WiFi 6 vs 6e: A është vërtet kjo një pikë kthese?

WiFi 6 vs 6e: A është vërtet kjo një pikë kthese?
Philip Lawrence

Në vitin 2020, Komisioni Federal i Komunikimeve i SHBA-së hapi kanalin 6Hz për përdorim të palicensuar dhe gara mes shitësve të pajisjeve pa tel për të udhëhequr tregun e pajisjeve 6E filloi me zell. Tani përdoruesit dhe inxhinierët që menaxhojnë infrastrukturën me valë kanë filluar të pyesin për ndryshimet, përfitimet dhe të metat e kësaj shtese të fundit Wi-Fi në standardet Wi-Fi.

Në fund të fundit, Wi-Fi më i shpejtë dhe më pak mbingarkesë është objektivi që duket se synojnë të gjithë, pasi teknologji të tilla si pajisjet shtëpiake inteligjente dhe Interneti i Gjërave (IoT), lojërat e realitetit virtual, video-konferencat me definicion të lartë , dhe transmetimi i videos 4k rrit kërkesën për shpejtësi më të shpejta dhe më shumë gjerësi bande.

Wi-Fi mbi 6 GHz Kërkon pajisje të reja

Para se të angazhoheni në një diskutim më të thellë, një gjë për të sqaruar është se Wi-Fi Alliance nuk e ka përcaktuar Wi-Fi 6E si një standard të ri, por më tepër si një zgjerim të Wi-Fi 6, që do të thotë se përkufizimet e standardeve wireless 802.11ax IEEE mbeten për 6E me një grup karakteristikash të rëndësishme duke u shtuar.

Megjithatë, kjo shtesë mund të përdoret vetëm duke blerë së pari pajisje të reja për ta mbështetur atë, që do të thotë si kartat inteligjente me valë në pajisjet me Wi-Fi, ashtu edhe pikat dhe ruterat e aksesit me valë. Prandaj, kur analizojmë ndryshimet midis Wi-Fi 6 dhe zgjerimit të tij më të ri, aspekti i harduerit është thelbësor, si nga këndvështrimi arkitektonik ashtu edhe nga ai i biznesit, pasiçmimi i pajisjeve 6E është dukshëm më i lartë se homologët e tyre më të vjetër.

Deklarata e mësipërme nuk duhet t'ju dekurajojë që të eksploroni këtë teknologji të re dhe përfitimet e saj të rëndësishme. Ky nuk është thjesht një spin marketingu - Wi-Fi 6E është gjëja e vërtetë dhe deri tani përvoja më e fuqishme me valë që një përdorues fundor mund të ketë në ditët e sotme.

Nga këndvështrimi i biznesit dhe administratës, një ekuilibër i mirë i blerjes së pajisjeve të reja me valë 6E pa çaktivizimin e menjëhershëm të pajisjeve të vjetra ofron një përvojë më të mirë gjatë përdorimit të të dyjave. Pra, le të zbërthejmë të gjithë grupin e veçorive që na është paraqitur në mënyrë që të mund të përfitoni plotësisht prej tij dhe të merrni vendimet më të mira.

Çfarë është Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E është në thelb Wi-Fi 6 plus aftësinë për të përdorur një brez krejtësisht të ri pa tel që nuk ishte i disponueshëm për privat (përdorim i palicencuar) përpara vitit 2020. Por përveç kësaj dhe implikimeve të fuqishme operacionale që lidhen me duke përdorur brezin e ri, ka pasur një përmirësim në protokollet e sigurisë dhe të vërtetimit të mbështetura në mënyrë që pajisjet Wi-Fi të mbrohen më mirë nga shkeljet e konfidencialitetit.

Këto dy përmirësime të rëndësishme janë zbatimi i WPA3 në pajisjet 6E dhe, opsionalisht, aftësia për të përdorur Enkriptimin Oportunist Wireless (OWE). Ne do ta shqyrtojmë secilin me radhë.

Zbatimi i WPA3

Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) ka ekzistuar për shumë vite, ndonjëherëpasi u zbulua se WEP (metoda e parë e enkriptimit e përdorur për Wi-Fi komerciale) mund të hakohej. WPA2 ka dëshmuar të jetë një pasardhës i denjë. Megjithatë, hakerët gjejnë gjithmonë mënyra për të kapur hapin, dhe disa sulme kanë rezultuar të suksesshme kundër disa implementimeve të WPA2 (veçanërisht KRACK, por të tjera ekzistojnë). Pra, është logjike që WPA2 filloi të zbehet pas ca kohësh dhe t'i hapë rrugën një teknologjie më të re të enkriptimit: WPA3.

