithë kësaj mund të jetë pak i ndërlikuar.

Megjithatë, edhe një ndryshim i vogël në cilësimet e WiFi mund t'ju ofrojë një zgjidhje të humbur prej kohësh për problemin tuaj. Sido që të jetë, nuk duhet të shqetësoheni për llojin e adresës suaj IP nëse jeni një klient i rregullt laik që përfiton nga luksi i Wi-Fi siç bëjmë ne të gjithë.

Megjithatë, nëse shtriheni diku afër rastet që përmendëm më lart, atëherë IP statike mund të jetë shpëtimtari juaj. Pra, e shihni, gjithçka ka të bëjë me marrjen e vendimit të duhur në kohën e duhur.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.