Si të aktivizoni ipv6 në ruter

Si të aktivizoni ipv6 në ruter
Philip Lawrence

Konfigurimi IPV6 është një nga artikujt më të kërkuar në internet. Megjithatë, ata që konfigurojnë ruterat e tyre të rinj dhe përmirësojnë lidhjen me IPV6 mund ta kenë të vështirë kalimin në versionin më të fundit të IP-së.

Tani, ka shumë mënyra për të konfiguruar IPv6 në ruterin tuaj. Pavarësisht nëse keni një IP statike ose dinamike, konfigurimi i IPv6 kërkon vetëm disa hapa dhe çdokush mund ta bëjë këtë pa ndonjë njohuri teknologjike.

Veçanërisht nëse jeni duke lexuar këtë artikull, do të gjeni mënyra të thjeshta për të konfiguruar IPv6 në shfletuesin tuaj.

Ju lutemi zbuloni hapat thelbësorë dhe pak sfond në IPv6 dhe pse është një gjë e rëndësishme të mësoni për lidhjen tuaj të internetit.

Çfarë është IPV6?

Tradicionalisht, përdoruesit kanë përdorur IPv4 për shumë vite. Kjo ndodh sepse, për një kohë të gjatë, përdoruesit e kompjuterit kanë zgjedhur adresimin IPv4, i cili përfshin dërgimin e paketave të të dhënave përmes shtresës së rrjetit.

IPv6 është një formë e përmirësuar e IPv4. Tani, përdoruesit mund të dërgojnë dhe marrin të dhëna përmes nyjeve të rrjetit ndërsa qëndrojnë në shtresën e rrjetit. Më e rëndësishmja, IPv6 ofron më shumë hapësirë ​​për adresat IP sesa IPv4, duke lejuar më shumë pajisje të lidhen me rrjetin.

Shiko gjithashtu: Si të rivendosni ruterin Verizon

Një nga veçoritë përcaktuese të IPV6 është madhësia e tij. Kur shihni një adresë IPv6, ajo ka një hapësirë ​​​​për 128 bit për të ndarë çdo adresë IP. IPv4 kishte vend për katër bajt, që do të thoshte pajisje më të vogla në një rrjet.

Meqenëse numri i pajisjeve të internetit të mbajturaduke u rritur shumë, IPv6 do t'i lejonte përdoruesit të lidhen dhe rrjeti do të mbështeste kaq shumë përdorues në të njëjtën kohë.

Pritet që IPv6 së shpejti të zëvendësojë IPv4. Kjo është arsyeja pse shpesh quhet "Interneti i Gjeneratës së ardhshme".

Shiko gjithashtu: Wifi i largët i Apple TV: Gjithçka që duhet të dini!

Disa veçori të spikatura në IPv6

Disa lexues mund të pyesin nëse IPv6 ia vlen përpjekja kur ata tashmë gëzojnë një lidhje të shpejtë interneti. Pra, këtu janë disa veçori të shpejta në IPv6 që ia vlen të njihen. Kjo duhet t'ju ndihmojë të bindni që të përmirësoni ruterat tuaj në IPv6.

 • IPv6 mund të trajtojë paketat e të dhënave në mënyrë më efektive
 • Rrit performancën e internetit
 • Adresa IPv6 ka më shumë siguri të përmirësuar
 • Lejon ofruesin tuaj të shërbimit të internetit të përdorë tabelat hierarkike të rrugëtimit dhe të zvogëlojë madhësinë e tyre.

Pra, pavarësisht nga lloji i lidhjes suaj të internetit, mund të kaloni në adresën IPv6 dhe të konfiguroni ruterin tuaj në përputhje me rrethanat .

Adresat IPv6 janë të llojeve të ndryshme dhe adresa Link-Local është një prej tyre; është më i përdoruri në adresimin IPv6. Adresimi IPv6 mund të jetë manual ose i konfiguruar automatikisht dhe secila duhet të ketë një adresë lokale të lidhjes. Përdoret për lidhjet e ndërfaqes pikë-për-pikë.

Në këtë rast, adresa e lidhjes lokale heq nevojën për një adresë IPv6 globale. Prandaj, është ideal për lidhjet LAN pikë-për-pikë.

Mënyra efektive për të konfiguruar IPV6 në lidhjen tuaj të internetit

Përkonfiguroni IPv6, do t'ju duhet një kuptim bazë i rrjetit tuaj. Pra, sigurohuni që të dini për llojin tuaj të lidhjes, ofruesin e shërbimit të internetit, prodhuesin e ruterit tuaj, adresën mac të routerit tuaj, etj.

Për më tepër, do t'ju duhet një shfletues interneti i mirë për të konfiguruar IpV6 në ruterin tuaj.