Enkriptimi, me pak fjalë, funksionon si një seri operacionesh komplekse matematikore të kryera në të dhëna, të cilat mund të të zbatohet për ruajtjen dhe transmetimin e të dhënave. Këto operacione krijojnë një shifër më të fortë pasi kryhen më shumë përsëritje ose "raunde" të përpunimit në secilën pjesë të të dhënave.

Për ta thjeshtuar këtë, AES-128, i përdorur në WPA2, kryen dhjetë raunde ndërsa AES-256 kryen 14 raunde. Nëse kjo nuk tingëllon si një ndryshim i madh, mendoni dy herë! Çdo raund e bën në mënyrë eksponenciale më sfiduese thyerjen e shifrës deri në atë pikë sa është llogaritur se thyerja e shifrës AES-256 me forcë brutale do të kërkonte triliona vjet.

Pajisjet me valë që funksionojnë në modalitetin 6E nuk kanë asnjë opsion por për të përdorur WPA3 pasi ato nuk janë të pajtueshme me standardet e mëparshme të enkriptimit të përdorura nga pajisjet më të vjetra. Kjo ka kuptim të përsosur nëse mendoni se pajisjet e përputhshme janë prodhuar tashmë posaçërisht për specifikimet 6E dhe brezi 6 GHz nuk është i disponueshëm në asnjëstandarde të tjera Wi-Fi. Thjesht ka kuptim që siguria e përmirësuar zbatohet për pikat e hyrjes dhe pajisjet e klientit me një shtytje të tillë.

Kriptimi oportunist me valë (OWE)

A keni menduar ndonjëherë se si hakerohen kaq shumë llogari të mediave sociale çdo ditë? Sigurisht, ka shumë vektorë sulmi, por një nga më të dukshmet është aksesi i hapur Wi-Fi: një përfitim i përshtatshëm dhe i kërkuar!

E vërteta është, kur diçka është e njohur, ajo tërheq edhe të mirat dhe e keqja, dhe i tillë është rasti me Wi-Fi falas ose të hapur. Kur bashkohen me një rrjet të hapur Wi-Fi, pajisjet e lidhura shpesh shfaqin një paralajmërim për rreziqet e mundshme të sigurisë dhe arsyeja për këtë është se pa tel është, si parazgjedhje, një medium i përbashkët.

Mendo pak për këtë; ne po përdorim ajrin për transmetimin e të dhënave tona! Tani, nëse po e bëni këtë, do të thotë t'i ekspozoni të dhënat tuaja kujtdo që është i lidhur në të njëjtin rrjet dhe ju duhet të gjeni një mënyrë për t'i mbrojtur ato të dhëna. Dhe kjo është arsyeja pse diskutimi i mëparshëm i protokolleve të sigurisë dhe vërtetimit është kaq i rëndësishëm, por çfarë ndodh me rrjetet publike? A do të thotë se vende të tilla si aeroportet, kafenetë dhe të ngjashme tani do të duhet të shtojnë shqetësimin e ofrimit të informacionit të vërtetimit për çdo përdorues, sepse WPA3 është i detyrueshëm?

Fatmirësisht, përgjigja është jo. Kriptimi oportunist me valë është opsioni "i hapur" i rrjetit në Wi-Fi 6E dhe mbron pikat e reja fundore në një mënyrë qëPikat e aksesit me valë nuk kanë mundur kurrë më parë. Problemi me versionin e mëparshëm të rrjeteve Wi-Fi "të hapura" ishte se të dhënat do të transmetoheshin në "tekst të pastër", që do të thotë se nuk aplikohej asnjë enkriptim, dhe meqenëse rrjeti ishte i hapur, nuk kishte as vërtetim.

Shiko gjithashtu: Top 10 vendet me WiFi më të shpejtë publik

Në pajisjet Wi-Fi 6E, ky nuk është më rasti, pasi një shkëmbim i paautentikuar (ende, nuk nevojitet përdorues dhe fjalëkalim) Diffie-Hellman i çelësave do të duhet të ndodhë midis pikës së aksesit dhe çdo pajisjeje të vetme. duke fshehur kështu çdo bisedë individuale nga pajisjet e tjera të lidhura me rrjetin e hapur. Në përgjithësi, Wi-Fi 6E ofron siguri më të madhe se çdo standard me valë.

Një brez i ri për një internet të ri

Ne kemi vërejtur se implikimet e hapjes së Brezi 6 GHz ndikon në të gjithë funksionimin e pajisjeve Wi-Fi 6E dhe në njëfarë kuptimi, ne kemi ruajtur më të mirën për së fundi. Aftësia për të përdorur këtë brez është diferencuesi përfundimtar që e bën adoptimin e kësaj teknologjie tërheqëse për ata që janë entuziastë për rinovimin e infrastrukturës së tyre aktuale dhe ata që duan të bëjnë më të mirën nga ajo aktuale.

