Si të zgjeroni gamën WiFi me një ruter tjetër?

Si të zgjeroni gamën WiFi me një ruter tjetër?
Philip Lawrence

Tashmë i dini të gjitha pikat më të mira për të marrë një sinjal të fortë WiFi nëse keni një shtëpi të gjerë. Megjithatë, ndërkohë që ju mund të preferoni dhomën tuaj për të marrë pjesë në takime të zmadhimit ose për të parë Netflix, hapësira juaj mund të bjerë jashtë rrezes së ruterit.

Fatmirësisht, ka disa mënyra për të korrigjuar këtë problem dhe për të siguruar që të merrni sinjale të forta në të gjitha cepat e shtëpisë tuaj. Mund të ndryshoni vendndodhjen e ruterit, të përditësoni ruterin tuaj WiFi ose të përdorni një përsëritës me valë për të zgjeruar lidhjen tuaj WiFi.

Në këtë artikull, ne do t'ju ndihmojmë të zgjeroni gamën tuaj WiFi duke përdorur një ruter tjetër. Mund të nxirrni ose një ruter të vjetër, të dalë në pension nga hapësira ruajtëse ose të blini një të ri për të rritur gamën e lidhjes me valë në të gjithë shtëpinë.

Si mund ta zgjeroj WiFi tim me një ruter tjetër?

Edhe nëse keni instaluar një lidhje të fuqishme WiFi në shtëpinë tuaj, një ruter i vetëm mund të mos sigurojë mbulim të mjaftueshëm me valë për të gjitha dhomat. Si rezultat, mund të keni sinjale të dobëta ose një zonë të vdekur WiFi në dhomën tuaj.

Në rrethana të tilla, mund të përdorni një ruter tjetër për të rritur rrezen e sinjalit tuaj me valë. Mund ta lidhni ruterin e dytë me atë origjinal si një pikë të re aksesi ose ta përdorni si një zgjerues me valë.

Një pikë e re aksesi

Një mënyrë për të zgjeruar lidhjen tuaj me valë është të përdorni një tjetër router si një pikë e re aksesi me valë në shtëpinë tuaj. Kjo teknikë është e dobishme për njerëzit që tashmë janëduke përdorur kabllot Ethernet të instaluara në shtëpitë e tyre.

Megjithatë, nëse nuk keni instalime elektrike shtesë, mund të lidhni kabllo të ndryshme për të lidhur pikën e re të aksesit në zonat e vdekura të WiFi.

Shiko gjithashtu: Zgjidhur: Sipërfaqja nuk do të lidhet me WiFi

Këtu janë hapat për të lidhur me sukses ruterin e dytë WiFi.

Adresa IP e ruterit primar

Përpara se të lidhni ruterin e ri me atë të vjetër, duhet të tërhiqni disa informacione në ruterin tuaj primar. Por së pari, ju nevojitet adresa IP e ruterit për të hapur faqen e cilësimeve të tij.

 • Gjeni një PC ose laptop Windows dhe lidheni atë me ruterin tuaj ekzistues.
 • Shko te komanda duke duke shtypur cmd në shiritin e kërkimit.
 • Më pas, shkruani ipconfig në ekranin e disponueshëm dhe shtypni enter.
 • Këtu, shkoni te Default Gateway dhe kopjoni këtë adresë IP të ruterit tuaj primar, i cili është një përzierje vetëm numrash dhe pikash.

Kontrolloni ekranin e konfigurimit të ruterit primar

Pas adresës tuaj IP, shkoni te shfletuesi i internetit dhe ngjisni këtë adresë në shiritin e adresës së URL-së. Më pas, shfletuesi juaj do të tërheqë ekranin e firmuerit të konfigurimit për ruterin tuaj, ku duhet të identifikoheni me ID dhe fjalëkalimin.

Shiko gjithashtu: Whatsapp nuk funksionon në Wi-Fi - Ky është një rregullim i lehtë

Nëse i dini detajet e hyrjes, shkruani ato në kutitë e dhëna. Megjithatë, nëse nuk e shihni ID-në dhe fjalëkalimin, ktheni ruterin tuaj për të parë etiketën poshtë kutisë. Ju gjithashtu mund të kërkoni në internet për detajet e paracaktuara të ID-së së ruterit tuaj.

Pasi të keni hyrë në aplikacion, doshikoni një Faqe të konfigurimit bazë në ekran. Shkoni te "Cilësimi me valë" dhe vini re emrin e rrjetit WiFi ose SSID, kanalet dhe llojin e sigurisë. Ky informacion do t'ju duhet gjatë konfigurimit të ruterit të dytë si pikë aksesi.