Meqenëse shumica e ruterëve aktualë Wi-Fi lejojnë IPv4 dhe IPv6 adresa IP statike dhe dinamike, ende nuk është përcaktuar një procedurë standarde konfigurimi.

Pra, ne do të shikojmë konfigurimin e IPv6 në disa marka kryesore ruterash si Net Hawk, ASUS, TP-Link, Cisco routers, etj.

Aktivizimi i IPv6 në një Cisco Routers

Ne do të fillojmë me konfigurimin IPV6 në cisco Wi-Fi ruterat. Ja çfarë duhet të bëni

Migrimi nga IPV4 në IPV6 me Dual Stack

Mund të migroni nga IPv4 në IPv6 në një ruter Cisco. Kjo është një strategji relativisht më e drejtpërdrejtë. Stacking i dyfishtë është një teknikë efikase për këtë migrim sepse mund të përmirësoni pajisjen dhe aplikacionet tuaja në çdo kohë në rrjet.

Për më tepër, do t'ju ndihmojë të komunikoni më lehtë përmes adresave IPv6 sapo të ketë më shumë përdorues IPv6 në rrjet.

Më e rëndësishmja, Stacking i dyfishtë në ruterat Cisco është i thjeshtë. Thjesht aktivizoni përcjelljen IPv6 në ruterin tuaj në ndërfaqen tuaj të routerit Cisco dhe aktivizoni rrugëzimin unicast me një adresë unicast globale.

Ja çfarë ju duhetshkruani:

Router(config)#ipv6 unicast-routing Router(config)#interface fastethernet 0/0 Router(config-if)#ipv6 address 2001:db8:3c4d:1::/64 eui-64 Router(config-if)#ip address 192.168.255.1 255.255.255.0 

Tuneling 6to4

Në tunelizimin 6to4, të dhënat IPv6 mund të kalojnë nëpër rrjete që ende përdorin IPv4. Për shembull, në ruterat Cisco, është mjaft i përshtatshëm për përdoruesit që të ekzekutojnë të dhëna nga rrjetet IPV6 në IPV4 duke përdorur teknikën e tunelit.

Për të krijuar një tunel, mund të konfiguroni ruterin Cisco përmes grupit të udhëzimeve të mëposhtme:

Router1(config)#int tunnel 0 Router1(config-if)#ipv6 address 2001:db8:1:1::1/64 Router1(config-if)#tunnel source 192.168.30.1 Router1(config-if)#tunnel destination 192.168.40.1 Router1(config-if)#tunnel mode ipv6ip Router2(config)#int tunnel 0 Router2(config-if)#ipv6 address 2001:db8:2:2::1/64 Router2(config-if)#tunnel source 192.168.40.1 Router2(config-if)#tunnel destination 192.168.30.1 Router2(config-if)#tunnel mode ipv6ip 

Për më tepër, mbani mend se tunelizimi shkakton një efekt rrëmbimi ku do të rrëmbejë paketat e të dhënave dhe do të ngjitë një kokë IPv4 në pjesën e përparme të saj.

Gjithashtu, do t'ju duhet të caktoni një adresë IPv6 në ndërfaqen tuaj dhe aktivizoni protokollin si një kërkesë minimale për tunelimin.

Router(config)# ipv6 unicast-routing Router(config)# interface type [slot_#/]port_# Router(config-if)# ipv6 address ipv6_address_prefix/prefix_length [eui-64] 

Nëse keni një ruter TP-Link në shtëpinë ose zyrën tuaj, mund ta konfiguroni atë në IPv6 duke ndjekur këto hapa të thjeshtë.

Merrni informacion përkatës nga ofruesi juaj i shërbimit të internetit

Para se të filloni konfigurimin IPV6 në ruterin tuaj Wi-Fi TP-Link, sigurohuni që të keni informacionin e mëposhtëm në lidhje me lloji i lidhjes në rrjet. Ju mund ta merrni këtë informacion nga ISP-ja juaj. Ekzistojnë llojet e mëposhtme të lidhjeve.

 • IP dinamike
 • IP statike
 • Kalimi (Lidhja me urë)
 • Tuneli 6to4
 • PPPoE

Pasi të dini llojin e lidhjes, mund të vazhdoni me hapat e mëposhtëm:

 • Së pari, shkoni te ndërfaqja e internetit e ruterit TP-Link dhe identifikohuni me kredencialet e ruterit tuaj.
 • Navigoni teSeksioni i avancuar dhe më pas klikoni IPv6
 • Tjetër, aktivizoni opsionin IPv6 dhe zgjidhni llojin e lidhjes.
 • Jepni informacionin për llojin tuaj të lidhjes. Sigurohuni që të plotësoni të gjitha boshllëqet e kuqe përpara se të vazhdoni.

