Si të zbuloni se kush po përdor Wi-Fi tim?

Si të zbuloni se kush po përdor Wi-Fi tim?
Philip Lawrence

A është e ngadaltë lidhja juaj e internetit kohët e fundit? A dyshoni se dikush tjetër po transmeton Netflix ose po shkarkon lojëra me Wi-Fi tuaj?

Sot ka shumë mjete të disponueshme që njerëzit mund t'i përdorin për të hyrë në rrjetin tuaj wifi. Sidoqoftë, nuk është vetëm joetike, por edhe vjedhje pasi po paguani për lidhjen. Përveç kësaj, ata gjithashtu mund të marrin në dorë dosjet e përbashkëta dhe burimet e tjera në rrjet duke shkaktuar shqetësime për privatësinë.

Fatmirësisht, tani është e mundur që të zbulohet se kush është një programues wifi. Kështu që ju mund të shihni se kush ka akses të paautorizuar në rrjetin tuaj me valë dhe t'i jepni fund një herë e përgjithmonë.

A jeni i frustruar që një fqinj i poshtër ngadalëson vazhdimisht performancën tuaj të Wi-Fi?

Kjo udhëzuesi do të përcaktojë mënyrat me të cilat mund të kontrolloni se kush po përdor Wi-Fi fshehurazi. Për më tepër, do të diskutojë gjithashtu se si të rrisni në maksimum sigurinë e ruterit tuaj.

Shiko gjithashtu: 7 llambat më të mira WiFi në 2023: Llambat më të mira inteligjente

Si të zbuloj se kush po vjedh rrjetin tim me valë?

Nëse dyshoni se fqinjët tuaj po përdorin Wi-Fi pa leje, ka shumë metoda për ta konfirmuar këtë.

Disa nga mënyrat për të parë nëse një pajisje e paautorizuar është e lidhur me rrjetin tuaj janë të përmendura më poshtë.

Dritat e sondave të ruterit tuaj me valë

Ruterët me valë janë të pajisur me dritat e statusit për të treguar lidhjen e internetit, lidhjet e rrjetit harduerësh dhe të tjera me valëaktivitetet. Në përgjithësi, kontrollimi i dritave të routerit tuaj është mënyra e thjeshtë për të parë nëse ka një pajisje të panjohur të lidhur me të.

Shiko gjithashtu: Pse nuk funksionon Toyota WiFi Hotspot? Si të rregulloni?

Megjithatë, përpara se të kontrolloni dritat, shkëputni të gjitha pajisjet tuaja të bashkangjitura nga Wi-Fi. Tani, shko dhe kontrollo nëse drita po pulson ende.

Në mënyrë tipike, dritat ndalojnë së dridhuri kur nuk ka pajisje të lidhura me rrjetin wi-fi. Por nëse dritat nuk pushojnë së pulsuari edhe pasi të keni shkëputur të gjitha pajisjet tuaja, dikush me të vërtetë po ju vjedh lidhjen wifi.

Megjithëse është një teknikë e shpejtë, nuk është e realizueshme nëse keni shumë pajisje Wi-Fi në në shtëpi.

Merr ndihmë nga një aplikacion detektivësh Wi-Fi.

Një metodë më e besueshme dhe efektive, një aplikacion detektiv wifi, kërkon automatikisht për të gjitha pajisjet e regjistruara në rrjetin tuaj wifi. Më pas, ata kryejnë një skanim dhe paraqesin një listë të pajisjeve të lidhura.

Mund të merrni shumë aplikacione të tilla në Dyqanin Google Play ose në çdo dyqan tjetër aplikacionesh. Aplikacionet më të vlerësuara dhe të dedikuara përfshijnë WiFi Guard, Wi-Fi Thief Detector, Wireless Network Watcher dhe Fing.

Nga lista e pajisjeve të lidhura, ju mund të identifikoni shpejt se kush po ju vjedh Wi-Fi siç do të bënin të gjithë të emërtohet si "i panjohur". Prandaj, do të jetë e lehtë t'i hedhësh jashtë.

Metoda e panelit të kontrollit të administratorit

Kjo metodë është zgjidhja juaj e fundit nëse asgjë nuk ka funksionuar deri më tani. Kjo përfshin hyrjen në panelin e kontrollit të administrimit të ruterit tuaj nëpërmjet njëshfletuesi i internetit në kompjuterin tuaj. Ky panel ju informon në mënyrë efikase për aktivitetin tuaj Wi-Fi dhe të gjitha pajisjet aktive. Gjithashtu, është vendndodhja ku mund të ndryshoni cilësimet e ruterit.