Nevoja për një Wi- të ri Brezi Fi i përgjigjet përhapjes së lidhjes me valë mbi lidhjet me tela. Shumica e pajisjeve që përdorin njerëzit janë të dizajnuara duke patur në mendje pa tel dhe mund të vëreni se shumica e laptopëve modernë nuk kanë një portë ethernet sepse këto thjesht janë hequr nga popullaritetilaptopë.

Por kjo rritje e kërkesës me valë ka edhe problemet e veta, ku gjerësia e brezit të disponueshëm në hapësirën 2,5 GHz nuk është më e mjaftueshme për të mbështetur aplikacionet e reja me gjerësi brezi dhe lidhjet me rreze të shkurtër 5 GHz. Për më tepër, edhe kur ofrohen lidhje me gjerësi të lartë brezi, vetëm dy kanale të mundshme ndahen nga shumë pajisje të lidhura me të njëjtin ruter Wi-Fi.

Pra, shumë makina të shpejta kërkojnë një autostradë të re dhe kjo është pikërisht ajo që po ndodh me Wi-Fi 6E. Duke liruar të gjithë brezin 6 GHz, Komisioni Federal i Komunikimeve i ka mundësuar industrisë të zgjidhë problemin e menjëhershëm të spektrit të kufizuar pa tel, duke lejuar lojtarët aktualë dhe markat e tjera të ardhshme të dizajnojnë dhe ndërtojnë një gjeneratë të re të harduerit të përshtatur për kërkesat gjithnjë në rritje. për qasje të menjëhershme në një rrjet që mbështet më shumë pajisje dhe më shumë të dhëna me vonesë më të ulët dhe performancë të rritur me valë.

Më saktë, Wi-Fi 6E mbështet deri në 14 kanale 80 MHz ose shtatë kanale 160 MHz, gjë që do të lehtësojë spektri i kufizuar i disponueshëm më parë për komunikimet Wi-Fi sepse pajisjet e vjetra thjesht nuk do të funksionojnë në brezin 6 GHz. Megjithatë, Aleanca Wi-Fi ka qenë e qartë se do të ishte një humbje e infrastrukturës së shtrenjtë wireless për ta bërë këtë.

Pra, megjithëse ato mund të ndërtohen për të qenë të pajtueshme me standardet e mëparshme, një herë në brezin 6 GHz, ato do të funksionojnë vetëmsipas specifikimeve 6E. Kjo do të lehtësojë barrën mbi ruterat ekzistues me valë Wi-Fi 6 dhe pikat e aksesit sepse barra më e lartë tani është zhvendosur diku tjetër te pajisjet e gjeneratës së ardhshme, kështu që ngarkesa shpërndahet më mirë.

A jeni i emocionuar për mundësinë prej 6E? Këtu ka më shumë:

  • Në varësi të harduerit, ne po shikojmë një shpejtësi maksimale teorike prej 10.8 Gbps.
  • Kapaciteti për deri në 14 kanale të ndryshme, kështu që zhurma dhe interferenca nga rrjetet nuk duhet të jenë problem, të paktën për një kohë të gjatë.
  • Rritja e veçorive të sigurisë edhe për rrjetet e hapura.
  • Wi-Fi 6E është një aktivizues për teknologjitë intensive të brezit pa u kthyer në kabllo lidhjet.

Faktorë të tjerë që mund t'ju duhet të merrni parasysh përpara se të merrni një vendim:

  • Për shembull, konsumi i energjisë i pajisjeve Wi-Fi 6E do të rritet ndërsa kapaciteti i tyre rritet . Pra, merrni parasysh edhe çelsat dhe buxhetet e tyre PoE kur planifikoni për pajisje të tilla.
  • Çmimi i pajisjeve 6E, sigurisht, do të jetë më i lartë, por siç ndodh zakonisht me teknologjinë, këto çmime do të ulen me kalimin e kohës.
  • Ngjashëm me brezin 5 GHz, brezi 6 GHz është i gjerë dhe lejon shpejtësi të jashtëzakonshme, por kanalet e tij janë në një gamë më të shkurtër se ato të brezit 2.4 GHz.

Pas vendimit nga FCC, vendet e tjera po ndjekin shembullin dhe po mundësojnë 6 GHz për Wi-Fi 6E në territoret e tyre. Pra, kjo teknologji emocionuese mundshumë mirë bëhet një fenomen global. Dhe kjo nuk është vetëm marketingu i fishekzjarreve: përmirësimet e zgjerimit të standardit 802.11ax do të transformojnë thellësisht mënyrën se si ne i konsumojmë shërbimet në spektrin pa tel dhe teknologjitë e disponueshme që mund të konsumojmë përmes pajisjeve celulare dhe laptopëve.

Shiko gjithashtu: A ju pëlqen WiFi me shpejtësi të lartë në bibliotekat publike? 10 më të miratPhilip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.