Si të vendosni kontrollet prindërore në WiFi

Si të vendosni kontrollet prindërore në WiFi
Philip Lawrence

Interneti mund t'ju lejojë akses të pakufizuar në informacione në mbarë botën. Ju mund të transmetoni videot tuaja të preferuara dhe të mësoni rreth lajmeve globale vetëm me një klikim.

Shiko gjithashtu: Konfigurimi i WiFi HP DeskJet 3752 - Udhëzues i detajuar

Por gjërat mund të jenë shumë të ndryshme nëse je prind ose mësues.

Fëmijët që shfletojnë ueb mund të kenë akses në të gjitha llojet e përmbajtjeve të mira ose shkatërruese. Kështu, ju mund të përdorni kontrollin prindëror për të kontrolluar aktivitetet tuaja në internet. Aktivizimi i kontrollit prindëror në Wi-Fi tuaj mund të ndihmojë në kufizimin e rrezikut që fëmijët tuaj të eksplorojnë uebsajte të papërshtatshme.

Kontrollet prindërore mbështeten nga shumica e pajisjeve me Wi-Fi, duke përfshirë telefonat inteligjentë, laptopët, konzolat e lojërave dhe tabletët.

Le të eksplorojmë se si mund të konfigurosh kontrollin prindëror në WiFi.

Si mund të konfiguroni kontrollin prindëror në ruterin WiFi?

Shumica e ruterëve modernë vijnë me kontrolle prindërore të integruara. Sidoqoftë, procesi i konfigurimit për secilin ruter mund të jetë mjaft i ndryshëm. Këtu janë disa mënyra të zakonshme për të aktivizuar kufizimet e aksesit në rrjetin tuaj të shtëpisë:

Përdorni cilësimet e ruterit tuaj Wi-Fi

Mund të konfiguroni ruterin tuaj Wi-Fi për të konfiguruar kontrollin prindëror. Procesi është mjaft i thjeshtë. Por, nëse nuk jeni të njohur me rregullimin e tastierës administrative të ruterit tuaj, mund të ndiqni këto hapa:

  1. Së pari, hapni një shfletues të preferuar të internetit.
  2. Më pas, shkoni te adresa bar dhe fut adresën IP të ruterit.
  3. Identifikohu në ruter duke përdorur emrin e duhur të përdoruesit dhefjalëkalimi.
  4. Pasi të mbaroni, duhet të kërkoni për opsionet e kufizimit të hyrjes në internet në faqen e kontrolleve prindërore.
  5. Në varësi të ruterit tuaj, këto opsione mund të jenë të padisponueshme ose të vendosura në një vendndodhje tjetër.

Nëse nuk mund të shihni një opsion për menunë kryesore të ngjashme me kontrollet prindërore, mund ta gjeni në menynë Veglat, Cilësimet e Avancuara ose Firewall. Kjo mund të jetë e vlefshme si për përdoruesit e Windows ashtu edhe për Mac.

Përdorni një aplikacion

Shumica e ofruesve të shërbimeve të internetit ose ISP-ve ofrojnë aplikacione për të menaxhuar cilësimet e Wi-Fi dhe rrjetit në shtëpi. Këto mund të përfshijnë aplikacionin AT&T Smart Home Manager dhe aplikacionin Xfinity të disponueshëm në Google Play Store dhe Apps Store. Mund t'i instaloni këto aplikacione në telefonin tuaj dhe të aktivizoni kontrollin prindëror.

Pasi të keni shkarkuar aplikacionet e kontrollit prindëror në pajisjen tuaj celulare, ato do t'ju udhëheqin përmes lidhjes me rrjetin tuaj Wi-Fi. Mund t'ju japë gjithashtu akses për të ndryshuar cilësimet e ruterit tuaj Wi-Fi.

