Pse portat Ethernet nuk funksionojnë në ruter? Këtu është një rregullim i lehtë

Pse portat Ethernet nuk funksionojnë në ruter? Këtu është një rregullim i lehtë
Philip Lawrence

Problemi i mosfunksionimit të portit Ethernet lidhet me disa probleme. Mund të jetë ose për shkak të një porti të dëmtuar ose ndonjë problemi të lidhur me softuerin. Në të dyja rastet, ka metoda të shumta që mund të aplikoni dhe të rregulloni portën Ethernet të ruterit tuaj.

Në këtë postim, do të gjeni probleme të mundshme që mund të krijojnë një problem për portat Ethernet të ruterit tuaj dhe zgjidhjet e tyre përkatëse.

Prandaj, le të fillojmë me teknikën e thjeshtë të kontrollit të një porti Ethernet.

Pse Porta ime Ethernet nuk funksionon në ruter?

Së pari, duhet të kontrolloni nëse porta e Ethernet-it që dëshironi të përdorni është në gjendje pune fizikisht. Më pas, duke qenë se është një nga problemet e harduerit, duhet të inspektoni manualisht atë portë të veçantë.

Nëse gjeni një shenjë dëmtimi, njoftojeni shpejt. Gjithashtu, mund të ndryshoni portin për qëllime testimi. Shumica e ruterave me valë kanë porte të shumta për t'u lidhur me më shumë se një lidhje Ethernet. Kështu që ju mund të lidhni kabllon Ethernet me portet e tjera dhe të shihni nëse ato po funksionojnë siç duhet.

Arsyet për Portin e thyer

Në vijim janë arsyet e një porti të prishur

 • Lidhja e kabllos Ethernet ose RJ45 me forcë në portë.
 • Po provoni të pastroni portën Ethernet me një objekt të mprehtë.
 • Rënia e ruterit në një sipërfaqe të fortë.

Për më tepër, portat Ethernet të një ruteri janë të ekspozuar ndaj dëmtimit dhe papastërtisë pasi ato janë gjithmonë të hapura. Edhe atëdo të thotë se janë të pambrojtur nëse i lini në një mjedis të jashtëm. Prandaj, montoni ruterin tuaj Wi-Fi në një vend të sigurt brenda shtëpisë tuaj.

Megjithëse disa pengesa në shtëpinë tuaj pengojnë rrezen e lidhjes së rrjetit, mbajtja e ruterit brenda është më mirë për të shmangur çdo kosto të lartë në të ardhmen.

Le të diskutojmë metoda të tjera për të rregulluar portat Ethernet që nuk funksionojnë për problemin e ruterit.

Shiko gjithashtu: Si të zgjidhni funksionimin e ngadaltë të tabletit në Wi-Fi

Ndërpreni energjinë nga kompjuteri & Rinisni

Në përgjithësi, njerëzit i lidhin kompjuterët e tyre me një ruter nëpërmjet një kablloje Ethernet. Kjo lidhje me kabllo Ethernet ofron qasje më të shpejtë në internet, veçanërisht për lojëra në internet dhe transmetim video HD.

Pra, ndërprerja e energjisë nga kompjuteri juaj mund të zgjidhë problemin e mosfunksionimit të portës Ethernet.

Ndiqni këto hapa:

 1. Fyni kompjuterin tuaj.
 2. Shkëputni kordonin e rrymës nga priza në mur.
 3. Nëse ka një bateri në kompjuterin ose laptopin tuaj, hiqeni atë.
 4. Shtypni butonin e energjisë dhe mbajeni atë për 30 sekonda.
 5. Tani, lëshoni butonin e energjisë.
 6. Lidheni kordonin e energjisë.
 7. Ndize kompjuterin.

Pasi të ndizet plotësisht kompjuteri, provo të kontrollosh lidhjen e internetit.

Nëse problemi vazhdon, le të kalojmë te problemet që lidhen me softuerin e ruterit tuaj Portet Ethernet.

Si mund të aktivizoj portat e lidhjes Ethernet në ruterin tim?

Pa dyshim, lidhja Ethernet në kompjuterin tuaj mbetet aktive si parazgjedhje. Megjithatë, ështëështë e mundur që dikush tjetër ta ketë çaktivizuar ose është një problem tjetër softueri.

