Si funksionon një hotspot celular?

Si funksionon një hotspot celular?
Philip Lawrence

A e dini se ka rreth 549 pika WiFi që funksionojnë në mënyrë aktive globalisht? Shumica e tyre ofrojnë qasje falas në internet për publikun. Mund të përdorësh gjithashtu pikën e qasjes celulare nëse nuk përdor pikat e qasjes publike WiFi.

Hotspoti celular ose portativ është një rrjet privat që krijon në telefonin tënd inteligjent. Pajisjet e tjera me Wi-Fi mund të lidhen lehtësisht me pajisjen tuaj dhe të përdorin internetin. Sidoqoftë, do të ndihmonte nëse do të kishit një plan aktiv të dhënash për të ndarë Wi-Fi përmes pikës së kontaktit të celularit tuaj. Por si funksionon kjo veçori?

Vazhdoni të lexoni këtë postim për t'iu përgjigjur pyetjeve tuaja në lidhje me pikën e qasjes celulare.

Çfarë është një pikë e nxehtë?

Një hotspot është një vend ku njerëzit mund të kenë një lidhje interneti në pajisjet e tyre të aktivizuara me Wi-Fi. Pajisjet e rrjetit, si ruterat dhe modemet, zakonisht ofrojnë pika të nxehta Wi-Fi në mënyrë që përdoruesit të mund të lidhen dhe të përdorin internetin.

Megjithatë, pikat e kontaktit celular janë bërë gjithashtu shumë të zakonshme për shkak të teknologjisë së përparuar të rrjetit. Smartphone juaj mund të bëhet një pikë aksesi duke aktivizuar të dhënat e pikës së hyrjes. Mund të ndani gjithashtu wireless nga kompjuteri ose laptopi juaj duke përdorur veçorinë "Mobile Hotspot".

Kur aktivizoni pikën e qasjes në telefonin tuaj inteligjent, shihni një lidhje të re me valë në pajisjet e tjera Wi-Fi. Kjo lidhje është pika e hyrjes e telefonit tuaj, e cila funksionon në rrjetin e të dhënave celulare.

Ne do të mësojmë më vonë se si të krijojmë një pikë aksesi me valë duke përdorur telefonin inteligjent si një pikë aksesi celulardhe kompjuteri ose laptopi juaj Windows.

Puna në Hotspot për celular në telefona inteligjentë

Hotspotet celulare funksionojnë duke përdorur rrjetin celular 3G ose 4G. Disa modele më të reja mbështesin gjithashtu një lidhje 5G për të siguruar një lidhje hotspot. Por duhet të keni një telefon inteligjent të pajtueshëm me rrjetin 5G.

Pa një rrjet celular të qëndrueshëm, pika juaj e hyrjes nuk do të funksionojë. Fatkeqësisht, kjo do të thotë se pikat e nxehta nuk do të funksionojnë duke përdorur një lidhje WiFi në shtëpinë tuaj. Edhe pse ruterët dhe modemet ofrojnë WiFi me shpejtësi të shpejtë, ju nuk mund ta konvertoni atë lidhje hyrëse në një pikë hyrëse celulare.

Shiko gjithashtu: Mediacom WiFi - Shërbim i fuqishëm në internet

Nëse telefoni juaj inteligjent po merr mjaftueshëm sinjale të rrjetit celular, por nuk keni të dhëna celulare, telefoni juaj inteligjent do të veprojë vetëm si një rrjet LAN. Nuk do të keni akses në internet, por vetëm një lidhje me pikën e hyrjes WiFi për qëllime të tjera si:

 • Krijimi i një rrjeti lokal (LAN)
 • Ndarja e skedarëve pa internet

Teknologjia e pikës së qasjes celulare Wi-Fi është më e mira për udhëtime dhe vende publike si kafenetë dhe hotelet. Ju vetëm duhet të abonoheni në një nga planet e besueshme të të dhënave dhe ta shndërroni celularin tuaj në një pikë aksesi. Gjithashtu nuk ju nevojitet një kartë Wi-Fi për të kthyer pajisjen tuaj në një pikë interneti WiFi.

Puna në Hotspot celular në laptopë dhe kompjuterë

Mund të aktivizoni gjithashtu pikën e qasjes celulare nga laptopi juaj ose kompjuter. Megjithatë, pajisja duhet të lidhet me një rrjet të qëndrueshëm WiFi.