Përdorni llogarinë tuaj të ofruesit

Disa ofrues të shërbimeve të internetit si Google Fiber mund t'ju lejojnë të kontrolloni ruterin dhe rrjetin tuaj të shtëpisë duke përdorur një shfletues uebi. Për këtë qëllim, duhet të identifikoheni në një llogari përdoruesi dhe të lundroni në menunë Rrjeti.

Kjo do t'ju ofrojë qasje në rrjet dhe në ruterin tuaj të shtëpisë. Mund të aktivizoni kontrollet prindërore për të monitoruar aktivitetin e fëmijëve tuaj në internet.

Pse duhet të përdorni opsionet e kontrollit prindëror?

Kontrolli prindëror është i rëndësishëm për kufizimin e aksesit të fëmijës tuaj në përmbajtjet në internet. Ja se si mund të përfitoni nga funksioni:

Kufizoni kohën para ekranit dhe aksesin në internet

Fëmijët mund të kalojnë disa orë duke luajtur lojëra dhe duke parë video. Për ta kontrolluar këtë, mund të konfiguroni kontrollet prindërore. Në këtë mënyrë, fëmijët tuaj mund të kenë qasje në internet vetëm për disa orë në ditë.

Pasi të mbarojë kufiri i tyre kohor, pajisjet e fëmijëve do të shkëputen nga uebi. Për më tepër, ju mund të bllokoni aksesin në internet për fëmijët tuaj gjatë kohës së studimit ose pas gjumit.

Blloko pajisje të caktuara

Mund të bllokosh pajisje specifike që të kenë qasje në rrjetin tënd Wi-Fi me filtrimin MAC. Çdo pajisje e lidhur me lidhjen tuaj të shtëpisë ka një adresë të kontrollit të hyrjes në media ose adresën MAC të listuar së bashku me adresën IP të pajisjes.

Zakonisht, mund t'i gjeni pajisjet tuaja të lidhura me rrjetin me pseudonimet e tyre. Megjithatë, nëse emri i pajisjes suaj nuk është caktuar, mund ta lokalizoni duke përdorur adresën MAC.

Mund të bllokosh pajisjet e grupit për orë të caktuara ose plotësisht. Për shembull, nëse doni t'i jepni fëmijës tuaj një tabletë për përdorimin e aplikacioneve jashtë linje, mund të kufizoni aksesin në internet me këtë metodë.

Filtroni përmbajtjen në internet

Disa ruterë mund t'ju lejojnë të filtroni përmbajtjen në internet në internet. Këto kufizime janë më pak të besueshme se programet e dedikuara. Megjithatë, ato mund të jenë mjaft të dobishme për filtrim të moderuar.

Idealfiltrat e përmbajtjes mund t'u ofrojnë prindërve kontrolle specifike dhe personalizime të nivelit të lartë për të përmbushur kërkesat e tyre. Për shembull, ju mund të listoni të bardhë ose në listën e zezë disa faqe interneti dhe të filtroni përmbajtjen duke përdorur tema ose fjalë kyçe.

Shumica e veçorive të filtrimit të uebit të routerëve të integruar janë më pak komplekse dhe shfaqin shkallë rrëshqitëse për kufizime maksimale ose pa kufizime. Ky opsion mund të jetë i dobishëm nëse nuk po përdorni kontrolle të tjera prindërore.

Shiko gjithashtu: Zgjidhet: Pse telefoni im nuk do të qëndrojë i lidhur me WiFi?

Megjithatë, kjo nuk mund t'i parandalojë plotësisht fëmijët tuaj që të vizitojnë sajte të papërshtatshme. Kjo për shkak se prindërit shpesh nuk janë të vetëdijshëm se si kategorizohen faqet specifike.

