WiFi funksionon por jo Ethernet: Çfarë duhet të bëni?

WiFi funksionon por jo Ethernet: Çfarë duhet të bëni?
Philip Lawrence

Ndërsa WiFi dominon pothuajse të gjitha lidhjet tona të rrjetit në botën e sotme, ka raste kur një lidhje ethernet ose me tel e bën punën më mirë se një lidhje me valë.

Për shembull, gjatë shkarkimit të disa skedarëve ose softuerëve ose gjatë transmetimi dhe lojërat, kur ju nevojitet një lidhje e qëndrueshme dhe e besueshme, një ethernet rezulton i dobishëm.

Pse? Epo, kjo është për shkak se sinjalet vijnë në një mënyrë të thjeshtë dhe pa asnjë ndërprerje përmes ethernetit. Ndryshe nga kjo, sinjalet Wi-Fi shpesh ndërpriten ose ngadalësohen nga muret dhe pajisjet e tjera që mund të qëndrojnë në mes.

Megjithatë, gjatë përdorimit të një etherneti, një problem i zakonshëm haset nga shumë përdorues; WiFi funksionon, por etherneti jo. Tingëllon e njohur? Mos u shqetësoni. Në këtë postim, ne do të shqyrtojmë të gjitha arsyet e mundshme për këtë problem dhe si t'i rregullojmë ato.

WiFi funksionon, por Ethernet nuk funksionon; Disa arsye

Tani, ka një mori gjërash që mund ta shkaktojnë këtë. Mund të ketë probleme me vetë kabllon ethernet, modemin, harduerin e kompjuterit ose laptopit, sistemin operativ ose ndoshta vetëm një defekt të vogël që ka nevojë për rifreskim ose rivendosje!

Prandaj, hapi i parë është identifikimi i shkakut të problemit. Kaloni një nga një çështjet e renditura më poshtë dhe bëni testet e tyre. Ju do të jeni në gjendje të identifikoni shkakun rrënjësor të këtij problemi të lidhjes. Më pas, mund të aplikoni rregullimin përkatës për ta zgjidhuratë.

Fikja e WiFi-së

Mund të jetë e dobishme. Ndonjëherë, përdoruesit mendojnë se WiFi i tyre funksionon, por etherneti jo. Fikja e WiFi-së i bën ata të shohin se ethernet-i po funksionon.

Ky konfuzion mund të rezultojë nga fakti se kur pajisja juaj është e lidhur me WiFi dhe ju keni lidhur gjithashtu ethernetin, pajisja do të preferojë për të marrë lidhjen e internetit nga ethernet. Pavarësisht kësaj, ai tregon ikonën WiFi në shiritin e poshtëm majtas.

Kështu, kur aktivizoni WiFi, shihni se rrjeti funksionon përmes ethernetit. Dhe vetëm kaq!

Për të fikur WiFi, gjeni ikonën WiFi në shiritin e poshtëm majtas të ekranit tuaj. Kur lëvizni kursorin mbi të, do të shihni një kuti të vogël me emrin e rrjetit tuaj dhe nëse ka apo jo akses në internet.

Klikoni me të djathtën mbi ikonën. Klikoni në opsionin që lexon "Open Network and Internet Settings". Nga lista, zgjidhni WiFi dhe fikeni atë.

Tani, kontrolloni përsëri ikonën në shiritin e poshtëm majtas. A tregon akses në internet? Nëse po, kjo do të thotë se është i lidhur me Ethernet. Nëse ende nuk shihni ndonjë qasje në internet, kaloni te hapi tjetër.

Shiko gjithashtu: Si të lidhni Xbox One me WiFi të Hotelit

Kontrollimi i lidhjes Ethernet

Nga të njëjtat cilësime (Cilësimet e rrjetit dhe internetit), kaloni te skeda Ethernet dhe shikoni nëse është i ndezur. Ju thjesht mund të keni harruar të aktivizoni lidhjen Ethernet nga kompjuteri juaj.

Aktivizoni atë buton dheprisni disa sekonda për të parë nëse lidhja vendoset. Nëse ende nuk funksionon, ecni përpara.

Kontrollimi i pajisjes periferike të jashtme

Tani që jeni siguruar që ethernet-i juaj nuk funksionon nuk është thjesht një rrëshqitje e memories ose një anashkalim i Nga ana juaj, ne mund të kalojmë me siguri në kontrollimin e pajisjeve periferike të jashtme. Këto përfshijnë kabllon ethernet, portën lidhëse, etj.

Së pari, kontrolloni këto dy hapa të thjeshtë. Edhe pse duken të jenë çështje tepër të thjeshta, ato janë të dobishme në pengimin e lidhjeve, kjo është arsyeja pse ne shpesh i anashkalojmë ato.

