Si të fsheh Wi-Fi - Një udhëzues hap pas hapi

Si të fsheh Wi-Fi - Një udhëzues hap pas hapi
Philip Lawrence

A keni zbuluar kohët e fundit se fqinji juaj ka qenë duke ngarkuar pa pagesë në sinjalin tuaj wifi për muaj të tërë? Nuk je vetem. Rrjetet me valë janë më pak të sigurta se ato me tela për nga natyra.

Është shumë e lehtë të hysh në një rrjet të hapur me valë sesa të hysh në një ruter plug-in. Megjithatë, rrjetet me valë janë më të përshtatshme për të lidhur pajisje të shumta në të njëjtën kohë.

Nëse jeni duke përdorur një pajisje me valë dhe dëshironi të rrisni sigurinë e rrjetit tuaj, mund ta fshehni lehtësisht Wi-Fi tuaj nga ndërhyrës. Unë kam përpiluar një udhëzues hap pas hapi së bashku me informacionin e nevojshëm në lidhje me procesin për t'ju ndihmuar.

Tabela e Përmbajtjes

  • Pse duhet të fshehni rrjetin tuaj Wi-Fi ?
  • A ka ndonjë disavantazh?
  • Si të fsheh rrjetin tim me valë – Një udhëzues hap pas hapi
    • Përfundim

Pse duhet të fshehni rrjetin tuaj Wi-Fi?

Më mirë do të ishte të mbani në mend ndërsa fshihni rrjetin tuaj pa tel se ai vjen me shumë telashe. Megjithëse rrit sigurinë e rrjetit tuaj, telashet shtesë mund t'ju bëjnë të mendoni pse duhet ta fshehni plotësisht rrjetin tuaj wifi?

Përgjigja është e thjeshtë. Fshehja e rrjetit tuaj wifi e mban lidhjen tuaj të internetit të sigurt nga ndërhyrës dhe ju lejon të shijoni shpejtësinë e internetit dhe gjerësinë e brezit për të cilin po paguani.

Por mbani mend, do të bllokoni vetëm të afërmit dhe fqinjët e padëshiruar nga pajisja juaj wifi duke u fshehur rrjetin tuaj.Hakerët profesionistë dhe të droguarit në internet të përfshirë në keqpërdorime do të jenë në gjendje të hyjnë në një rrjet të fshehur aq lehtë sa një rrjet i dukshëm.

Shiko gjithashtu: Si të përditësoni iPhone pa wifi

Pse? E shihni, çdo rrjet pa tel ka një identifikues specifik që i ndihmon pajisjet të lundrojnë drejt sinjalit. Ky quhet transmetim SSID, ose mund ta njihni si emrin e rrjetit tuaj wifi.

Kur ndizni ruterin tuaj me valë, aktivizoni automatikisht transmetimin SSID që transmeton informacione rreth rrjetit tuaj. Ky transmetim SSID njofton praninë e rrjetit tuaj në pajisjet celulare përreth jush.

Tani, nëse ndryshoni cilësimet e ruterit për të ndaluar këtë transmetim SSID, mund ta fshihni lehtësisht wi-fi. E vetmja pengesë është se do t'ju duhet të lidhni manualisht secilën nga pajisjet tuaja celulare duke shtuar një adresë Mac.

Pra, nëse mendoni se dëshironi të aktivizoni cilësimet e fshehura me valë pavarësisht nga telashet manuale, shikoni udhëzuesin më poshtë për detaje.

A ka disavantazhe?

Megjithëse nuk ka disavantazhe të rëndësishme për të fshehur transmetimin tuaj SSID, lidhja me rrjetin tuaj mund të bëhet mjaft e rëndë për ju.

Nëse pajisja juaj harron rrjetin tuaj ose jeni duke lidhur një të ri pajisjen, do t'ju duhet të shtoni emrin e rrjetit tuaj wi-fi duke përdorur adresën Mac manualisht. Kjo mund të jetë mjaft e lodhshme, veçanërisht kur keni shumë miq ose anëtarë të familjes gjatë gjithë ditës.

Megjithatë, për sa i përket gjerësisë së brezit, shpejtësisë dhelidhjes, fshehja e Wi-Fi-it tuaj nuk ka ndonjë disavantazh që pengon funksionimin.

Si ta fsheh rrjetin tim me valë – Një udhëzues hap pas hapi

Tani që i dini detajet bazë për fshehjen e rrjeti wi-fi përmes cilësimeve të ruterit, së bashku me disavantazhet e tij të mundshme, është koha për të arritur në thelbin e çështjes. Pra, si ta fshehni Wi-Fi tuaj dhe ta bëni atë të padukshëm për pajisjet e tjera?

Ndiqni këtë udhëzues hap pas hapi për të shijuar qasjen në internet pa ndërhyrës në një kohë të shkurtër.

Hapi

Së pari, sigurohuni që të keni të gjitha informacionet në lidhje me një SSID dhe mënyrën se si funksionon. Thjesht, Identifikuesi i grupit të shërbimit është një grup prej rreth 20-32 karakteresh që funksionojnë si emri i rrjetit tuaj me valë.