Në varësi të llojit të lidhjes në internet, ja çfarë do t'ju duhet të plotësoni fushat e ndryshme:

 • Thjesht plotësoni boshllëkun me adresën tuaj IP për IP statike dhe klikoni Ruaj.
 • Shkoni te opsioni i avancuar për IP dinamike dhe jepni informacionin e rrjetit. Klikoni Save dhe më pas "Rinovo".
 • Për lidhjet PPPoE, shkoni te opsioni Advanced, jepni informacionin e lidhjes dhe shtypni Enter. Më pas, klikoni Ruaj dhe më pas klikoni Lidhu. Si parazgjedhje, kjo lidhje përdor një lidhje IPv4 për ruterin.
 • Për tunelet 6to4, do t'ju duhet një lidhje IPv4 përpara konfigurimit. Pasi ta keni këtë lidhje, klikoni Advanced, futni informacionin dhe klikoni Ruaj.
 • Për lidhjet Pass-Through, klikoni Ruaj dhe më pas vazhdoni te konfigurimi i portës LAN.
 • Për të konfiguruar portat LAN , duhet të vendosni Prefiksin e Adresës që do të merrni nga ISP-ja juaj. Pastaj klikoni Ruaj.
 • Në seksionin Statusi, kontrolloni nëse konfigurimi është i suksesshëm dhe nëse keni konfiguruar një lidhje IPv6 për ruterin tuaj Wi-Fi.

NetGear Night Hawk Routers

Procesi i konfigurimit për lidhjet IPv6 është relativisht i thjeshtë për ruterat NetGear Net Hawk Wi Fi. Ja çfarëju duhet të bëni:

 • Shkoni në shfletuesin tuaj dhe hyni në www.routerlogin.com
 • Futni emrin tuaj dhe fjalëkalimin e ruterit.
 • Kur të shihni Ekrani bazë BASIC, shkoni te Advanced dhe klikoni Advanced Setup. Më pas, zgjidhni IPv6.
 • Zgjidhni llojin e lidhjes IPv6 dhe më pas futni informacionin në përputhje me rrethanat.
 • Mund të zgjidhni opsionin "Zbulimi automatik" nëse nuk jeni të sigurt për llojin tuaj të lidhjes.
 • 7>Më pas, mund të zgjidhni konfigurimin automatik nëse nuk keni një nga llojet e mëposhtme të lidhjes:
  • PPPoE
  • DHCP
  • I rregulluar
 • Pasi të futni të gjitha detajet, shtypni enter dhe më pas klikoni Apliko.

Nëse nuk keni akses në detajet e lidhjes tuaj nga ISP-ja juaj, mund të zgjidhni opsionin e tunelit IPv6 për të vazhduar me konfigurimin.

Pasi të përfundojë konfigurimi, cilësimet hyjnë në fuqi menjëherë. Megjithatë, është më mirë të rinisni dhe rindizni ruterin tuaj.

Konfigurimi i IPV6 në ruterat ASUS

Në ruterat ASUS, procesi i konfigurimit është si më poshtë:

 • Shko te router.asus.com
 • Futni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e routerit në faqen e identifikimit dhe më pas kliko "Identifikohu".
 • Tani kliko IPv6 dhe më pas kliko Cilësimet e avancuara.
 • Tani zgjidhni llojin e lidhjes tuaj dhe më pas lundroni te WAN.
 • Prej aty, zgjidhni llojin e lidhjes WAN dhe vendoseni atë sipas lidhjes tuaj të internetit.
 • Mund të zgjidhni gjithashtu IP Automatik për konfigurim automatik.
 • Tani, vendosni tuajinlloji i lidhjes si vendas dhe më pas ruani cilësimet.
 • Hyni sërish në ruter dhe më pas vazhdoni me cilësimet e mëposhtme.
  • Për lidhjen Static IPv6, caktoni Static IPv6 si lloj lidhjeje.
  • Aplikoni duke shtypur Ruaj.
  • Po kështu, vendosni për Passthrough dhe të tjera sipas informacionit të dhënë nga ISP-ja juaj.

Këtu është është e rëndësishme të mbani mend se, ndryshe nga shumica e markave të tjera të njohura të ruterëve, nuk ka mbështetje për llojet e lidhjeve PPPoE në ruterat ASUS.

Pasi të keni ruajtur cilësimet, shkoni te //flets-v6.jp/ për të kontrolluar statusi i lidhjes.

Përfundim

Konfigurimi i IPv6 është thelbësor për përdoruesit modern të rrjetit, sepse mund t'ju çojë në një rrjet më të gjerë. Me njohurinë e konfigurimit IPv6 në ruterë të ndryshëm, është i përshtatshëm për përdoruesit e zakonshëm që të vendosin këtë lloj lidhjeje në sistemet e tyre.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.