Për të kontrolluar lidhjen Ethernet në kompjuterin tuaj, ndiqni këto hapa.

 1. Duhet të shkoni te Device Manager për të kontrolluar këto cilësime. Pra, shtypni Windows Key + R për të hapur kutinë Run.
 2. Në atë kuti, shkruani devmgmt.msc. Kjo është një shkurtore për nisjen e Menaxherit të Pajisjes. Pasi të jeni në programin e menaxhimit të pajisjeve, do të shihni një listë të pajisjeve të lidhura.
 3. Tani, klikoni dy herë te Përshtatësit e rrjetit.
 4. Gjeni pajisjen tuaj të rrjetit dhe kliko me të djathtën mbi të.
 5. Klikoni Aktivizo. Kjo do të mundësojë lidhjen Ethernet në kompjuterin tuaj. Megjithatë, nëse shihni opsionin Ethernet Disabled, klikoni atë dhe përsëri klikoni Aktivizo për të rifilluar cilësimet Ethernet të lidhjes.

Tani kontrolloni Ethernetin dhe sigurohuni që po funksionon.

Drejtuesi i Ethernetit

Driferët janë të nevojshëm për të ekzekutuar pajisje të jashtme. Për më tepër, një drejtues krijon një urë lidhëse midis sistemit operativ dhe pajisjes së lidhur me kompjuterin ose laptopin.

Meqenëse Ethernet është një lidhje e jashtme, kompjuteri juaj përdor një drejtues për ta bërë këtë lidhje funksionale.

Tani, ju keni dy opsione për të kryer me drejtuesin e ethernetit.

 • Përditëso drejtuesin
 • Rrotullo shoferin

Ndonjëherë, duke pasur versionin më të fundit të drejtuesit shkakton gabime të vogla që pengojnë performancën e një pajisjeje. Për shembull, kjo mund të ndodhë për shkak të përputhshmërisë ose ndonjë tjetërprobleme të tjera me një përditësim.

Prandaj, së pari le të shohim se si të përditësojmë drejtuesin më të fundit për portet Ethernet në kompjuterin tuaj.

Shënim: Para se të kaloni te tjetra hap, duhet të dini se disa funksione nuk do të funksionojnë, si kërkimi në internet për versionin më të fundit të drejtuesit të Ethernet. Pra, duhet të përdorësh një pajisje tjetër, ta shkarkosh atë drejtues dhe ta transferosh në atë kompjuter me portat Ethernet që nuk funksionojnë.

Mund ta ndash skedarin e shoferit të shkarkuar nëpërmjet USB për një transferim të sigurt.

16> Kontrolloni versionin e drejtuesit të përshtatësit Ethernet

Për të përditësuar manualisht drejtuesin, duhet të kontrolloni nëse keni instaluar drejtuesin më të fundit. Ndiqni këto hapa:

 1. Hap kutinë Run duke shtypur tastin Windows + R.
 2. Në kutinë e kërkimit, shkruani devmgmt.msc.
 3. Shtypni Enter.
 4. Nga lista e pajisjeve të disponueshme, klikoni dy herë adaptorët e rrjetit.
 5. Gjeni përshtatësin tuaj Ethernet dhe klikoni dy herë mbi të.
 6. Shko te skeda Driver.
 7. Në atë skedë, vini re versionin e shoferit. Më pas, do ta krahasojmë me versionin më të fundit.
 8. Tani vizitoni faqen e internetit të prodhuesit të shoferit.
 9. Kërko modelin dhe drejtuesin më të fundit të lëshuar.
 10. Nëse versioni i drejtuesit është e njëjtë, nuk keni nevojë të instaloni asnjë drejtues. Nëse jo, le të shohim se si të përditësojmë drejtuesin për portën Ethernet.

Përditëso drejtuesin e përshtatësit Ethernet

 1. Në menaxherin e pajisjes, gjeni përshtatësin e rrjetit ngalistë.
 2. Klikoni me të djathtën mbi përshtatësin e rrjetit.
 3. Klikoni mbi Përditësimi i Softuerit të drejtuesit.
 4. Tani, klikoni në opsionin "Shfleto kompjuterin tim për ...".
 5. Gjeni drejtuesin e shkarkuar që keni kopjuar nga kompjuteri tjetër.
 6. Pas kësaj, ndiqni udhëzimet.