Përveç kësaj, nëse gjeni opsionin e "Modaliteti i pikës së hyrjes" në aplikacionin e firmuerit, sigurohuni që ta aktivizoni dhe të ruani cilësimet. Mund ta gjeni opsionin me emra të ndryshëm në varësi të modeleve të tjera të ruterit.

Rivendosni ruterin e dytë

Për të rivendosur ruterin në cilësimet e fabrikës, fillimisht duhet të lidhni ruterin tuaj të dytë me një furnizim me energji elektrike . Më pas, shikoni në pjesën e pasme të ruterit për të gjetur një buton të vogël rivendosjeje. Më pas, përdorni një objekt të vogël si stilolaps ose kapëse letre për të shtypur butonin për të paktën 30 sekonda.

Si rezultat, ruteri do t'i nënshtrohet një rivendosjeje të vështirë dhe do të vini re se dritat fiken dhe vijnë përsëri.

Konfigurimi i cilësimeve të ruterit të dytë

Përpara se të filloni të konfiguroni ruterin, sigurohuni që të fikni ruterin kryesor për pak kohë. Më pas, përdorni një kabllo rrjeti për ta lidhur atë me laptopin ose kompjuterin tuaj dhe përsëritni hapin e parë për të tërhequr faqen e konfigurimit të aplikacionit të ruterit.

Duhet të gjeni adresën IP të tij në vijën e komandës, kopjoni adresën , dhe ngjiteni në URL-në e shfletuesit tuaj. Më pas, do t'ju çojë në faqen e identifikimit të aplikacionit të firmuerit.

Pasi të jeni identifikuar, shkoni teFaqja e cilësimeve me valë në aplikacion dhe ndiqni këto udhëzime hap pas hapi.

 • Ndrysho modalitetin me valë në modalitetin AP ose pikën e hyrjes.
 • Mund të zgjidhni një të re SSID (emri i rrjetit me valë) ose përdorni të njëjtin emër si ruteri juaj kryesor. Në rastin e fundit, sigurohuni që në vend të kësaj të zgjidhni një numër tjetër kanali.
 • Nëse keni të njëjtën SSID si për ruterin ashtu edhe për AP, mbani të njëjtat llojin e sigurisë dhe fjalëkalimin e AP-së.
 • <99>Më pas, shkoni te nënseksioni Siguria dhe fikni murin e zjarrit.

Konfigurimi i ruterit të dytë

Pasi të keni ndryshuar cilësimet e ruterit tuaj të dytë, duhet të siguroheni që funksionon së bashku me ruterin primar. Prandaj, duhet të çaktivizoni funksionin NAT dhe t'i jepni ruterit tuaj një adresë IP fikse.

Këtë mund ta bëni ose duke e vendosur ruterin në modalitetin e urës ose duke caktuar një të ri manualisht.

 • Shko te faqja e konfigurimit të rrjetit ose konfigurimit të LAN.
 • Këtu, duhet t'i caktoni një adresë IP fikse ruterit tuaj të dytë që bie jashtë gamës së DHCP.
 • Prandaj, fillimisht duhet të çaktivizoni opsionin DHCP (Dynamic Host Communication Protocol) për të parandaluar që ai të caktojë automatikisht një IP të ri.
 • Mbajeni një shënim për këtë adresë të re IP për përdorim në të ardhmen.
 • Klikoni në ruajtjen pasi të keni bërë ndryshime në secilën faqe të konfigurimit.

Do të duhet të prisni pak që ruteri të rindizet pasi të keni ndryshuarIP. Më pas, më vonë, mund të shkruani këtë ID në URL-në e shfletuesit për të hyrë në të.

Lidhja e të dy ruterave

Hapi tjetër përfshin lidhjen e dy ruterave WiFi dhe testimin e rrjetit. Për këtë qëllim, mund të përdorni ose një palë përshtatës rrjeti nga linja e energjisë ose një rrjet i zgjeruar kabllor Ethernet.

Ndizni të dy ruterat dhe mbajeni të dytin në një zonë të vdekur në shtëpinë tuaj. Më pas, lidhni pajisje të ndryshme inteligjente me të dy ruterat WiFi për të kontrolluar fuqinë e sinjalit dhe lidhjen.

Përdorimi i ruterit të dytë si një përsëritës me valë

Nëse nuk keni rrjete kabllore Ethernet të instaluara në në shtëpi, ju mund të gjeni kabllo shtesë mjaft të shëmtuar. Për më tepër, ato shtojnë vetëm koston e zgjerimit të diapazonit tuaj me valë.