 • Kontrolloni kabllon tuaj ethernet. Sigurohuni që të mos jetë i lidhur lirshëm me portën. Nëse është, lidheni fort.
 • Hidhni një vështrim më të afërt portës së ruterit dhe kartës së rrjetit. Sigurohuni që të mos ketë asnjë shtresë pluhuri. Grimcat e bllokuara të pluhurit mund të pengojnë lidhjen dhe të çojnë në defekte në të. Pastroni çdo pluhur.

Nëse lidhja juaj e internetit nëpërmjet ethernetit ende nuk është krijuar, ndiqni hapat e nevojshëm për zgjidhjen e problemeve më poshtë për të parë nëse modemi ose kablloja juaj është me defekt.

Kontrollimi i ruterit

Lidheni ethernetin tuaj në një portë tjetër në të njëjtin ruter. Nëse vendoset lidhja e rrjetit, do të thotë që problemi qëndron në atë portë specifike në ruterin tuaj. Zgjidhja e shpejtë është përdorimi i ethernetit në portën e punës.

Megjithatë, ruteri juaj po bëhet me defekt. Ju nuk keni nevojë të merrni një të rerouter menjëherë; ju mund ta zvarritni përdorimin e tij për sa kohë që jo të gjitha portet janë me defekt. Megjithatë, do t'ju duhet ende të merrni një ruter të ri së shpejti.

Kontrollimi i kabllit tuaj Ethernet

Nëse problemi nuk është me ruterin tuaj, domethënë, etherneti nuk po punon në asnjërën nga portet, atëherë hapi tjetër është të siguroheni që problemi nuk është në kabllon tuaj ethernet.

Për të kontrolluar, lidhni ethernetin tuaj në një sistem tjetër. Nëse funksionon atje, atëherë problemi qëndron në kompjuterin tuaj (më shumë për këtë më poshtë). Nëse jo, atëherë është kablli juaj ethernet ai që ka nevojë për vëmendje.

Mund të keni nevojë ose jo për një ruter të ri. Për të vendosur, ndiqni hapin tjetër.

Problemi i funksionit të gjumit

Duhet të dini se disa kabllo ethernet vijnë me një veçori të integruar të gjumit. Kjo nënkupton që kur nuk jeni duke përdorur kompjuterin tuaj, efikasiteti i kabllove ethernet zvogëlohet ose bëhet i paaftë. Kjo mund të jetë arsyeja pse WiFi juaj funksionon, por etherneti jo.

Për të rikthyer në jetë ethernetin tuaj, shkëputni kabllon dhe rifuteni atë pas rreth 20 sekondash. Përsëriteni këtë procedurë disa herë. Veçoria e gjumit duhet të jetë çaktivizuar tashmë.

Nëse, pas kësaj procedure, ethernet-i juaj funksionon në krijimin e një rrjeti interneti, atëherë e dini që nuk ka pasur asnjë problem askund; ishte thjesht kablloja juaj e ethernetit në letargji.

Megjithatë, nëse teli juaj ethernet nuk punon as në sistemet kompjuterike dhe as nuk është në gjumë, dheedhe ruteri juaj nuk është me defekt, atëherë është koha që ju të merrni një kabllo të re ethernet.

Për të verifikuar këtë problem, mund të huazoni një kabllo të re nga një mik për të parë nëse është me të vërtetë zgjidhja . Nëse është, do të dëshironit të merrnit një të re për veten tuaj.

Kontrollimi i sistemit kompjuterik

Deri tani, ju jeni siguruar që teli ethernet, si dhe ruteri, punon mirë; nuk ka fatkeqësi të pavëmendshme në anën tuaj, as nuk ka lidhje të lirshme. Nëse lidhja e rrjetit nuk është ende e disponueshme, atëherë kjo tregon se problemi qëndron brenda sistemit kompjuterik.

Tani, me kompjuterin tuaj, mund të jetë hardueri ose sistemi operativ (OS) me defekt. Ne fillimisht do të kontrollojmë softuerin ose sistemin operativ, përpara se të kalojmë te hardueri.

Puna me softuerin

Për të zbuluar nëse faji është Windows, përdorni një flash drive ose një disk Linux Live dhe konfiguroni atë. Tani, lidhni ethernetin dhe shikoni nëse interneti po funksionon. Nëse po funksionon, ju e dini se është Windows ai që po ndërpret lidhjen e ethernetit.