Pasi drejtuesi të instalohet siç duhet, rinisni kompjuterin tuaj.

Nëse shihni se problemi nuk është rregulluar, provoni të çinstaloni drejtuesin.

Çinstaloni drejtuesin e rrjetit

Kur çinstaloni ndonjë drejtues të detyrueshëm, kompjuteri juaj e riinstalon atë automatikisht. Kjo është për shkak se sistemet operative nuk mund të ekzekutojnë pajisje të tilla janë të lidhura jashtë pa një drejtues të caktuar.

Pra, që kompjuteri juaj të instalojë automatikisht drejtuesin e rrjetit për lidhjen Ethernet, ndiqni këto hapa për të çinstaluar një drejtues.

 1. Hap kutinë Run.
 2. Shkruaj devmgmt.msc .
 3. Gjeni përshtatësin tuaj të rrjetit.
 4. Klikoni me të djathtën mbi përshtatësin Ethernet dhe klikoni në Uninstall. Kompjuteri juaj mund të marrë disa sekonda për të çinstaluar drejtuesin.
 5. Pas kësaj, rinisni kompjuterin tuaj.

Kur kompjuteri të fillojë përsëri, ai do të instalojë automatikisht drejtuesit e nevojshëm. Prandaj, kjo do ta bëjë portën Ethernet të funksionojë nëse problemi ishte për shkak të drejtuesit të lidhjes së rrjetit.

Çfarë mund të bëjë që një port Ethernet të ndalojë së punuari?

Kontrollo kabllon e Ethernetit

Një nga çështjet që porta Ethernet nuk po funksionon është Etherneti i keqkabllot.

Ruteri dhe pajisja në anën tjetër përdorin të njëjtën kokë të kabllit Ethernet. Prandaj, duhet të kontrolloni statusin e një lidhjeje Ethernet me tela siç duhet në të dyja anët.

Përveç kësaj, disa ruterë dhe kompjuterë i japin një dritë jeshile ose ngjyrë kafe një lidhjeje rrjeti Ethernet që funksionon.

Pra, nëse ju nuk shihni asnjë dritë poshtë ose në anën e një porti Ethernet, që do të thotë se porti nuk po funksionon siç duhet.

Gjithashtu, duhet të siguroheni që t'i lidhni siç duhet kabllot Ethernet me portat përkatëse.

Tani, për të parë statusin e lidhjeve të rrjetit Ethernet, komandat e mëposhtme do të ndihmojnë:

 1. Së pari, shtypni tastin Windows në tastierën tuaj.
 2. Tjetra, shkruani "Settings" dhe shtypni Enter.
 3. Më pas, shkoni te Rrjeti dhe Interneti.
 4. Nga paneli i majtë, klikoni në "Ethernet". Do të shihni të gjitha lidhjet e lidhura të rrjetit Ethernet.
 5. Tani, nëse lidhja shfaqet "Nuk është e lidhur" pavarësisht se është e lidhur fizikisht në portën përkatëse të Ethernetit, nuk ka lidhje që në fillim.

Prandaj, problemi qëndron në një ose më shumë nga faktorët e mëposhtëm:

 • Software
 • Adapter
 • Cable

Si të zgjidhni problemin e kabllove Ethernet?

Meqenëse keni përditësuar përshtatësin e rrjetit dhe keni aktivizuar lidhjen Ethernet në kompjuterin tuaj, problemi mund të jetë brenda kabllos Ethernet.

Prandaj, duhet të ndryshoni rrjetinkabllo ose porta Ethernet në çelës, ruter ose modem.

Ka disa porte të disponueshme në një ruter modern. Kështu që mund ta ndryshoni lehtësisht portën për kabllon Ethernet dhe LAN (Local Area Connection) dhe të shihni nëse e rregullon problemin e mosfunksionimit të portës Ethernet.

Përveç kësaj, mund të transformoni një portë USB në një përshtatës Ethernet. Gjithçka që duhet të bëni është të blini një përshtatës USB në Ethernet. Kjo do t'ju japë një mundësi tjetër për të lidhur një kabllo Ethernet.