Përpara se të vazhdoni me procesin, do t'ju nevojiten detajet thelbësore të mëposhtme:

Emri i përdoruesit të administratorit: Në përgjithësi , emri i përdoruesit është " Admin " shumicën e kohës. Do të jetë gjithashtu i disponueshëm në dokumentacionin e ruterit në rast se nuk i keni ndryshuar kurrë cilësimet e paracaktuara.

Megjithatë, nëse jeni vigjilentë, mund ta keni ndryshuar edhe gjatë konfigurimit të ruterit për herë të parë.

Fjalëkalimi i administratorit: Ose do të ishte “Default ose Fjalëkalimi” nëse nuk e keni ndryshuar tashmë.

Adresa IP: Kryesisht, adresa IP e ruterit është “//192.168.0.1” . Ju duhet ta shkruani atë në shiritin e adresave të shfletuesit tuaj dhe të identifikoheni në tastierën tuaj të administratorit. Megjithatë, nëse kjo është e pasaktë, prapë mund të zbuloni adresën tuaj IP.

Për ta gjetur atë:

  • Shkruani “ipconfig” në kërkimin tuaj fillestar kuti dhe shtypni enter
  • Adresa juaj IP do të jetë pranë "portës së paracaktuar ose adresës IPv4"

Tani për t'u identifikuar në panelin e kontrollit të administratorit, shkruani Adresa IP e ruterit në dritaren e shfletuesit tuaj. Më pas, do t'ju duhet të identifikoheni me emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj. Pra, shkruani këto kredenciale dhe do të hyni me sukses në zonë.

Gjetja e pajisjeve të lidhura

Pasi të përfundojë identifikimi,kërkoni një skedë në lidhje me pajisjet e lidhura në ndërfaqen e ruterit. Ata duhet të jenë nën "hartën e rrjetit, regjistrin e përdoruesve ose listën e klientëve DHCP. Seksioni zakonisht ofron detaje rreth adresave IP, adresave MAC dhe emrave të pajisjeve të bashkangjitura.

Ju mund ta krahasoni lehtësisht pajisjen tuaj me pajisjet e tjera të listuara dhe të dëboni ndërhyrësit me të gjithë informacionin e nevojshëm. Sidoqoftë, çdo ruter me valë është unik. Pra, nuk ka asnjë standardizim në ndërfaqen e ueb-it të ruterit.

Përdorni aplikacionin e ruterit

Një ruter modern wi-fi funksionon me një aplikacion celular. Nëse keni një të tillë, duhet ta keni konfiguruar tashmë ruterin duke përdorur aplikacionin. Duhet të hapësh aplikacionin dhe të gjesh një hartë rrjeti, listë klientësh ose regjistër.

Gjithashtu, ruterët me shumë breza shfaqin madje se çfarë radio specifike përdorin pajisje të tjera të lidhura.

Si të Rritni sigurinë tuaj me valë?

Tani jeni në dijeni se si t'i shihni të gjitha pajisjet që vjedhin rrjetin tuaj wifi. Prandaj, mund të kontrolloni rregullisht ose sa herë që Wi-Fi juaj nuk funksionon mirë.

Por, duhet të pyesni veten, a ka ndonjë mënyrë për t'i mbajtur larg ata ndërhyrës?

Epo, ju jeni me fat pasi ka shumë metoda që mund të përdorni për të rritur sigurinë tuaj të Wi-Fi dhe për të ndaluar vjedhjen e tij.

Përdorni një fjalëkalim të fortë

Nëse nuk po përfitoni tashmë nga një fjalëkalim, duhet ta bëni tani. Në vend që të hiqni ose bllokoni të gjitha pajisjet një nga një, ndryshoni fjalëkalimin wifi për të shtyrëi nxirrni menjëherë.

Megjithatë, nëse përdorni një fjalëkalim, por dikush ende ka akses në wi-fi, provoni të përdorni një fjalëkalim të ri të gjatë për të rritur sigurinë e rrjetit wi-fi.

Për Për shembull, përdorimi i numrave të thjeshtë "1-10" nuk do të bënte shumë për të penguar të huajt që të hakojnë lidhjen tuaj të rrjetit pa tel. Por, përdorimi i një përzierjeje fjalësh të gjata dhe shkronjash të mëdha dhe të vogla mund të rrisë masivisht sigurinë e rrjetit tuaj wi-fi.

