Si të lidhni Wi-Fi përmes linjës së komandës në Linux

Si të lidhni Wi-Fi përmes linjës së komandës në Linux
Philip Lawrence

Në kohën e moduleve plug-and-play, platformave të zhvillimit tërhiq dhe lësho dhe ndërfaqeve grafike shumë intuitive të përdoruesit, është e lehtë të shpërfillësh mjetet thelbësore për konfigurimin.

Konfigurimi i cilësimeve të kompjuterit tuaj nëpërmjet linja e komandës është një shembull i përsosur i asaj që po flasim. Megjithatë, shumë entuziastë dhe dashamirës të linjës së komandës ende duan t'i mbajnë gjërat të thjeshta dhe disi të vjetra.

Sistemet Operative Linux

Linux ka qenë një nga mjetet revolucionare në botën e teknologjisë. Që kur u publikua në fillim të viteve '90, ai ka kapur imagjinatën e të gjithëve dhe tani është një platformë popullore me burim të hapur për zhvilluesit.

Për më tepër, puna me Linux është argëtuese sepse ka shumë larmi në shpërndarje dhe makineritë që synon secila shpërndarje. Për më tepër, është një platformë falas që do të thotë se mund të eksperimentoni me shpërndarje të ndryshme pa asnjë frikë.

Menaxhimi i rrjetit pa tela në Linux

Le ta pranojmë atë- Edhe pse Linux është një platformë e shkëlqyer për shumë arsye, shumë prej nesh janë rritur duke përdorur Windows, kështu që jemi mësuar të punojmë me grupin e veglave dhe aplikacioneve të tij. Prandaj, detyrat e thjeshta si lidhja me internetin ose zgjidhja e problemeve të sistemit mund të jenë mjaft komplekse kur kalojmë në Linux.

Prandaj, përdorimi i menaxherit të rrjetit Linux mund të duket si territor i panjohur për shumë përdorues të Windows.

Për më tepër, nëse junëse përdorni linjën e komandës, ajo bëhet një detyrë mjaft e frikshme. Megjithatë, është vetëm e ndërlikuar. Në realitet, linja e komandës Linux nuk është aq e frikshme dhe lidhja me rrjetet pa tel është një punë mjaft e thjeshtë.

Për shkak se Linux është ndjesia e re edhe pse është relativisht e vjetër, njerëzit ngadalë por me siguri po kalojnë në këtë platformë. Pra, ka nevojë për të kuptuar se si aplikacionet e internetit si lidhja wifi, ruajtja në renë kompjuterike, etj., funksionojnë në sistemet Linux.

Në këtë postim, ne do të shqyrtojmë disa nga bazat e lidhjes wifi në Linux , të tilla si përdorimi i shërbimeve të linjës së komandës për të konfiguruar një lidhje me valë në Linux.

Si të lidhni Wi-Fi përmes linjës së komandës

Le të zbulojmë se si mund të lidhni një pajisje me valë të bazuar në Linux me një pikë aksesi wifi. Është pak më ndryshe se lidhja me një rrjet wifi në Windows. Megjithatë, puna me ndërfaqen e rrjetit pa tel në Linux është diçka që mund ta mësoni në çast.

Pra, le të shohim se si mund të lidheni me një rrjet wi-fi në Linux.

Parainstalimi i softuerit

Përpara se të arrijmë te metodat, është thelbësore të dini se mund t'ju duhet softuer specifik i parainstaluar në kompjuterin tuaj Linux.

Skanoni një rrjet Wifi

Nëse keni Duke u lidhur me Wi-Fi për herë të parë, do t'ju duhet të skanoni për rrjetin me valë. Ne anen tjeter. Nëse sistemi juaj tashmë është i njohur me aksesinpikë, skanimi për wifi nuk kërkohet.

Pra, për të ekzekutuar skanimin, mund të përdorni mjetin wpa_supplicant i njohur si wpa_cli. Është një mjet efektiv për të menaxhuar një ndërfaqe me valë nga linja e komandës. Në përgjithësi, është i dobishëm për çdo konfigurim të lidhjes së rrjetit me valë, por ne do të kufizohemi në ekzekutimin e skanimit këtu.

Tani, provoni wpa_cli dhe sigurohuni që keni privilegjet e rrënjës. Vazhdoni të skanoni për rrjetet me valë.

Ekzekutoni wpa_cli me privilegje rrënjësore, më pas skanoni për rrjetet.

Shkruani komandat e mëposhtme dhe shtypni enter pas secilës:

#wpa_cli

> skanim

Shiko gjithashtu: Gjithçka që duhet të dini për Motel 6 Wifi

Dilni nga linja e komandës

Kur skanimi të përfundojë, do të shihni një njoftim që tregon çdo pikë aksesi me valë të disponueshme aty pranë. Pra, mund të zgjidhni atë që dëshironi dhe më pas të shkruani 'quit' për të dalë nga rreshti i komandës.