Zakonisht, ju mund të përdorni cilësimet e ruterit tuaj për të ndryshuar këtë sekuencë në një emër më të aksesueshëm për t'u mbajtur mend dhe zbuloni. Por, nëse doni të çaktivizoni individët me qëllime të liga nga përdorimi i rrjetit tuaj, do ta fshehni këtë sekuencë nga ekrani.

Hapi 2

Pasi të kuptoni konceptin bazë, filloni të merrni ruterin tuaj Adresa IP nga ofruesi juaj i shërbimit të internetit. Ju gjithashtu mund të gjeni adresën IP në manualin e ruterit tuaj nëse nuk mund të kontaktoni ofruesin tuaj.

Pas kësaj, shkruani këtë adresë IP në shiritin e adresave të shfletuesit tuaj. Tani, do të drejtoheni në një faqe që kërkon kredencialet tuaja të hyrjes, të cilat mund t'i gjeni lehtësisht në manualin e ruterit tuaj simirë.

Hapi 3

Pas hyrjes në rrjet duke përdorur informacionin në manualin e përdorimit të routerit tuaj, lundroni drejt panelit të kontrollit. Këtu, do t'ju duhet të shtoni përsëri një emër përdoruesi dhe fjalëkalim.

Nëse i keni personalizuar tashmë kredencialet tuaja të hyrjes, do të jeni në gjendje t'i futni ato dhe të përdorni cilësimet. Nëse nuk e keni bërë, emri juaj i parazgjedhur i përdoruesit do të jetë 'admin' ndërsa fjalëkalimi do të mbetet bosh.

Sigurohuni që t'i personalizoni këto kredenciale për siguri shtesë të rrjetit.

Hapi 4

Me të arritur në panelin e kontrollit të rrjetit, gjen një opsion të ngjashëm me "rrjet pa tel", "WLAN" ose "Rrjeti shtëpiak". Kur të zgjidhni këtë opsion, do të drejtoheni në një faqe ku mund të modifikoni cilësimet bazë të rrjetit tuaj.

Hapi 5

Tani, kërkoni një opsion që thotë "Fshih SSID". Disa ofrues rrjeti kanë opsione të ndryshme për të personalizuar këtë cilësim. Mund të gjesh gjithashtu një opsion "Emri i rrjetit të transmetimit", të cilin mund ta çaktivizoni për të fshehur rrjetin tuaj.

Pasi ta bëni këtë, rrjeti juaj wifi nuk do të jetë më i dukshëm për pajisjet e jashtme. Do të thotë, do t'ju duhet të vendosni manualisht emrin e rrjetit tuaj në çdo pajisje që dëshironi të lidhni.

Shiko gjithashtu: Si të përdorni Apple Watch Wifi pa telefon?

Hapi 6

Siç e përmenda, fshehja e transmetimit SSID do të fshehë emrin e ruterit tuaj, por radion valët do të ekzistojnë ende. Fatkeqësisht, kjo do të thotë se hakerat profesionistë do të jenë ende në gjendje të identifikojnë ruterin tuaj dhe të hakojnë tuajinrrjetit.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të merrni disa masa shtesë sigurie si filtrimi i adresës MAC dhe enkriptimi WPA2 për të fshehur plotësisht rrjetin tuaj wifi.

Duke parë metodën e mëparshme, një adresë MAC është një identifikues specifik për pajisjen tuaj celulare. Për të kufizuar numrin e pajisjeve që përdorin rrjetin tuaj, mund të aktivizoni opsionin e filtrimit. Në këtë mënyrë, vetëm pajisjet që shtoni manualisht duke përdorur adresën MAC do të përdorin rrjetin tuaj.

Për metodën e dytë, shkoni te seksioni i sigurisë në panelin e kontrollit të rrjetit tuaj. Këtu do të shihni një opsion të emërtuar "WPA2". Zgjidhni këtë opsion dhe futni një çelës të përbashkët.

Pasi të ruani këto cilësime, çdo pajisje që përdor rrjetin tuaj do të duhet të vendosë këtë çelës ose fjalëkalimin e rrjetit përpara se të lidhet.

Hapi 7

Pas ndryshimit të cilësimeve të sigurisë me valë përmes panelit të kontrollit, sigurohuni që të klikoni 'ruaj' ose 'aplikoni' përpara se të dilni nga portali. Përndryshe, personalizimet që keni bërë do të zëvendësohen nga cilësimet e paracaktuara të krijuara nga ofruesi i rrjetit tuaj.

Përfundim

Qasja në një rrjet të fshehur mund të jetë aq e lehtë sa të kapni një të dukshme për një person me keqdashje synimet. Megjithatë, nëse ndiqni këtë udhëzues dhe shtoni një sistem sigurie të shumëfishtë në rrjetin tuaj, ai do të qëndrojë i mbrojtur nga ndërhyrës.

Mos harroni, nëse nuk jeni gati të kaloni telashet për të shtuar çdo pajisje manualisht për pjesën tjetër tuajënjetë, duhet ta anashkaloni fare këtë teknikë. Por, nëse mendoni se siguria e rrjetit tuaj ia vlen sprovën, atëherë duhet ta bëni atë.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.