Si të konfiguroni një rrjet WiFi në Arch Linux?

Si të konfiguroni një rrjet WiFi në Arch Linux?
Philip Lawrence

Shpërndarjet dhe shijet e Linux janë të njohura për përdorimin e tyre në disa fusha, duke përfshirë hostimin në ueb dhe mjediset e klientit/serverit. Sidoqoftë, Arch Linux e kundërshton këtë perceptim duke i lejuar përdoruesit të personalizojnë gjithçka duke ruajtur funksionalitetin. Kjo mund ta bëjë Arch Linux më të vështirë për fillestarët, por është qershia për përdoruesit e avancuar.

Çfarë është Arch Linux?

Arch Linux është një shije Linux me burim të hapur ku mund ta personalizoni Arch Linux sipas nevojave tuaja. Natyra e lehtë dhe minimaliste e Arch është arsyeja kryesore për popullaritetin e tij në komunitetin e teknologjisë.

Shpërndarja Linux e bazuar në x86-64 ndjek parimin e KISS (mbajeni të thjeshtë, budallaqe). Siç sugjeron emri, instalimi i Arch ju lejon të filloni me një fletë të zbrazët dhe të lejoni përdoruesin të marrë të gjitha vendimet. Juniper nuk ka ndryshime specifike për shpërndarjen, duke e bërë të thjeshtë kalimin nga shpërndarjet e tjera Linux.

Si të konfiguroni një rrjet WiFi në Arch Linux?

Ky artikull do t'ju tregojë se si të konfiguroni dhe konfiguroni një rrjet wifi në Arch Linux, duke supozuar se keni një kuptim bazë të koncepteve të rrjetit dhe dini se si të përdorni Linux.

Rrjeti i skanimit

Për të filluar procesin, fillimisht do të skanojmë rrjetin tonë. Për këtë qëllim, ekzekutoni komandën e mëposhtme. Do t'ju tregojë emrin e ndërfaqes së rrjetit tuaj.

iwconfig 

Tani, ekzekutoni komandën e mëposhtme për të gjetur Wi-Fi të disponueshëmrrjetit.

ip link set interface up 

Tani, ekzekutoni komandën e mëposhtme. Do t'ju ndihmojë të gjeni rrjetet Wi-Fi të disponueshme.

iwlist interface scan | less 

Pas kësaj, ekzekutoni komandën poshtë të cilësimit të ndërfaqes së lidhjes ip.

Përdorni netctl për të konfiguruar një lidhje Wi-Fi

Mund të konfiguroni një rrjet Wi-Fi në Arch duke përdorur mënyra të shumta. Një prej tyre është aplikimi i programit netctl. Programi netctl ju lejon të konfiguroni dhe menaxhoni konfigurimin e rrjetit në Arch Linux.

Për të përdorur netctl në Arch Linux, krijoni një skedar konfigurimi për të instaluar dhe konfiguruar rrjetin wifi. Ky skedar konfigurimi duhet të ketë identifikuesin e grupit të shërbimit (SSID), ndërfaqen me valë, çelësin e sigurisë, adresën IP dhe skemën e menaxhimit të çelësave.

Pasi të krijohet skedari i konfigurimit që përmban parametrat e lartpërmendur, mund të përdorni startin netctl komandën për t'u lidhur me menaxhimin e rrjetit tuaj.

Pas kësaj, verifikoni përputhshmërinë e kartës me valë me Arch Linux. Për këtë, ekzekutoni komandën lspci –k.

Kjo komandë lejon që kerneli të ngarkojë drejtuesin e kartës me valë. Pasi të keni ekzekutuar lspci –k, dalja duhet të duket si pamja e mëposhtme e ekranit.

Nëse karta juaj wireless e instaluar dhe Arch Linux janë të përputhshme me watch other, mund të filloni konfigurimin e netctl.

Programi netctl do të funksionojë me një profil. Është një skedar që përmban informacionin e konfigurimit të rrjetit. Ju mund të krijoni një profil lehtësisht (duke përdorur menynë WiFi) ose të vështirë(krijimi i një profili rrjeti me dorë).

Menyja WiFi: Mënyra e lehtë

Mund të krijoni një profil duke përdorur një menu wifi. Për këtë, ekzekutoni komandën e menusë wifi, zgjidhni rrjetin tuaj dhe klikoni OK.

Futni fjalëkalimin dhe klikoni OK.

Shkruani komandën e mëposhtme për të konfirmuar lidhjen e internetit.

