Sa kohë zgjasin ruterët WiFi?

Sa kohë zgjasin ruterët WiFi?
Philip Lawrence

Pra, ju jeni një nga ata që shajnë lidhjet e tyre në internet herë pas here. Por a keni menduar ndonjëherë pse po e bëni këtë? A është për shkak të ndërprerjeve me ndërprerje, një lidhjeje të ngadaltë të internetit ose pajisjes së vjetëruar që po përdorni?

Le të zbulojmë arsyen e vërtetë të ndërprerjes së shërbimit. Përpara se të shkojmë më tej, duhet të kuptojmë se ka shumë faktorë që ndikojnë në varësinë e shpejtësisë së lidhjes në internet, si p.sh.:

 • rrjeti Wi-Fi
 • kabllo ethernet
 • ruteri pa tel
 • vendndodhja e pikës së hyrjes
 • antena
 • Plani i internetit
 • shfletuesi i vjetëruar
 • konfigurimi i gabuar
 • antenat
 • distanca

Siç mund ta shohim, shumë faktorë mund të shkaktojnë përkeqësimin e shpejtësisë së internetit, por kryesori është ruteri juaj me valë. Një ruter me valë është një nga ata komponentë që kryen në heshtje detyrën e tij dhe nuk ankohet kurrë.

Por kjo pajisje elektronike ka nevojë për vëmendjen tonë më shumë se çdo komponent tjetër pasi është pika e parë e kontaktit për shumë nga pajisjet e klientëve tanë si p.sh. si tableta, telefona inteligjentë, kompjuterë, televizorë inteligjentë dhe shumë të tjera.

Shumica prej nesh marrin një ruter të ri sa herë që blejmë një plan interneti dhe asnjëherë nuk mendojnë ta rinisin atë nëse nuk fillon të ndikojë në punën tonë. Pra, ky artikull i kushtohet ruterave me valë, të cilët punojnë ditë e natë për të na lidhur me të gjithë botën.

Cilët faktorë mund të ndikojnë në jetëgjatësinë e një ruteri Wi-Fi?

Ndërsaduke menduar për të përfituar sa më shumë nga ruteri juaj wi-fi, kjo është pyetja e parë që ju vjen në mendje dhe përgjigja për këtë pyetje miliona dollarëshe është si më poshtë:

 • cilësia e ndërtimit
 • jetëgjatësia e ruterit
 • pengesat fizike
 • akumulimi i pluhurit në ruterin me valë
 • teknologji e vjetëruar
 • ndërhyrje nga një ruter me valë fqinje
 • vendndodhja e instalimit
 • pajisje të tjera të rrjetit të shtëpisë
 • ngrohje
 • uji
 • pajisje të tjera elektronike si furra me mikrovalë
 • jo mirëmbajtja
 • mbipërdorimi
 • mbitencat elektrike

Të gjitha arsyet e mësipërme dhe shumë arsye të tjera mund të bëjnë që ruteri juaj të ndalojë së punuari ose të punojë në mënyrë të çrregullt, por më e rëndësishmja është Jetëgjatësia e ruterit Wi-Fi po mbaron.

A keni menduar ndonjëherë për jetëgjatësinë mesatare të një ruteri? Jam i sigurt që nuk e keni menduar asnjëherë para se të lexoni këtë artikull! Epo, le të shohim se për çfarë bëhet fjalë.

Si e dimë jetëgjatësinë mesatare të një ruteri të ri me valë?

A keni blerë kohët e fundit një ruter dhe po përpiqeni të kuptoni se sa do të zgjasë? Përgjigja nuk është aq e thjeshtë sa duket. Ekspertët kanë mendime të ndryshme për këtë çështje. Për disa njerëz, një ruter me valë mund të përdoret për rreth pesë vjet, ndërsa nga ana tjetër, disa ju thonë ta ndërroni çdo vit, ndërsa një inxhinier rrjeti mund t'ju thotë vetëm ta përmirësoni herë pas here.

Por përgjigjja varet nga jusituatën dhe kushtet në të cilat i përdorni këto pajisje. Këtu janë disa sugjerime të nxjerra nga orët e hulumtimit të temës:

 • Një ndryshim vjetor është i pranueshëm nëse ruteri Wi-Fi përdoret në një mjedis që funksionon 24/7/365. Në këto kushte, nuk mund të përballoni një ndërprerje ose përkeqësim të rrjetit për shkak të një ruteri.
 • Nëse pajisja përdoret në një mjedis shtëpiak që mirëmbahet mirë dhe merr ciklet e duhura të energjisë, do të zgjasë pak më gjatë.
 • Në përgjithësi, ruterët e ndërmjetëm me valë mund të zgjasin nga 4 deri në 7 vjet.

Kështu që herën tjetër që do të përjetoni shpejtësi të ngadaltë interneti ose një ndërprerje ping, mendoni të zëvendësoni Wi-Fi tuaj router.

