Si të kontrolloni historinë e shfletimit në ruterin WiFi

Si të kontrolloni historinë e shfletimit në ruterin WiFi
Philip Lawrence

Të gjithë e dimë se shfletuesi ynë i internetit ruan një listë të detajuar të të gjitha faqeve të internetit që kemi vizituar duke e përdorur atë. Mund ta shikoni vetë duke hyrë në seksionin "Historia" e atij shfletuesi.

Megjithatë, a e dini se nëse jeni i lidhur me një ruter WiFi, ai mund të mbledhë dhe ruajë të dhëna në të gjitha faqet e internetit të vizituara?

Le të themi se tre pajisje janë të lidhura me një rrjet WiFi. Më pas mund të njihni të gjitha faqet e vizituara nga këto tre pajisje, duke përfshirë datën dhe orën e aksesit, duke iu referuar historisë së ruterit tuaj. Tingëllon interesante.

Pra, si e aksesoni historinë e shfletuesit?

Dhe çfarë lloj informacioni ruhet në historikun WiFi?

Epo, ne do t'u përgjigjemi këtyre pyetjeve dhe shumë më tepër në këtë udhëzues të detajuar se si të aksesoni historikun e shfletimit në ruterin tuaj Wi-Fi.

Pra, pa vonesë të mëtejshme, le të fillojmë:

Avantazhet e ndjekjes së historisë WiFi

Në mënyrë konvencionale, supozoni se dëshironi të shihni se cilat faqe interneti vizitoi një përdorues i caktuar. Në këtë rast, duhet të kesh qasje në pajisjen e tyre, më pas të hapësh shfletuesin e duhur që përdorën për të shfletuar në ueb dhe më pas të hysh në historikun e shfletimit.

Megjithatë, nëse pajisja është e lidhur me ruterin tuaj, të gjitha ju duhet të bëni është të hyni në historikun tuaj të WiFi dhe do të dini menjëherë se cilat faqe interneti ka vizituar përdoruesi.

Nuk keni nevojë për qasje fizike në pajisjen e tyre (telefon/tabletë/laptop), as nuk keni nevojë të e dinë se çfarë shfletuesi po përdornin.

Simund ta imagjinoni, kjo është një veçori e shkëlqyer e kontrollit prindëror që do t'ju ndihmojë të mbani skeda mbi aktivitetin e shfletimit të anëtarit të familjes tuaj.

Për më tepër, ruteri do të regjistrojë edhe faqet e vizituara nga shfletuesit në modalitetin e fshehtë.

0>Kjo do të thotë – edhe nëse historia e shfletimit fshihet nga pajisja/shfletuesi i përdoruesve, ai do të mbetet në historikun e ruterit.

Kufizimet e historisë së ruterit Wifi

Veçoria e Historisë së Routerit është bindëse , por është gjithashtu disi i kufizuar në shikimin dhe ruajtjen.

Për shembull, ruteri nuk do të jetë në gjendje të aksesojë detajet e sakta të një faqe interneti të vizituar. Kjo do të thotë që ju e dini se cilat faqe interneti ka vizituar një pajisje. Por ju nuk do të dini se çfarë aktivitetesh kanë ndodhur në atë faqe interneti. Megjithatë, kjo është e vërtetë vetëm për faqet e internetit me certifikim HTTPS.

Përveç kësaj, ruteri nuk mund të qaset në skedarë, faqe ueb ose imazhe të aksesuara nga një pajisje në rrjetin e tij WiFi. Kjo për shkak se i gjithë ky trafik është i koduar dhe nuk mund të spiunohet kaq shpejt.

Shiko gjithashtu: Wi-Fi optimal nuk funksionon - Këtu është zgjidhja

Gjithashtu, nëse pajisja lidhet me internetin duke përdorur një shfletues VPN ose TOR, mund të bëhet edhe më sfiduese të dish për aktivitetet e tyre të shfletimit . Kjo është për shkak se TOR dhe VPN do të maskojnë adresën IP të pajisjes, duke e bërë të vështirë të dallosh se cila pajisje është me cilën faqe interneti dhe me cilat uebfaqe po lidhen.

Paralajmërim dhe mohim

Nëse mendimi nuk ka' Nuk ju ka ndodhur tashmë, qasja në historikun e shfletimit të përdoruesve të tjerë ështënjë çështje e shkeljes së privatësisë.

Si e tillë, nuk rekomandohet dhe as këshillohet që ta përdorni këtë veçori për të spiunuar aktivitetet e shfletimit të njerëzve të tjerë.

Aftësia për të kontrolluar historinë e ruterit dhe për të ditur se cilat pajisjet e aksesuara në atë faqe interneti që është një veçori e vlefshme. Kjo do t'ju japë një pasqyrë se çfarë bëjnë pajisjet e ndryshme në rrjetin tuaj në internet.

Është gjithashtu një veçori që mund ta përdorni për kontrollin prindëror.

Megjithatë, është joetike dhe, në disa raste, të paligjshme që ju ta përdorni këtë veçori dhe të spiunoni biznesin e njerëzve të tjerë.

Kjo përfshin vizitorët që vijnë dhe lidhen me rrjetin tuaj WiFi, si dhe zakonet e shfletimit të të tjerëve tuaj të rëndësishëm.

Udhëzues hap pas hapi se si të hyni në historikun e shfletimit përmes ruterit WiFi

Deri tani, duhet të keni një kuptim të qartë të historisë së ruterit, avantazhet dhe disavantazhet e tij dhe rëndësinë e përdorimit të tij në mënyrë etike.