Po kthehetlaptopin tuaj në një pikë aksesi duke ndezur pikën e hyrjes celulare. Kur aktivizoni këtë veçori, pajisjet tuaja të tjera skanojnë automatikisht dhe e gjejnë laptopin tuaj si një rrjet WiFi të disponueshëm.

Kufiri i klientit të pikës së qasjes është tetë përdorues si parazgjedhje. Mund ta ndryshoni nga e njëjta meny e cilësimeve. Megjithatë, ndërsa më shumë pajisje lidhen me pajisjen tuaj pritës, fuqia e baterisë së laptopit do të shkarkohet më shpejt.

Ju tashmë e dini se rrjeti celular ofron plane të dhënash përmes të cilave mund të aktivizoni një pikë interneti në telefonin tuaj inteligjent. Fatkeqësisht, pasi të mbarojnë të dhënat e pikës së hyrjes, nuk mund të hyni në internet duke përdorur pikën portative. Por ky nuk është rasti me veçoritë e laptopit.

Meqë lidhja WiFi është e qëndrueshme, mund të vazhdoni t'u ofroni internet pajisjeve të tjera duke përdorur funksionin e pikës së hyrjes celulare. Ju gjithashtu mund të kufizoni numrin e përdoruesve që të lidhen me rrjetin tuaj për përdorim të pakufizuar.

Cili është ndryshimi midis Wi-Fi dhe Hotspot?

Megjithëse të dyja teknologjitë ofrojnë një lidhje të sigurt interneti me pajisjet e aktivizuara me Wi-Fi, ka disa dallime midis tyre.

Wi-Fi

Wi-Fi është një teknologji që ofron një sinjal me valë dhe lejon pajisje si laptopët, tabletët, telefonat inteligjentë dhe pajisje të tjera inteligjente të kenë akses në internet. Forma më e përgjithshme e Wi-Fi është në shtëpitë dhe vendet tona të punës, ku një router ose modem ofron një lidhje Wi-Fi.

Ju mund të keni një shtëpilidhje interneti në zonat e banuara duke përdorur vetëm një ruter ose modem. Mjafton të shpërndani sinjale Wi-Fi në shtëpinë tuaj në mënyrë që të mund të përdorni internetin me valë.

Njerëzit instalojnë më shumë se një ruter ose zgjerues rrezesh në vendet e punës dhe qendrat e biznesit për të përhapur Wi-Fi në të gjithë katin ose ndërtesa.

Këto pajisje rrjeti ndjekin standardet e rrjetit IEEE 802.11 për të ofruar lidhje me valë. Është një standard global për krijimin e LAN, WAN dhe lidhjeve të tjera virtuale ose fizike.

Mund të keni parë gjithashtu pika publike WiFi që janë falas për t'u përdorur. Ju as nuk keni nevojë për një fjalëkalim për lidhjet publike WiFi. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkruani numrin tuaj celular ose ndonjë hyrje tjetër për identifikim. Pas kësaj, do të lidheni me pikën e qasjes publike WiFi dhe do të keni akses në internet.

Megjithatë, pikat e qasjes publike WiFi nuk janë të sigurta për shkak të sigurisë së ulët. Meqenëse mijëra përdorues lidhen me lidhjen publike të internetit, ju kurrë nuk e dini nëse pajisja juaj është duke u gjurmuar ose informacioni juaj është vjedhur.

Shiko gjithashtu: Sa të dhëna më duhen për internetin në shtëpi?

Prandaj, qasja më e mirë është të përdorni një hotspot personal në celularin tuaj sa herë që vizitoni publikun vende si:

 • Aeroporti
 • Biblioteka publike
 • Spitali
 • Qendra tregtare

Nëse po udhëtoni vetëm , është më mirë të rimbushni të dhënat celulare. Ju gjithashtu mund ta ndani atë me miqtë tuaj ose t'u kërkoni atyre të ndajnë pikat e tyre të nxehta portative nëse jeni duke udhëtuarnë një grup. Kjo mund t'ju kushtojë pak, por do t'ju shpëtojë nga vjedhja e të dhënave.

Hotspot

Një pikë e qasjes është një vendndodhje fizike që ofron një lidhje WiFi për pajisjet e tjera të aktivizuara me Wi-Fi. Në përgjithësi, është një pikë aksesi nga një pajisje WiFi. Por kur vizitoni pikat e montimit, mund të shihni vetëm një pikë publike WiFi.