Përdorni WPA2 për të siguruar lidhjen me Wi-fi

WPA është një mjet i bukur metodë e sigurt që përdorin pajisjet për të komunikuar me ruterin. Megjithatë, do të ndihmonte nëse nuk përdorni protokolle sigurie të vjetra dhe të vjetruara, duke përfshirë WEP dhe WPA, për Wi-Fi tuaj. Në përgjithësi, shumica e ruterave zgjedhin metodën e saj si parazgjedhje.

Për mbrojtjen maksimale të lidhjes suaj, mund të përdorni WPA2. Edhe pse nuk është më i miri, ai i pengon shumicën e të huajve të përdorin Wi-Fi tuaj. Përveç kësaj, sigurohuni që të përdorni WPA2-AES në vend të WPA2-TKIP, e cila është më pak e besueshme.

Fshih SSID-in Wifi

Në mënyrë tipike, SSID është emri i ruterit tuaj që shfaqet në pajisjet fqinje . Duke fshehur SSID-në tuaj, mund të siguroheni që askush nuk e sheh atë. Prandaj, nuk do të ketë përpjekje për t'u lidhur me rrjetin. Megjithëse profesionistët e teknologjisë mund të përdorin ende disa mjete për të parë SSID-në tuaj, ai do të mbrohet nga njohuritë jo shumë të teknologjisë.

Çaktivizo WPS

Hakerët mund të shfrytëzojnë konfigurimin e mbrojtur Wifi (WPS) për t'u lidhurnë rrjetin tuaj wifi. WPS përdor një PIN për të vërtetuar lidhjet e reja. Kjo është ajo nga e cila mund të përfitojnë gjuetarët online për të hyrë në rrjet.

Në përgjithësi, sa herë që një pajisje ose kompjuter i ri përpiqet të hyjë në lidhje, krijohet një PIN. Ky PIN zakonisht ka tetë shifra. Gjatë vërtetimit të lidhjes, gjysma e parë dhe e dytë e PIN-it analizohen si trupa të ndryshëm. Pra, pavarësisht sa i gjatë apo i fortë është fjalëkalimi juaj i Wi-Fi, ai përsëri do të jetë pre e një hakeri përmes kodit WPS PIN.

Në fillim, kodi PIN WPS u prezantua në mënyrë eksplicite për rikuperimin e fjalëkalimeve të humbura të Wi-Fi. Megjithatë, tani është bërë metoda e preferuar e hakerëve për të vjedhur një lidhje interneti.

Së fundi, nëse dikush merr PIN-in tuaj WPS, nuk mund ta ndryshoni fjalëkalimin thjesht për të përmbysur sulmin. Në vend të kësaj, do t'ju duhet të çaktivizoni konfigurimin e WPS ose madje të blini një ruter të ri në skenarin më të keq.

Nëpërmjet filtrimit të adresës Mac

Çdo pajisje, duke përfshirë laptopin, kompjuterin, celularin tuaj , dhe ruteri, ka një adresë të veçantë Mac të cilën mund ta përdorni për të identifikuar çdo vegël. Pra, edhe nëse keni fatin të hyni në adresën Mac të fqinjit tuaj duke përdorur Wi-Fi, mund ta përjashtoni lehtësisht.

Për ta bërë këtë, duhet të konfiguroni filtrimin e Mac. Së pari, shkoni te ndërfaqja e internetit e ruterit tuaj. Më pas, në ndërfaqen e administratorit, kërkoni ose "Mac Filtering ose Device Filtering". Aty mund të shtoni adresa të veçanta Maclistën e pajisjeve të bllokuara. Kjo do të parandalojë që të gjitha pajisjet e bllokuara të hyjnë në rrjetin tuaj.

Megjithatë, Adresa Mac është relativisht e lehtë për t'u ndryshuar. Pra, edhe nëse keni bllokuar një pajisje të lidhur, ajo përsëri mund të vjedhë Wi-Fi tuaj me një adresë të re Mac.

Take Away

Të gjithë duan një lidhje interneti të sigurt dhe me performancë të lartë. Megjithatë, kur shumë pajisje e përdorin atë njëkohësisht, ai tenton të ngadalësohet. Por tani është e mundur të shihet nëse dikush po përdor Wi-Fi në mënyrë të paautorizuar.

Siç u rendit më lart, ka metoda të ndryshme për të zbuluar se sa pajisje po përdorin ruterin tuaj. Për më tepër, mund të shihni edhe emrat e pajisjeve. Kjo ju ndihmon të largoni një përdorues nëse emri i pajisjes ju duket i huaj.s

Së fundi, gjithçka varet nga sa e mirë është siguria e ruterit tuaj. Përdorni metodat e përmendura më sipër për të rritur sigurinë tuaj të Wi-Fi dhe për t'i mbajtur larg shurdhësit.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.