0>Pra, duke qenë se kjo është jashtë rrugës, le të zbresim te pyetja kryesore – si të kontrolloni për të shfletuar historinë në ruterin WiFi. Epo, këtu është një udhëzues hap pas hapi për t'ju ndihmuar.

Hapi 1: Merrni adresën tuaj IP [opsionale]

Për të hyrë në panelin e kontrollit mbështetës të ruterit WiFi, do t'ju duhet të dini adresën tuaj IP. Nëse e dini tashmë, atëherë kaloni te pjesa tjetër.

Megjithatë, nëse nuk e dini adresën tuaj IP, ja se si mund ta gjeni:

  1. Në Windows PC, shtypni Windows Key + r për të hapur programin "Run".
  2. Shkruaj "CMD" kliko "OK". Kjo do të hapë vijën e komandës së administratorit.
  3. Shkruani IPCONFIG /ALL në vijën e komandës. Kjo do t'ju tregojë detaje të ndryshme në lidhje me lidhjen tuaj të internetit.
  4. Lëvizni poshtë derisa të shihni etiketën "Default Gateway".
  5. Vini re vargun e numrave të lidhur me hyrjen "Default Gateway". Kjo është adresa juaj IP .

Tani që keni adresën tuaj IP, kaloni në hapin tjetër.

Hapi 2: Hyni në Backendin e Routerit tuaj Paneli i kontrollit

Kopjo dhe ngjis adresën tuaj IP në shiritin e adresave të shfletuesit tuaj dhe shtypni Enter.

Kjo do t'ju çojë në ekranin e identifikimit të panelit të kontrollit të backend-it të ruterit tuaj.

Këtu, do t'ju duhet të futni kredencialin e hyrjes së routerit tuaj për të hyrë në cilësimet e ruterit tuaj.

Shiko gjithashtu: Si të poziciononi antenat WiFi

Tani, ka të ngjarë që një teknik dhe jo ju të konfiguroni ruterin tuaj. Si i tillë, mund të mos dini emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin për të hyrë në ruterin tuaj.

Nëse është kështu, mos u shqetësoni. Ja se si mund të përdorni panelin e kontrollit të ruterit tuaj.

Gjëja e parë që duhet të provoni është të gërmoni në dokumentacionin e ruterit tuaj. Aty ka të ngjarë të gjeni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e paracaktuar.

Përndryshe, ai mund të jetë gjithashtu etiketuar në fund të ruterit tuaj.

Nëse nuk mund të identifikoheni me vlerat e paracaktuara, atëherë ka të ngjarë që ruteri juaj të jetë konfiguruar më parë. Në këtë rast, ju duhet të rivendosniruteri juaj kthehet në cilësimet e tij të paracaktuar dhe identifikohu me kredencialet e paracaktuar.

Shënim : Nëse rivendosni ruterin tuaj, mbani mend të rikonfiguroni SSID-në tuaj dhe të vendosni një fjalëkalim të ri WiFi.

Pas hyrjes në backend të ruterit tuaj, mund të kaloni në hapin tjetër. Megjithatë, ne rekomandojmë ndryshimin e kredencialeve të identifikimit të routerit tuaj nga ato të paracaktuara.

Hapi 3: Shihni Aktivitetin e shfletuesit të përdoruesit

Vendosja e saktë e opsioneve dhe cilësimeve do të ndryshojë në varësi të prodhuesit të ruterit tuaj.

Thënë kjo, pothuajse të gjithë ruterat duhet të vijnë me një veçori të quajtur Regjistrat . Mund të arrihet menjëherë nga faqja e parë e panelit të kontrollit të ruterit ose të fshihet brenda opsioneve të tjera.

Brenda regjistrave, do të gjeni një listë të të gjitha pajisjeve të lidhura të treguara nga adresa IP e pajisjes, së bashku me aktivitetet e tyre të shfletimit .

Si i tillë, do t'ju duhet të dini adresat IP të pajisjeve që po hetoni.

Për ta ditur këtë, mund të shkoni te opsioni "Pajisjet e bashkangjitura" ose "Klientët DHCP". në panelin e kontrollit të ruterit tuaj. Këtu do të gjeni një listë të të gjitha pajisjeve të lidhura së bashku me adresën IP dhe adresën MAC.

Tani që e dini adresën IP për pajisjen, mund të kontrolloni se cilat faqe interneti janë vizituar prej saj.

Shënim : Në shumicën e ruterave, funksioni Regjistrat është i çaktivizuar si parazgjedhje. Duhet ta aktivizoni fillimisht përpara se të gjurmoni shfletiminaktiviteti i pajisjeve të lidhura me rrjetin tuaj WiFi.

Përfundim

Kështu që na çon në fund të udhëzuesit tonë të shpejtë se si të aksesojmë historikun e shfletimit përmes ruterit tuaj. Siç mund ta shihni, është një veçori e fuqishme që ju lejon të monitoroni aktivitetin e internetit të pajisjeve të lidhura në rrjetin tuaj WiFi.

Thënë kjo, ju e dini se si thotë shprehja - "me fuqi të madhe vjen përgjegjësi e madhe".

Si i tillë, mos harroni të mos e keqpërdorni këtë veçori dhe të spiunoni përdoruesit që nuk dinë. Për shembull, nëse një vizitor dëshiron të lidhet me rrjetin tuaj Wi-Fi, bëjini të ditur se ruteri juaj ka një veçori të regjistrimit të aktivitetit në internet.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.