Shiko gjithashtu: Si të konfiguroni WiFi në Debian me linjën e komandës

Metoda me Debian 9.6

Metoda e mëposhtme që do të shohim funksionon me Debian 9.6. Këtu, ne do të kontrollojmë se si funksionojnë privilegjet e rrënjës dhe si të përdorim linjën e komandës për të konfiguruar lidhjet wifi me pikat e disponueshme të aksesit në sistemet e bazuara në Debian.

Instalimi i veglave të duhura

Për me këtë metodë, ne do të instalojmë pa tel-tools WPA supplicant. Për të instaluar softuerin nga linja e komandës Linux, shkruani komandën e mëposhtme:

# apt-get install wireless-tools wpasupplicant

Kontrolloni kartën tuaj të rrjetit pa tel

Kur ekzekutoni komandën, do ta bëjëkontrolloni për kartën tuaj të rrjetit për të vendosur lidhjen. Pra, sigurohuni që karta juaj me valë të zbulohet.

Për shembull, nëse karta juaj me valë zbulohet, ajo do të tregojë se mund të shfaqet një listë wifi dhe emri i kartës si p.sh. wlan0, etj.

Konfigurimi për rrjetin

Pas zbulimit të suksesshëm të kartës me valë, është koha për të konfiguruar fjalëkalimin dhe emrin e ndërfaqes së rrjetit me valë, d.m.th., SSID-në tuaj. Ja se si ta bëni këtë:

Shkruani udhëzimet e mëposhtme të linjës së komandës:

wpa_passphrase YourSSID >> /etc/wpa_supplicant.conf

Më pas, do t'ju duhet të vendosni një fjalëkalim nga 8 deri në 63 karaktere.

Vërtetimi i rrjetit

Pas konfigurimit të fjalëkalimit, do t'ju duhet për të vërtetuar rrjetin. Shkruani komandën e mëposhtme:

# wpa_supplicant -D wext -i wlan0 -B -c /etc/wpa_supplicant.conf

Access Point

Kur jeni vërtetuar, duhet të merrni një pikë aksesi. Shkruani komandën e mëposhtme iwconfig:

# iwconfig wlan0

Duke përdorur Syslog

Ndonjëherë, është e mundur të merrni gabime gjatë vërtetimit. Në një rast të tillë, do t'ju duhet të kontrolloni regjistrin e sistemit për të identifikuar problemin.

Vendosja ose kërkimi i një adrese IP

Pas vërtetimit, tani ju duhet një adresë IP për sistemin tuaj. Për të marrë adresën IP, shkruani komandën IP të mëposhtme dhe ajo do të kërkojë një IP nga serveri DHCP për desktopin tuaj.

Këtu janë komandat:

#dhclient -nw wlan0

Pas shkrimit të komandës së mësipërme, mund të vendosni adresën IP, serverin DNS dhe portën e paracaktuar për lidhjet tuaja të rrjetit.

# ip addr shtoni dev wlan0 192.168. 1.100/24

# rrugë ip shtoni parazgjedhjen nëpërmjet 192.168.1.

# echo "nameserver 8.8.8.8" > /etc/resolv.conf

Po në lidhje me përdoruesit e Netplan?

Në rast se përdorni netplan, metoda për kërkesat IP është paksa e ndryshme. Ja çfarë do t'ju duhet të bëni:

Konfigurimi i një Netplan

Shkruani rreshtin e mëposhtëm për të konfiguruar netplan. Këtu do të ruani një skedar yaml. Pra, shkruani sekuencën vijuese të rreshtave në dritaren tuaj të terminalit të linjës së komandës:

/etc/netplan/config.yaml

sudo netplan apply

Komandat do të zbatojnë konfigurimi i kërkuar me sistemin.

Lidhja me një rrjet të hapur me Netplan

Është shumë e thjeshtë të lidheni me një rrjet të hapur duke përdorur softuerin netplan. Për këtë qëllim, do t'ju duhet të shkruani një pjesë kodi që ju mundëson të lidheni me një rrjet pa tel të disponueshëm.

Lidhu me një rrjet personal Wireless WPA

Për t'u lidhur me një rrjet personal pa tel , do t'ju duhet gjithashtu emri i rrjetit dhe fjalëkalimi.

Përfundim

Në përgjithësi, njerëzit mund ta kenë mjaft sfiduese të punojnë me sistemet Linux sepse ka një kuptim më të vogël të sistemit operativ. Megjithatë, përdoruesit e rregullt të Linux mund të jenë duke i instaluar këto wirelesslidhjet shpesh, kështu që nuk është një punë e madhe për ta.

Pra, pavarësisht nëse keni një makinë Ubuntu ose ndonjë shpërndarje tjetër Linux, lidhja e çdo desktopi ose pajisjeje dore si Raspberry Pi me rrjetin Wifi është e thjeshtë. Vetëm sigurohuni që të dini emrin e rrjetit tuaj me valë dhe ai do të lidhet automatikisht me internetin herën tjetër.

Tani që dini se si të lidheni me çdo rrjet të disponueshëm, do të jetë e lehtë për ju që të lidheni me çdo mjedis desktop Linux në internet përmes Wi f. Qëndroni të sintonizuar për më shumë mësime Linux dhe lajmet më të fundit të Linux.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.