Arsyet kryesore pse duhet të mendoni të zëvendësoni ruterin tuaj të vjetër ose të përdorur

Një perceptim i përgjithshëm për ruterat Wi-Fi është se ne duhet t'i zëvendësojmë këto pajisje pasi të kenë përfunduar jetëgjatësinë e tyre. Kjo është një arsye e vlefshme për të zëvendësuar një ruter, por ka të tjera. Në disa raste, mund t'ju duhet të zëvendësoni një ruter krejt të ri. Tani mund të pyesni fare mirë pse dikush duhet ta bëjë këtë! Për lehtësinë tuaj, ne kemi renditur disa prej tyre. Le të hedhim një vështrim:

 • Nëse keni shpenzuar kohë të mjaftueshme me ruterin tuaj Wi-Fi

Kjo është arsyeja kryesore që dikush duhet të marrë parasysh ndryshimin një ruter. Ashtu si shumica e pajisjeve, ruterat Wi-Fi plaken me kalimin e kohës ndërsa qarqet e tyre varfërohen, gjë që shkakton performancënprobleme.

Për më tepër, nuk do të jetë në gjendje të përballojë teknologjinë e re që po ndryshon në mënyrë dramatike.

 • Kur ruterët Wi-Fi funksionojnë keq

Një arsye tjetër pse duhet të mendoni të ndryshoni ruterin tuaj? Kur fillon të japë probleme në kuptimin e gabimeve të konfigurimit, rinisjes automatike, ndërprerjeve të energjisë, mbylljes, etj.

 • Kur shpejtësia e lidhjes suaj të internetit fillon të përkeqësohet

Kjo është një situatë alarmante nëse jeni duke përjetuar degradim të shërbimit të internetit. Në këtë situatë, është thelbësore të hetohet fajtori i vërtetë pas një ndërprerjeje të lidhjes me valë. Mund të jetë vendndodhja e ruterit, mosha, gabimet e konfigurimit, etj. Nëse një nga këta faktorë po shkakton vonesa në internet, ndoshta është një shenjë e qartë se duhet të përmirësoni ose zëvendësoni ruterin tuaj Wi-Fi.

 • Kur ruteri juaj Wi-Fi bëhet i vjetëruar

Në këtë botë me ritme të shpejta, teknologjia po ndryshon me shpejtësi dhe për ta përballuar atë, duhet të vazhdoni të përditësoni veten. Një filozofi e ngjashme vlen për modemet ose ruterat. Nëse jeni duke përdorur një modem ose ruter të vjetëruar, mund të mos jeni në gjendje të përfitoni sa më shumë nga plani juaj i internetit, pasi çdo vit që kalon sjell teknologji të reja si Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 dhe tani Wi-Fi 6e .

Shiko gjithashtu: Rregullimi: Problemet me WiFi të laptopit Asus në Windows 10

Pra, nëse nuk e përmirësoni pajisjen tuaj ose nuk e zëvendësoni atë të vjetër, mund të mos merrni mbështetjen e dëshiruar nga pajisja juaj, gjë që mund t'ju bëjë të humbni pajisjen tuajparatë e fituara me vështirësi.

 • Kur duhet të përditësoni veçoritë e sigurisë Wi-Fi

Siguria është një faktor kritik që shumica e njerëzve duhet të mbështeten , pasi të dhënat e tyre janë përgjegjësi e tyre. Meqenëse ruteri juaj Wi-Fi është i dukshëm për të huajt, ka një shans të mirë që ata të tentojnë të depërtojnë në rrjetin tuaj WLAN.

Për të mbajtur veten të sigurt nga individë të tillë keqdashës, duhet të pajisni ruterin dhe modemin tuaj me më të fundit protokollet e sigurisë. Megjithatë, nëse nuk mundeni, e vetmja mundësi është t'i zëvendësoni ato dhe të kaloni në teknologjinë më të avancuar që funksionon siç do të prisnit.

 • Kur dëshironi të shtoni veçori të modemit në ruterin tuaj

Të kesh dy pajisje të veçanta për lidhjen me internetin nuk është inteligjente pasi kërkon më shumë aksesorë, si kabllot ethernet dhe pajisje të tjera, gjë që rrit koston e instalimit. Për të shmangur një situatë të tillë, duhet të kërkoni një ruter më inteligjent që mund të kryejë funksionin e tij dhe të përmbushë funksionet e modemit.

Përmirësimi ose zëvendësimi i ruterave Wi-Fi është një zgjidhje që redukton kostot dhe ju jep avantazhin e ruterave dhe modemet.

 • Kur Wi-Fi juaj fillon të pësojë konsumim

Megjithëse ruterat Wi-Fi i kryejnë detyrat e tyre në heshtje, ka situatat kur ato mund të thyhen për shkak të keqpërdorimit, mbinxehjes, rritjes së energjisë ose grimcave të pluhurit që hyjnë pa vetëdije nga hapjet anësore. Këto janësituatat kur një përmirësim i thjeshtë nuk mund ta zgjidhë problemin dhe nuk ju mbetet asnjë alternativë tjetër veçse ta çaktivizoni atë dhe të sillni një të re.

