Si të poziciononi antenat WiFi

Si të poziciononi antenat WiFi
Philip Lawrence

Përdoruesit shpenzojnë para të mëdha për ruterat Wi-Fi nga kompanitë më të mira. Megjithatë, jo të gjithë i optimizojnë ruterat e tyre në potencialin e tyre të plotë.

Mund të hasni probleme me lidhjen me internetin nëse nuk konfiguroni parametra si pozicionet e antenës dhe ndërhyrjet. Fatkeqësisht, shumë përdorues nuk i marrin parasysh pozicionet e antenës kur zgjidhin problemet me një shpejtësi të ngadaltë WiFi.

Ky është vendi ku ata neglizhojnë një faktor të rëndësishëm!

Shumë përdorues i kanë antenat e tyre thjesht të drejtuara lart. Por a e dini se ndikon ndjeshëm në sinjalet dhe shpejtësinë tuaj WiFi?

Nuk është aq e thjeshtë sa ta drejtoni drejt lart e poshtë. Pra, si duhet t'i poziciononi antenat tuaja Wi-Fi për fuqinë optimale të sinjalit? Së pari, gjeni gjithçka që duhet të dini për pozicionimin e përsosur të antenave të ruterit.

Llojet e antenave Wi-Fi

Ka disa lloje antenash Wi-Fi të integruara brenda ruterit tuaj. Secila ka një qëllim specifik dhe përdoret për një funksion të caktuar.

Këtu janë dy llojet bazë të antenave Wi-Fi:

Antena e brendshme

Shumica e Wi-Fi ruterat që nuk kanë antena të dukshme në trupin e tyre të jashtëm janë të pajisur me antena të brendshme me cilësi të lartë për të transmetuar valët e radios.

Këto antena vendosen brenda pajisjes dhe mund të përdoren për të marrë një sinjal GPS pa ndihmë të jashtme. Zakonisht përdoren në zonat urbane për shkak të veçorive të tyre moderne.

Antena e jashtme

Antenat e jashtme janë ato që prisni të duken antenat e një ruteri. Ato janë antena të gjata ose të shkurtra të ngjitura në trupin e ruterit dhe përdoren për të marrë sinjale në zona të ndërprera ose me pritje të ulët.

Përveç kësaj, ruterat e ndryshëm Wi-Fi mund të çmontojnë antenat e jashtme kur ndihma e tyre nuk është kërkohet për një lidhje të qëndrueshme interneti.

Si të poziciononi antenat WiFi

Pozicionimi i antenës së ruterit është thelbësor për të marrë fuqinë optimale të sinjalit. Drejtimet që zgjidhni varen gjithashtu nga lloji i antenës së routerit tuaj.

Ja se si të poziciononi lloje të ndryshme të antenave të ruterit për të marrë mbulimin dhe sinjalet maksimale:

Antenë e vetme

Shumica e ruterave të shtëpisë kanë vetëm një antenë të jashtme për të siguruar lidhje brenda një hapësire të vogël. Ata dërgojnë sinjale me valë në një linjë të drejtpërdrejtë, duke e bërë atë një opsion të papërshtatshëm për shtëpitë me disa dhoma.

Për këta ruterë, drejtimet e valëve të radios do të jenë pingul me drejtimin e antenës. Kështu, për shembull, nëse i keni vendosur antenat tuaja WiFi horizontalisht, sinjalet do të emetohen vertikalisht. Nga ana tjetër, nëse e keni pozicionuar antenën vertikalisht, sinjalet do të udhëtojnë horizontalisht.

Është ideale ta vendosni atë vertikalisht në një ruter të vetëm antenë për të lejuar që sinjali me valë të shkojë horizontalisht nëpër dhoma.

Antena e dyfishtë

Ruterët me antena të dyfishta janë bërëmjaft e zakonshme në shtëpi dhe zyra. Ato ofrojnë më shumë mbulim duke dërguar sinjale në drejtime të ndryshme. Këta ruterë janë të shkëlqyeshëm për sinjale më të forta dhe shpejtësi më të shpejtë interneti.

Shumica e përdoruesve preferojnë të vendosin njërën antenë WiFi horizontalisht dhe tjetrën vertikalisht. Kjo është për shkak se antena e vendosur në planin horizontal do të lëshojë sinjale vertikalisht dhe antena vertikale do të lëshojë sinjalet e radios horizontalisht.

Krijon një efekt polarizimi që siguron mbulim maksimal dhe forcë të shkëlqyer Wi-Fi. Megjithatë, forca e sinjalit të sensorit do të zvogëlohet nëse ruteri vendoset më lart në dhomë.