Pajisja aktuale WiFi nuk është aty, por mund të lidheni përsëri me të për shkak të pikës së hyrjes. Kjo do të thotë që ju duhet të jeni në një vendndodhje fizike për të hyrë në pikat e nxehta WiFi.

Pa dyshim, një rrjet Wi-Fi është i kufizuar vetëm në LAN, por pikat e nxehta WiFi janë të disponueshme pothuajse në të gjitha vendet, veçanërisht në sektorët komercial dhe të biznesit .

Mund të hyni gjithashtu në internet duke përdorur pikat e kontaktit WiFi, por do të keni shpejtësi më të ngadalta. Pse?

Një pikë e qasjes është një zgjatje e lidhjes aktuale WiFi. Për shembull, megjithëse kufiri i klientit (numri i përdoruesve të lidhur) është rreth 250 në ruterat e zakonshëm, vetëm 5-10 përdorues mund të lidhen me WiFi.

Nga ana tjetër, një pikë e nxehtë WiFi është instaluar në vende publike për të jepni internet për sa më shumë përdorues të jetë e mundur. Kufiri i klientit padyshim rritet, por ju do të keni shpejtësi më të ngadaltë të internetit.

Hotspotet WiFi janë më pak të sigurta se Wi-Fi aktual sepse:

 • Janë të hapura për përdorim publik.
 • Prandaj, nuk ka pothuajse asnjë siguri që lidhet me pikat e nxehta WiFi.
 • Përveç kësaj, ju nuk e dini se kush ka të drejtat e administratorit për WiFihotspot.

Pra, është më mirë të mos lidheni me pikat publike WiFi nëse nuk është e nevojshme. Nëse është urgjente, kërkojini mikut tuaj të aktivizojë pikën e qasjes WiFi për ju. Ky është një opsion më i sigurt.

Si të krijoni pika të nxehta personale në celular?

Shumë pronarë të smartfonëve nuk i dinë funksionet e plota të rrjetit të telefonit të tyre. Këto veçori përfshijnë gjithashtu shndërrimin e një telefoni inteligjent në një pajisje hotspot.

Pothuajse çdo shtëpi ka internet në shtëpi, kështu që mund të mos keni nevojë të aktivizoni pikën tuaj të hyrjes. Interneti WiFi jep shpejtësi më të shpejta për të përfunduar detyrat tuaja, duke përfshirë:

 • Shkarkimin e skedarëve
 • Video të transmetuara
 • Luajtjen e lojërave në internet
 • Ndarjen e dokumenteve
 • Pjesëmarrja ose organizimi i takimeve në internet

Megjithatë, ndonjëherë nuk keni zgjidhje tjetër veçse të krijoni një hotspot portativ nga telefoni juaj celular. Por si ta bëjmë këtë?

Ndiq këto hapa për të krijuar një pikë të hyrjes në telefonat android:

Hapi #1: Aktivizo Hotspot

 • Shko te Cilësimet.
 • Shko te pika e qasjes celulare & Tethering.
 • Aktivizoni në pikën e qasjes celulare.

Hapi # 2: Caktoni rrjetin e hotspot-it

Që kur krijoni një rrjet tjetër duke përdorur telefonin inteligjent, ai është pika juaj e qasjes. Prandaj, vendosni emrin dhe fjalëkalimin e rrjetit.

 • Vendosni një emër rrjeti.
 • Vendosni fjalëkalimin.

Hapi #3: Lidhni pajisjet

 • Aktivizoni Wi-Fi në pajisjen tuaj dhe lëreni të skanojë.
 • Trokitni lehtë mbi rrjetin e pikës së hyrjes që keni vendosur.
 • Fut fjalëkalimin për t'u lidhur mehotspot.

Për të aktivizuar këtë veçori në një laptop me Windows 10, ndiqni këto hapa:

 • Së pari, klikoni në menynë Start.
 • Shkruani " Settings” dhe shtypni Enter.
 • Tani, shkoni te Network & Internet.
 • Më pas, shkoni te pika e qasjes celulare nga paneli i majtë.
 • Aktivizoni çelësin duke klikuar mbi të. Do të shihni detajet e rrjetit tuaj të pikës së hyrjes.
 • Tani, aktivizoni Wi-Fi në pajisjet tuaja inteligjente dhe gjeni emrin e rrjetit të laptopit. Zgjidhni atë rrjet dhe futni fjalëkalimin.

Ju mund të hyni lehtësisht në internet pa u lidhur me ndonjë pikë kyçe Wi-Fi të palëve të treta.