Në raste të tilla, disa rutera kanë mundësinë të kalojnë në një modalitet përsëritës me valë. Ky sistem rrit mbulimin WiFi duke ritransmetuar sinjalet e ruterit tuaj primar pa përdorur kabllo ose përshtatës të energjisë në shtëpi.

Megjithatë, duhet të siguroheni nëse ruteri juaj i vjetër ose i ri e mbështet këtë funksion apo jo.

Konfigurimi i cilësimeve të ruterit me valë

Disa nga ruterat nga markat si Apple, Netgear, Linksys dhe Belkin mbështesin një modalitet përsëritës ose urë lidhës në cilësimet e tyre. Duhet t'i kushtoni vëmendje funksionit WDS ose Wireless Distribution System.

Këta janë hapat bazë që duhet të ndiqni për të konfiguruar ruterin tuaj si njëWiFirepeater.

 • Shkoni te "Cilësimet me valë" dhe klikoni në skedën "Cilësimet bazë" në aplikacionin e ruterit tuaj në shfletues.
 • Ndryshoni modalitetin "Wireless" në "Përsëritës" në cilësimet.
 • <. 9>Mbajeni modalitetin e rrjetit me valë dhe SSID të njëjtë me ruterin tuaj kryesor.
 • Pas kësaj, klikoni mbi Shto nën Ndërfaqen virtuale dhe jepini përsëritësit tuaj një SSID të ri.
 • Ruajini këto cilësime pa duke klikuar në Apliko.
 • Tjetra, shkoni te skeda "Siguria me valë".
 • Këtu, shtoni të njëjtat cilësime si ruteri kryesor nën Ndërfaqja fizike dhe virtuale.
 • Ruajini këto cilësime dhe kaloni te seksioni i konfigurimit.
 • Gjeni kutinë IP të routerit në cilësimet tuaja dhe jepini përsëritësit tuaj WiFi një IP të re fikse që ndryshon nga IP-ja e routerit primar.
 • Pas konfigurimit të përsëritësit tuaj shtypni Apliko cilësimet. Ruteri juaj mund të marrë pak kohë për të rifilluar.
 • Më pas, lidhni një pajisje me ruterin tuaj dhe provoni fuqinë e sinjalit tuaj me valë.

Firmware i personalizuar

Ndërsa Puna me një ruter me një veçori të integruar WDS është shumë më e lehtë, nuk keni nevojë të blini një të ri për të zgjeruar sinjalin tuaj wifi me një përsëritës. Në vend të kësaj, mund ta lidhni atë me një firmware të personalizuar të softuerit të palëve të treta për të ndryshuar cilësimet e tij.

Disa nga këto aplikacione përfshijnë DD-WRT, Tomato dhe OpenWRT. Megjithëse instalimi i këtyre aplikacioneve nuk kërkon ndonjë udhëzim kompleks, është i ndërlikuar për t'u përdorurato.

Për më tepër, së pari duhet të kërkoni nëse modeli i routerit tuaj është i pajtueshëm me firmuerin e personalizuar dhe nëse mund të përdorni softuer si DD-WRT për të instaluar një përsëritës.

Është një ruter i dytë Më mirë se një zgjerues WiFi?

Ka një ndryshim të madh midis ruterave të dytë dhe zgjeruesve me valë. Nga njëra anë, ruterët dytësorë përdorin të njëjtin rrjet si ruteri primar dhe zgjerojnë sinjalet në një mbulim më të konsiderueshëm. Nga ana tjetër, zgjeruesit WiFi krijojnë rrjete të reja në çdo vendndodhje që i vendosni.

Si rezultat, disa njerëz e shohin të bezdisshëm përdorimin e zgjeruesve WiFi për të rritur sinjalin në të gjithë shtëpinë. Ndërsa ata janë të dobishëm në sigurimin e lidhjeve të forta në një dhomë, pajisja juaj nuk lidhet me rrjetin kryesor nëse largoheni nga diapazoni i përsëritësit.

Megjithatë, nuk ka dyshim se është shumë më e lehtë dhe e përshtatshme për të përdorni përsëritës me valë sesa ruterë me tela.

Përfundim

Të jetosh në shtëpi të mëdha mund të bëhet e rëndë kur të gjesh pikat më të mira për rrjetin me valë. Dhoma ose zyra juaj mund të bien jashtë rrezes së ruterit dhe puna juaj ngadalësohet nga sinjali i dobët WiFi.

Megjithatë, ka një zgjidhje të lehtë për këtë problem të zakonshëm. Mund të rritni shpejt sinjalet tuaja WiFi duke përdorur një ruter tjetër për të rritur gamën e WiFi. Lexoni artikullin për të mësuar se si mund të ripërdorni edhe ruterin tuaj të vjetër për të përmirësuar lidhjen tuaj.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.