Çaktivizo Antivirusin dhe Sigurinë e Windows

Softueri i sigurisë së parazgjedhur i sistemit ose i palës së tretë mund të ndërhyjë gjithashtu në portat Ethernet. Pra, nëse doni të shihni nëse softueri është shkaku kryesor, çaktivizoni përkohësisht sigurinë e kompjuterit tuaj.

Shiko gjithashtu: Si të gjeni fjalëkalimin WiFi në telefon kur lidheni
 1. Hap Panelin e Kontrollit ose nga kutia Run ose nga paneli i kërkimit të Windows.
 2. Në në anën e sipërme djathtas të ekranit, klikoni butonin "Shiko nga:" dhe zgjidhni "Ikonat e mëdha".
 3. Tani, zgjidhni Windows Defender Firewall. Ky është programi i integruar i sigurisë në kompjuterin tuaj.
 4. Nga opsioni "Turn Windows Defender Firewall On or Off", çaktivizoni këtë program. Kompjuteri juaj mund t'ju japë një paralajmërim. Pranojeni atë dhe kaloni në hapin tjetër.
 5. Tani hapni sërish Cilësimet > Përditëso & Siguria.
 6. Klikoni mbi "Siguria e Windows".
 7. Tani shkoni te Mbrojtja nga viruset dhe kërcënimet > Menaxho cilësimet.
 8. Çaktivizo "Mbrojtja në kohë reale, opsioni i dorëzuar në renë kompjuterike" dhe të tjeracilësimet.

Pasi të keni fikur programet e sigurisë së Windows, kontrolloni nëse lidhja e internetit po funksionon siç duhet nëpërmjet portës Ethernet.

Rivendos cilësimet e Ethernet në kompjuterin tuaj

Nëse zgjidhjet e mësipërme nuk e rregulluan portën e Ethernet-it që nuk funksionon për problemin e ruterit, është koha për të rivendosur cilësimet e rrjetit në kompjuterin tuaj.

Është e mundur që sistemi juaj të mos ketë përditësuar cilësimet ose të ketë konfiguruar gabimisht Të dhënat Ethernet. Këto të dhëna janë të dobishme për ruterin me valë dhe kompjuterin tuaj.

Prandaj, për të pastruar atë konfigurim të gabuar dhe për t'i sjellë cilësimet në vlerat e paracaktuara, le të rivendosim cilësimet e rrjetit:

 1. Nisni panelin e kontrollit .
 2. Në menynë kryesore të Panelit të Kontrollit, shkoni te Cilësimet e Rrjetit dhe Internetit.
 3. Klikoni në Qendra e Rrjetit dhe Ndarjes.
 4. Zgjidhni "Opsionet e Internetit".
 5. Tani, shko te Avancuara > Rivendos cilësimet e përparuara ose cilësimet e avancuara të rrjetit.
 6. Përsëri, hapni Cilësimet dhe klikoni mbi Statusi.
 7. Vazhdoni të lëvizni derisa të shihni butonin "Rivendosja e rrjetit".
 8. Klikoni mbi atë buton dhe zgjidhni Reset Now.
 9. Pranoni çdo kërkesë konfirmimi dhe lëreni kompjuterin të rivendosë cilësimet e rrjetit.

Tani rinisni kompjuterin tuaj dhe prisni derisa ai të gjejë automatikisht një lidhje të përshtatshme. Pas kësaj, mund të konfiguroni lidhjen nëpërmjet një kablloje Ethernet ose LAN.

Përfundim

Portet Ethernet nuk funksionojnë për problemin e ruteritndodh për disa arsye. Ne i kemi adresuar të gjitha të zakonshmet dhe kemi dhënë zgjidhjet. Megjithatë, kontaktoni prodhuesin e ruterit nëse ende nuk mund të lidheni me një portë Ethernet.

Ata do ta diagnostikojnë problemin duke kryer disa teste komplekse rrjeti. Pas kësaj, ata do të dorëzojnë ruterin tuaj me portat fikse Ethernet në mënyrë që të mund të shijoni internetin nëpërmjet një lidhjeje Ethernet me tel.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.