Për të zgjidhur problemin, duhet të riinstaloni drejtuesit e ethernetit. Ndiqni hapat e mëposhtëm për ta arritur këtë:

 1. Në Windows tuaj, hapni menynë Start.
 2. Kërkoni 'Device Manager'. Do të gjeni Device Manager në Control Panel. Klikoni "Hap"
 3. Tani, do të gjeni "Përshtatësit e rrjetit" diku në listë. Klikoni mbi të për ta zgjeruar.
 4. Gjenipërshtatës ethernet. Do të jetë një emër pa fjalët "wireless" ose "Wi-Fi"
 5. Klikoni me të djathtën mbi përshtatësin e identifikuar ethernet
 6. Do të shihni opsione të shumta. Prekni "Çinstalo"
 7. Do të shfaqet një kuti konfirmimi. Klikoni në 'OK' ose 'Çinstalo'
 8. Përshtatësi i ethernetit nuk do të çinstalohet nga programi juaj.
 9. Tani, rinisni pajisjen tuaj dhe riinstaloni atë.

Një herë përfunduar, kontrolloni lidhjen tuaj ethernet. Deri tani, ai duhet të funksionojë.

Puna me harduerin

Tani, nëse rrjeti juaj ende nuk funksionon, atëherë mund të mendoni të merrni pajisjen tuaj te një profesionist nëse nuk jeni ekspert në kompjuterë vetë.

Kur asnjë nga këto nuk funksionon

Nëse i keni shteruar të gjitha opsionet e përmendura më sipër dhe problemi ende nuk është zgjidhur, atëherë mund të shkoni për sa vijon dy zgjidhje.

Shiko gjithashtu: Telefonata WiFi e Mint Mobile nuk funksionon? Provoni këto rregullime

Zgjidhja e problemeve

Çdo softuer vjen me zgjidhjen e tij të integruar, i cili funksionon mirë për shumë probleme, si p.sh. kur miu ndalon së lëvizuri ose kur tastiera heq dorë. Mund ta provoni për problemin tuaj të ethernetit me tela.

Kaloni hapat e mëposhtëm për të përdorur zgjidhjen e problemeve:

 1. Nëpërmjet ikonës së Windows, gjeni dhe hapni "Cilësimet".
 2. Klikoni në 'Përditëso & Siguria'
 3. Nga lista në të majtë, zgjidhni "Zgjidhja e problemeve".
 4. Tek "Ngrihu dhe funksionon", zgjidh "Lidhja me internetin". Këtë mund ta gjeni te "Zgjidhja e problemeve shtesë".opsion
 5. Trokitni lehtë mbi "Run the Troubleshooter"

Tani, lëreni të funksionojë për sa kohë të duhet. Pasi të keni përfunduar, mbylleni dhe kontrolloni nëse lidhja juaj e rrjetit është e disponueshme dhe funksionon.

Ndryshimi i DNS dhe TCP/IP

DNS dhe TCP/IP janë elementë thelbësorë që kontribuojnë në krijimin e një lidhjeje të mirë, qoftë me valë apo me tela. Një problem në cilësimet e secilit prej tyre mund të prishë lidhjen tuaj ethernet.

Prandaj, rekomandohet që të rregulloni cilësimet tuaja DNS dhe të rivendosni TCP/IP-në e përshtatësit të rrjetit. Hapat e mëposhtëm do t'ju udhëzojnë se si ta bëni këtë:

 1. Në menynë e fillimit të dritares suaj, shkruani Command Prompt.'
 2. Pasi të gjendet, kliko me të djathtën mbi të dhe 'Run as Administratori.'
 3. Tani, për të pastruar cilësimet tuaja DNS, shkruani rreshtat e mëposhtëm pas kursorit që pulson dhe shtypni enter pas çdo rreshti: Ipconfig/Release, Ipconfig/Flushdns, Ipconfig/Rinew.
 4. <><> 7>Pasi të keni përfunduar, shkruani rreshtat e mëposhtëm dhe shtypni enter pas secilit: Ipconfig /Flushdns, Nbtstat –R, Netsh Int Ip Reset, Netsh Winsock Reset, Netsh Winsock Reset Catalog, Netsh Int Ipv4 Reset Reset.Log.
 5. Tani, shkruani 'exit' dhe shtypni enter.
 6. Së fundi, rinisni sistemin tuaj për të bërë ndryshime efektive.

Kur sistemi juaj të riniset, kontrolloni statusin e rrjetit për të kontrolluar nëse ethernet po funksionon.

Përfundim

Me këtë, ne përfundojmë udhëzuesin tonë për rregullimin e ethernetit kur ai nuk funksionon, por wireless po. Atje janeedhe disa mënyra të tjera, përveç atyre të përmendura më sipër.

Megjithatë, do të duhej pak eksperimente aty-këtu përpara se të arrini në zgjidhjen e duhur. Nuk është shumë e vështirë, dhe është padyshim e realizueshme. Pra, merrni një pilulë qetësuese dhe filloni të eksperimentoni.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.