Ky konsumim mund të ndodhë në çdo fazë të ruterit jetëgjatësia, qoftë pesëvjeçare apo krejt e re. Në të dyja rastet, nuk do të merrni asnjë mbështetje nga prodhuesi. Duhet të shkoni në faqen e internetit të prodhuesit tuaj të preferuar dhe të paguani për një ruter të ri Wi-Fi.

 • Kur një model më i ri del në treg

Përmirësimi ose zëvendësimi i ruterit mund të ndodhë gjithashtu nëse dëshironi modelin më të fundit. Shumica e prodhuesve i reklamojnë produktet e tyre në faqet e tyre të internetit ose faqet e ngjashme, kështu që marrja e një të reje nuk duhet të jetë problem.

 • Kur ka probleme me pajtueshmërinë me ISP-në

Mund të dëshironi të ndryshoni ruterin tuaj kur keni probleme me përputhshmërinë me cilësimet e ofruesit tuaj të shërbimit, pasi ai vazhdon të përditësohet për të lehtësuar gjithnjë e më shumë klientë me ofertat e tij.

 • Kur jeni zhvendosur në një ISP të ri

Zëvendësimi i ruterit kërkohet gjithashtu kur kaloni në një ISP të ri sepse çdo ISP ka cilësimet e veta të konfigurimit dhe ekziston një shans i madh që ruteri juaj i vjetër ISP nuk do të funksionojë me të riun.

 • Kur ruteri ka më pak antena

Pas futjes së teknikave të reja si OFDMA dhe MU-MIMO, ruteri juaj mund të kërkojë më shumë antena, duke ju dhënë shpejtësi të dhënash dhe gjerësi bande më të larta.Pra, në këtë situatë, mund t'ju duhet një zëvendësim.

 • Kur portat WAN keqfunksionojnë

Çdo ruter vjen me një portë WAN që ofron lidhje me modemet, por a e keni pyetur ndonjëherë veten se çfarë ndodh kur ky port bëhet i gabuar? E vetmja mundësi që ju mbetet është zëvendësimi i ruterit.

 • Kur keni nevojë të zgjeroni portat ethernet

Një situatë tjetër në të cilën duhet të zëvendësoni pajisjen tuaj kur keni nevojë për më shumë porte ethernet. Megjithatë, ne përdorim ruterat për wireless dhe ka kushte kur kërkojmë lidhje ethernet me modemin ose laptopët.

Si ta bëj pajisjen time të zgjasë më gjatë?

Deri tani, ne kemi parë rëndësinë e ruterave Wi-Fi në shtëpitë tona dhe si t'i mirëmbajmë ato për të marrë performancë optimale. Disa faktorë të tjerë që mund të rrisin jetëgjatësinë e tyre janë si më poshtë:

 • A ekziston mbrojtja nga mbitensionet?

Një rritje e energjisë është armiku më i madh i pajisjet tuaja elektronike, si modemet, pikat e hyrjes dhe ruterat. Pra, rekomandohet shumë që t'i përdorni këto pajisje me një prizë industriale dhe një mbrojtës ndaj mbitensionit.

 • Planifikoni ciklet e duhura të energjisë

Nëse ju jeni duke u përballur me probleme të shpeshta të varjes ose degradim të shërbimit me modemin ose ruterin me valë, duhet t'u jepni atyre një cikël energjie pasi jo vetëm që zgjidh shumë probleme, por gjithashtu ndihmon për t'i mbajtur ato të freskëta.

 • Parandaloni pluhurigrimcat

Grimcat e pluhurit janë armiku i fundit i qarkut pasi ato bllokojnë ajrosjen dhe shkaktojnë mbinxehje, kështu që nëse nuk dëshironi që të prishet, mbajeni të pastër.

 • Vendosni saktë ruterin

A e keni pyetur ndonjëherë veten pse jetëgjatësia e një ruteri, siç përshkruhet nga prodhuesi në fushatën e tij reklamuese, është shpesh më e gjatë se realiteti? Ata zakonisht flasin për situata ideale, kështu që vendosja e pajisjes tuaj në vendin e duhur është një nga faktorët që mund ta ndihmojë atë të funksionojë në mënyrë më efikase pasi merr ajrosjen e duhur dhe ndodhet në një zonë më pak të mbingarkuar.

Shiko gjithashtu: Android WiFi Assistant: Gjithçka që duhet të dini

Koha për të nënshkruar off

Në histori të gjatë, ne kemi diskutuar jetëgjatësinë e një ruteri me valë, si ta rrisim atë dhe kur duhet ta zëvendësoni. Tani vendimi është i gjithi juaji.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.