Nëse bën ping, lidhja juaj e internetit nëpërmjet rrjetit wifi është konfiguruar me sukses.

Krijo një profil me dorë: Mënyra e vështirë

Duke përdorur këtë metodë, mund të konfiguroni profilin (me dorë) për një lidhje me valë.

Së pari, gjeni emrin e ndërfaqes me valë, wlan0/wlp2s0. Për të gjetur emrin e ndërfaqes wifi, shkruani komandën iwconfig.

Më pas, ekzekutoni komandën cd /etc/netctl/examples duke përdorur një mjet të linjës së komandës. Do të tregojë nëndirektorinë me shembuj të ndryshëm të profilit. Kopjojeni profilin tuaj shembull në /etc/netctl/your_profile_name duke përdorur cp /etc/netctl/examples/wireless-wpa /etc/netctl/your_profile_name komandën ku your_profile_name do të jetë profili juaj aktual.

Përdorni komandën cat /etc/netctl/your_profile_name për të parë përmbajtjen e profilit tuaj.

Tani, hapni redaktorin nano ose vi duke përdorur komandën nano /etc/netctl/your_profile_name dhe modifikoni fushat e mëposhtme të profilin tuaj.

Interface = wlan0

ESSID = Rrjeti im (emri i lidhjes suaj të internetit)

Çelësi = Fjalëkalimi i lidhjes së internetit

Po funksiononnetctl

Për të ekzekutuar netctl, ekzekutoni komandën e mëposhtme:

cd /etc/netctl Is 

Profili juaj është krijuar. Shkruani komandën netctl start your_profile_name.

Shiko gjithashtu: Udhëzues i detajuar për çelësin e sigurisë Wifi

Testoni lidhjen tuaj të rrjetit duke shtypur komandën ping -c 3 www.bing.com.

Tani, ekzekutoni komandën netctl enable your_profile_name për të aktivizuar profili.

Duke bërë këtë, do të aktivizoni një shërbim të sistemit. Ky shërbim do të fillojë sa herë që kompjuteri (PC)/laptopi juaj niset.

Urime! Rrjeti juaj me valë është konfiguruar në Arch Linux.

Konfiguro Wi-Fi duke përdorur Network Manager

Duke përdorur Network Manager, tani mund të konfigurosh një konfigurim të rrjetit wifi në Arch Linux. Menaxheri i rrjetit i lejon administratorët e rrjetit të zbulojnë, lidhen dhe menaxhojnë një server me lidhje interneti.

Vezhguesi i rrjetit mbron gjithashtu sistemin tuaj kundër dobësive të panjohura. Shpërndarja e Arch Linux është një OS pak kompleks në krahasim me shpërndarjet e tjera Linux, kështu që ka nevojë për një sistem mbrojtjeje gjithëpërfshirëse. Procedura e mëposhtme shtjellon instalimin dhe konfigurimin e menaxherit të rrjetit në Arch Linux.

Instalimi i Network Manager përbëhet nga dy hapa: instalimi dhe konfigurimi.

Instalimi i një menaxheri rrjeti

Ju Do të duhet një menaxher i paketave Pacman dhe një përdorues sudo për të instaluar një Menaxher Rrjeti. Pasi të instalohet, mund të përdorni disa shërbime të linjës së komandës për të lehtësuar funksionimin.

Furnizoni sudo pacman –Syukomandën për të sinkronizuar dhe përditësuar çdo paketë ekzistuese në sistem.

Mund të instaloni lehtësisht një menaxher rrjeti me ndihmën e paketave të depove Arch. Më pas, duke përdorur komandën e sipërpërmendur, sinkronizoni, përditësoni dhe rifreskoni paketat e disponueshme në Arch Linux.

$ sudo pacman -S wpa_supplicant wireless_tools NetworkManager

Shiko gjithashtu: Zgjeruesi më i mirë Wifi me Ethernet

Përdor pacman - Komanda S rp-pppoe që do të marrë paketën mbështetëse PPPoE.

Përdorimi i komandës pacman -S nm-connection-editor network-manager-applet ju lejon të përdorni paketat përkatëse për mbështetjen e ndërfaqes së përdoruesit (UI).

Konfigurimi i Menaxherit të Rrjetit

Pas instalimit të një menaxheri rrjeti në Arch Linux, duhet të rindizni sistemin. Pasi sistemi është rindezur, me komandën systemctl aktivizuar NetworkManager.service, mund të konfiguroni një menaxher rrjeti për të menaxhuar lidhjen e rrjetit.