Tre antena

Në treg ofrohen gjithashtu pajisje të avancuara me tre antena, duke ofruar sinjale të pandërprera WiFi në të gjithë shtëpi. Ju mund t'i drejtoni këto antena drejt ose anash për ekspozim maksimal ndaj sinjalit WiFi në zonë.

Mënyra më e zakonshme për të vendosur tre antena të routerit WiFi është njëra drejt lart dhe pjesa tjetër anash, me drejtime të kundërta. Në këtë mënyrë, do të keni transmetim vertikalisht dhe horizontalisht në kënde të ndryshme në të gjithë shtëpinë ose hapësirën tuaj të punës.

Këta ruterë WiFi janë idealë për vendet ku nuk mund ta vendosni pajisjen në qendër. Prandaj, pozicionimi strategjik i antenave të ruterit është thelbësor me rutera të tillë.

Katër antena

Së fundi, ju keni një ruter me valë me katër antena Wifi. Ky lloj WiFiruteri është ideal për vendet komerciale që kërkojnë fuqi maksimale të sinjalit Wi-Fi. Kjo ju lejon të poziciononi antenën WiFi në të katër drejtimet.

Për rutera të tillë, mbajtja e antenës qendrore Wi-Fi vertikale dhe pozicionimi i antenës së jashtme anash në drejtim të kundërt është ideale. Këndi më i mirë është 45 gradë për shkopinj të jashtëm të routerit WiFi me antena të shumta. Këto kënde luajnë një rol të rëndësishëm në transmetimin e qetë të valëve të sinjalit, veçanërisht në një ndërtesë të madhe.

Megjithatë, për fuqinë optimale të sinjalit, përcaktoni një lartësi të balancuar. Për shembull, nëse sensorët vendosen më lart se porta me valë, ajo do të ndërpresë lidhjen në shërbimin tuaj të internetit.

Si funksionon antena e ruterit WiFi

Antena e ruterit mbledh sinjale elektromagnetike nga rrjetin drejtues dhe i kthen ato në sinjale elektrike. Këto sinjale elektrike janë të pajtueshme me pajisjet si telefonat inteligjentë, televizorin, laptopët dhe pajisje të tjera inteligjente në shtëpi.

Këto sinjale elektrike dërgohen përsëri në serverë si valë elektromagnetike. Antenat luajnë një rol të rëndësishëm në drejtimin e këtyre valëve në pjesë të ndryshme të shtëpisë. Sinjalet kanë një gamë specifike në të cilën mund të udhëtojnë.

Këto sinjale me valë ndërpriten nga pozicionimi i gabuar i antenave të ruterit. Lloje dhe gjatësi të ndryshme antenash transmetojnë dhe marrin të dhënandryshe. Përveç kësaj, ata përdorin frekuenca të ndryshme për të transferuar valët; prandaj, është thelbësore të poziciononi antenat e ruterit në mënyrë strategjike për t'iu përshtatur vendit dhe kërkesave tuaja.

Gjithashtu, antenat transmetojnë frekuenca të ndryshme bazuar në formën e tyre. Për shembull, antenat me shkop të drejtë shpërndajnë valët horizontalisht dhe vertikalisht.

Efekti i pozicionit të antenës në fuqinë e sinjalit WiFi

Pozicionimi i duhur i antenës ofron sinjale të duhura dhe ju lejon të përdorni potencialin maksimal të internetit tuaj lidhje. Për shembull, vendosja e ruterit në një hapësirë ​​të mbyllur me antenat e kthyera lart nuk do t'i transmetojë valët pa probleme në të gjithë shtëpinë ose hapësirën e punës.

Nëse ruteri juaj ka shumë antena, mund t'i poziciononi në drejtime të ndryshme për t'u përmirësuar Fuqia e sinjalit me valë në të gjithë ambientet. Për shembull, për ruterat me dy antena, është ideale të vendosni një antenë vertikalisht dhe tjetrën horizontalisht.

Vende ideale për të vendosur ruterët tuaj WiFi për performancën më të mirë

Vendosja e ruterit tuaj në mënyrë strategjike rreth shtëpia është thelbësore për fuqinë më të mirë të sinjalit. Disa vende ofrojnë mbulim optimal, ndërsa të tjerët janë ato që duhet të shmangni. Ja ku të montoni ruterin tuaj me valë për të parandaluar problemet e lidhjes:

Pranë një dritareje

A e dini se ruteri juaj transmeton sinjalet e tij në të gjitha drejtimet? Pra, duke vënë tuajënruteri pranë një dritareje mund të nënkuptojë marrjen e frekuencës më të mirë të radios.