A ja vlejnë pikat e nxehta celulare?

Po. Zonat celulare funksionojnë shumë mirë nëse jeni abonuar në një plan të dhënash të rrjetit celular si ai i ofruar nga T-mobile. Mund të shijoni gjithashtu të dhëna të pikës së qasjes me shpejtësi të lartë nëse sinjali Wi-Fi është i fortë për pajisjet e tjera.

Rrjeti juaj celular i numëron gjithashtu të dhënat e pikës së qasjes si lejimi mujor i të dhënave. Kështu që do t'ju duhet të paguani të dhënat e pikës së qasjes kur të merrni faturën.

Vendosni një kufi të të dhënave në pajisjet tuaja të pikës së qasjes për të shmangur marrjen e faturave të pjerrëta. Kjo do të kontrollojë përdorimin e pajisjeve të lidhura dhe pajisja juaj do të ketë plan të mjaftueshëm të dhënash për t'i përdorur pa probleme.

Probleme të zakonshme të Hotspotit celular dhe si t'i rregulloni ato

Mund të hasni disa probleme në pajisjet e lidhura dhe ato të hotspot-it. Problemet më të zakonshme janë si më poshtë.

Nuk ka lidhje interneti duke përdorur të dhënat e pikave të nxehta

Junuk mund të hyjë në internet kur lidheni me pajisjen pritës. Megjithëse telefoni juaj inteligjent është i lidhur me Wi-Fi të pikës së hyrjes, nuk mund të rifreskoni furnizimin ose të shfletoni asgjë.

Mënyra e parë për të rregulluar këtë problem është të kontrolloni planin tuaj të të dhënave të pikës së qasjes. Të dhënat me valë që përdorni mund të kenë arritur kufirin e tyre. Prandaj, rimbushni planin tuaj të të dhënave dhe më pas provoni përsëri.

Një zgjidhje tjetër është të provoni të çaktivizoni dhe aktivizoni funksionin e pikës së hyrjes. Kjo mund ta rregullojë gjithashtu problemin.

Nuk ka sinjale të rrjetit celular

Rinise telefonin dhe provo të aktivizosh sërish të dhënat e pikës së hyrjes. Mund të provoni gjithashtu të nxirrni kartën SIM dhe më pas ta zëvendësoni përsëri. Kjo mund ta zgjidhë problemin.

Pyetjet e shpeshta

A është Hotspot falas me të dhëna të pakufizuara?

Po. Zona juaj e qasjes është falas me një plan të pakufizuar të dhënash. Megjithatë, mund të vendosni ende një kufi të të dhënave për të kufizuar përdorimin për klient ose përdorues. Për shembull, kufiri i të dhënave mund të variojë nga 20 GB në 100 GB në muaj.

Meqenëse shumë përdorues lidhen me një pajisje të vetme hotspot, mund të mos merrni shpejtësi më të larta për të përdorur internetin.

A funksionon një hotspot celular pa shërbim celular?

Jo. Duhet të keni një kartë SIM të regjistruar dhe aktive në telefonin tuaj me plan të mjaftueshëm të dhënash për të përdorur pikën e hyrjes. Pothuajse çdo ofrues i rrjetit celular ofron plane të ndryshme të të dhënave. Mund të abonoheni në shërbimin e tyre dhe të përdorni telefonin tuaj inteligjent si një pikë interneti celulare.

A ka një tarifë mujore për një pikë interneti?

Nëse jupërdorni një hotspot dhe përdorni të dhënat, atëherë po, duhet të rimbushni planin e të dhënave të pikës së hyrjes çdo muaj. Megjithatë, këto plane të dhënash kanë çmime të arsyeshme nëse nuk dëshironi të dhëna të mëdha për pikat e kontaktit javor.

Përfundim

Hotspotet celulare janë bërë të dobishme për shkak të lehtësisë së përdorimit dhe sigurisë së përmirësuar me valë. Ju mund të merrni internetin në shtëpi nëpërmjet një ruteri, por nëse jeni në zona të largëta ose urbane ku asnjë Ofrues i Shërbimeve të Internetit (ISP) nuk ka akses, pika e hyrjes portative do të jetë e vetmja mundësi.

Prandaj, mbani gjithmonë plani i të dhënave rimbushet, veçanërisht nëse udhëtoni rregullisht në zona të tilla. Pika e qasjes WiFi përmes planit tuaj celular do t'ju ndihmojë të keni akses në internet.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.