Përdorni komandën systemctl çaktivizoni dhcpcd.service. Kjo komandë do të shmangë konfliktin në rrjetin IP.

Mund të aktivizoni disa shërbime thelbësore që duhet të funksionojnë me efikasitet. Për shembull, ekzekutoni komandën systemctl enable wpa_supplicant.service për të aktivizuar shërbimet thelbësore në Arch Linux.

Tani, përdorni komandën systemctl start NetworkManager.service. Kjo komandë gjithashtu do të rifillojë sistemin dhe do të sjellë ndryshimet e nevojshme.

Si të përdorni menaxherin e rrjetit?

Pas instalimit dhe konfigurimit të menaxherit të rrjetit, mund ta përdorni në Arch Linux OS me netctl oseçdo mjet tjetër CLI. Qëllimi kryesor i përdorimit të kësaj është gjetja e rrjeteve të disponueshme pranë. Për të parë listën e pajisjeve Wi-Fi, përdorni komandën e mëposhtme.

nmcli lista wifi e pajisjeve

nëse jeni duke përdorur programin netctl, mund të përdorni komandën netctl-auto list për të gjetur pajisjet wifi.

Pasi të zgjidhet pajisja Wi-Fi nga lista e pajisjeve, mund të vazhdoni me lidhjen me rrjetin duke përdorur komandën e fjalëkalimit të lidhjes wifi të pajisjes nmcli, jepni SSID-në dhe fjalëkalimin korrigjoni aty ku kërkohet.

Për të vizualizoni të gjitha rrjetet e fshehura të disponueshme për sistemin tuaj Arch Linux OS, përdorni komandën nmcli të pajisjes wifi lidhje me fjalëkalimin e fshehur po.

Nëse dëshironi të shihni detajet e një rrjeti të lidhur, përdorni komandën shfaqja e lidhjes nmcli për të shfaqur rrjetet e lidhura .

Pasi të gjendet lista e pajisjeve të disponueshme, mund të verifikoni më tej se cila pajisje është e lidhur me rrjetin tuaj.

Nëse dëshironi të shkëputni pajisjen wifi, thjesht përdorni komandën nmcli shkëputje të pajisjes duke ofruar ndërfaqen e veçantë.

Përdorni komandën ls /etc/NetworkManager/system-connection për të ruajtur cilësimet.

Ndryshimet e veçanta që janë bërë tashmë mund të ndryshohen kur të dëshironi. Për ta bërë këtë, shkruani komandën nano /etc/NetworkManager/system-connections/.nmconnection.

Mund ta rinisni Arch Linux-in për t'u siguruar që ndryshimet e nevojshme janë bërë siç duhet. Për ta bërë këtë, përdorni komandën e mëposhtme.

nmcliRingarkimi i lidhjes

Përdorimi i Menaxherit të Rrjetit nmtui

Vegla nmti është një mjet CLI që ju ndihmon të lundroni te menaxheri i rrjetit. Me ndihmën e nmtui, ju mund të zgjidhni opsionet duke përdorur UI në vend që të ekzekutoni komanda specifike. Për të parë dhe punuar mbi mundësitë e menaxherit të rrjetit, thjesht shkruani nmtui. Do të shfaqë disa opsione përkatëse.

Zgjidhni Modifiko një lidhje nga lista dhe kliko OK për të vazhduar.

Më pas, zgjidhni lidhjen e duhur të rrjetit dhe më pas kliko "Modifiko".

Përfundimi

Në këtë artikull, ne kemi mësuar se si të konfigurojmë një përshtatës wifi në Arch Linux duke përdorur netctl dhe Network Manager. Netctl është një mjet i linjës komanduese që ju ndihmon të instaloni dhe konfiguroni një pajisje wifi në sistemin tuaj Arch Linux OS.

Mund të konfiguroni gjithashtu rrjetin tuaj wifi me ndihmën e një menaxheri rrjeti. Do t'ju shpëtojë nga shqetësimet. Menaxheri i rrjetit jo vetëm që ju ndihmon të konfiguroni rrjetin tuaj wifi, por gjithashtu siguron pajisjet tuaja wifi dhe ofron informacion të plotë rreth rrjetit të koduar.

Duke përdorur menaxherin e rrjetit, ju mund të lidheni automatikisht me rrjetet tuaja të dëshiruara. Pasi të lidheni me serverin tuaj, një menaxher rrjeti ju lejon të përdorni rrjetin celular.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.