Metodat e shkollës së vjetër për kontrollin prindëror

Metodat e mësipërme mund të jenë të dobishme për kufizimin e aktivitetit të fëmijës në internet. Pavarësisht, këtu janë disa metoda të vjetra për vendosjen e veçorisë:

Ndrysho fjalëkalimin WiFi

Nëse ruteri Wi-Fi nuk ofron mjete për të kontrolluar aksesin në rrjetin e shtëpisë tuaj, mund të ndryshoni Fjalëkalimi i Wi-Fi. Kjo do të ndihmojë që fëmijët të mos hyjnë në internet pa pëlqimin tuaj.

Ata duhet t'ju telefonojnë çdo herë dhe të kërkojnë një fjalëkalim të ri në internet për të hyrë në rrjet. Ju mund ta ndiqni këtë rutinë në baza ditore ose javore.

Megjithatë, kjo metodë mund të ketë disa të meta. Mund t'ju ngarkojë me ndryshimin dhe kujtimin e fjalëkalimeve të ndryshuara shpesh. Për më tepër, sa herë që ndryshoni fjalëkalimin e rrjetit, të gjitha pajisjet e grupit tuaj do të jenëshkëputur nga lidhja e internetit. Kështu, ju duhet të rilidhni secilën me dorë.

Mbyllni ruterin

Kjo metodë gjithashtu mund t'i pengojë fëmijët tuaj të hyjnë në internet. Fikni ruterin për t'i larguar ata nga interneti kur është koha e gjumit. Megjithatë, kjo metodë nuk rekomandohet nëse fëmijët më të mëdhenj duhet të studiojnë natën ose të bëjnë punë në distancë në zyrë.

Po nëse ruteri juaj nuk ka kontroll prindëror?

Ruterët pa kontrolle të integruara prindërore mund të jenë mjaft të mundimshëm për ju. Megjithatë, mund të përdorni ende opsione të tjera për të zbatuar kontrollet prindërore në rrjetin WiFi. Shikoni këtu:

  1. Përmirësimi i ruterit tuaj në një modern me veçori të kontrollit prindëror mund t'ju ndihmojë të eliminoni problemin.
  2. Mund të blini softuer të besueshëm të kontrollit prindëror për t'iu përshtatur kërkesave të familjes suaj. Ky opsion është mjaft fleksibël dhe mund të zbatojë kontrollin prindëror në shumicën e pajisjeve.

Pyetjet e shpeshta

Si mund ta fikni WiFi automatikisht pas një kohe të caktuar?

Mund ta fikni WiFi automatikisht pas njëfarë kohe duke instaluar softuer të palëve të treta. Për shembull, një aplikacion i planifikuar WiFi mund t'ju ndihmojë të çaktivizoni dhe çaktivizoni automatikisht WiFi në pajisjet tuaja.

Si mund t'i hiqni pajisjet e lidhura me rrjetin e internetit?

Mund të ndryshoni fjalëkalimin tuaj të WiFi për të hequr pajisjet e lidhura nga rrjeti Wi-Fi. Kjo metodë është mjaft e sigurt dhe e thjeshtë. Megjithatë, para se ta bëni këtë, vini refjalëkalim i ri diku. Kjo do t'ju mbajë të mos harroni fjalëkalimin e rrjetit WiFi.

Mendimet përfundimtare

Në artikujt modernë, fëmijët kanë shumë akses në përmbajtje të panevojshme. Kjo mund të ndikojë ndjeshëm në mendjet e tyre. Kështu, kontrollet prindërore mund të jenë mënyra më e mirë për t'i mbajtur fëmijët të sigurt në internet.

Përveç kësaj, përdorimi i tepërt i internetit mund t'i bëjë fëmijët tuaj të varur nga uebi. Nëse e kufizoni kohën e tyre në internet, mund ta shmangni këtë problem. Kontrollet prindërore të ruterit mund t'ju ndihmojnë gjithashtu të bllokoni pajisje specifike nga përdorimi i uebit.

Mund të blini gjithashtu softuer të përshtatshëm ose një të ri nëse ruteri juaj ekzistues nuk ofron kontrolle prindërore për rrjetin tuaj të shtëpisë.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.