Por ju po dërgoni një pjesë të madhe të sinjaleve tuaja Wi-Fi "nga dritarja". Vendosja e ruterit pranë një dritareje nuk është alternativa më e mirë nëse antenat nuk janë të kthyera nga brenda.

Vendndodhja qendrore

Vendndodhjet qendrore janë padyshim vendet më të mira ku mund të vendosni ruterin tuaj Wi-Fi. Ato janë në mes të shtëpisë tuaj, mbulojnë pothuajse të gjitha zonat përreth dhe lënë pak vend për pikat e vdekura rreth shtëpisë.

Eleminon distancën midis pajisjeve tuaja dhe ruterit, duke siguruar në fund një lidhje më të mirë.

Shmangni pajisjet elektrike

Ruteri juaj Wi-Fi transmeton sinjale në formën e valëve të radios. Në mënyrë të ngjashme, të gjitha pajisjet e tjera elektrike ndjekin të njëjtin model transmetimi dhe ndonjëherë mund të ndërhyjnë me sinjalet tuaja Wi-Fi.

Ndërhyrja nuk është një problem masiv për sinjalin tuaj, por ndonjëherë mund të shkaktojë probleme të rëndësishme të lidhjes nëse nuk zgjidhet problemi në kohë. Prandaj, shmangni pengimin e ndonjë pajisjeje elektrike, si furrat me mikrovalë, ose provoni t'i fikni nëse hasni ndonjë problem me internetin.

Larg nga uji

Ruterët janë pajisje me energji elektrike që mund të dëmtohet shumë nga ekspozimi ndaj ujit. Të gjithë komponentët në ruterin tuaj janë të ndjeshëm ndaj lagështirës dhe mund të shkaktojnë zjarr nëse krijohet një shkëndijë elektrike.

Prandaj, jini shumë të kujdesshëm kur i vendosnipranë ujit. Ne ju rekomandojmë t'i mbani ato larg lagështirës për sigurinë tuaj dhe të familjes suaj.

Pyetjet e shpeshta

A duhet të pozicionohen antenat e jashtme të ruterit Wi-Fi?

Po. Pozicioni i antenës është jetik për transmetimin e sinjalit të routerit tuaj dhe portën me valë. Prandaj, ne rekomandojmë përdoruesit të vendosin antenat e tyre vertikalisht për mbulim të barabartë dhe adekuat në të gjitha pjesët e shtëpive të tyre.

Përdoruesit që nuk i rivendosin antenat e tyre për të zgjidhur problemet e lidhjes së internetit përballen me shpejtësi më të ngadalta të internetit dhe zona të vdekura në shtëpitë e tyre.

Cili është pozicioni më i mirë për të pozicionuar një antenë ruteri?

Antenat e ruterit duhet të jenë të drejtuara në të njëjtin drejtim gjatë gjithë kohës. Prandaj, ne rekomandojmë përdoruesit t'i drejtojnë antenat e tyre vertikalisht jashtë sensorit.

Shiko gjithashtu: 10 stadiumet më të mira për WiFi

Megjithatë, nëse ruteri juaj Wi-Fi ka dy ose më shumë antena, drejtojeni njërën antenë vertikalisht dhe tjetrën horizontalisht për mbulim optimal në të gjithë shtëpinë tuaj. E njëjta gjë vlen edhe për pjesën tjetër të antenave.

A ka rëndësi madhësia e antenës së ruterit?

Teorikisht, madhësia e antenës së ruterit tuaj Wi-Fi ka rëndësi. Antenat më të gjata janë më të mira për një lidhje të qëndrueshme.

Megjithatë, frekuencat tuaja të transmetimit janë më të spikatura se gjatësia e antenës. Prandaj, një antenë më e gjatë ka një shtrirje dhe lidhje më të mirë nëse shkon me sukses së bashku me faktorë të tillë si frekuencat e marrjes dhe transmetimit të sinjaleve.

Përfundim

Antenatmund të mos duken të rëndësishme për ruterin tuaj, por ato janë krijuar për të përmirësuar përvojën tuaj të shfletimit. Pra, mbani mend, kur vendosni ruterat rreth shtëpisë ose vendit tuaj të punës, merrni parasysh orientimin e antenës për performancë të besueshme në internet.

Shiko gjithashtu: Si të hiqni pajisjet nga Xfinity WiFi

Përveç kësaj, sigurohuni që të ndiqni të gjitha këshillat e mësipërme për performancë ideale Wi-Fi në të gjitha cepat e saj. në shtëpi. Megjithatë, nëse përballeni me probleme me internetin edhe pasi të keni optimizuar antenat e ruterit tuaj, kontaktoni një ekspert në lidhje me pyetjet tuaja.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.