Si të rregulloni problemet e zakonshme të Wi-Fi në MacBook Pro?

Si të rregulloni problemet e zakonshme të Wi-Fi në MacBook Pro?
Philip Lawrence

Apple Macbook Pro mund të jetë një nga laptopët më të mirë në treg sot. Megjithatë, problemet e zakonshme të lidhjes Wi-Fi të Macbook Pro dhe Macbook Air janë veçanërisht irrituese për përdoruesit.

Me kaq shumë jetë të varur nga interneti, një ndërprerje në lidhjen e rrjetit mund të shkaktojë kërdi.

Në epokën e pandemisë, një popullsi e konsiderueshme po punon nga distanca. Tani është më e rëndësishme se kurrë të jesh i disponueshëm dhe i lidhur në çdo kohë. Nëse përdorni Macbook Pro për punë, gabimi i lidhjes Wi-Fi nuk është thjesht një shqetësim, por një disavantazh.

Sot, ne po fillojmë të identifikojmë shkaqet e mundshme të këtij gabimi të lidhjes Wi-Fi dhe t'ju ofrojmë me zgjidhjet përkatëse për të rregulluar problemin tuaj të MacBook Pro Wifi.

Tabela e përmbajtjes

 • Disa kushte që duhet të dini
  • Ofruesi i shërbimit të internetit
  • Wi -Ruteri Fi
  • Adresa IP
 • Rregullimi i problemit të Macbook Pro Wifi
  • Kontrollo ruterin Wi-Fi dhe rrjetin e lidhur
  • Zgjidhja e problemeve me programin e diagnostikimit me valë të Apple
  • Përditësimi i softuerit
  • Rinisni Wifi
  • Wifi shkëputet pas gjumit
  • Shkëputni pajisjet USB
  • Rikonfiguroni cilësimet e DNS
  • Rinovoni DHCP Lease dhe rikonfiguroni TCP/IP
  • Rivendosni cilësimet e SMC, NVRAM (PRAM)
   • Rivendosni NVRAM

Disa terma që duhet të dini

Përpara se të zhytemi në zgjidhjet e mundshme për Macbook Pro tuaj, duhet të kuptonithelbi i disa termave bazë të rrjetit. Kjo do t'ju lejojë të kuptoni më mirë zgjidhjet e mëposhtme. Kini parasysh që këto zgjidhje janë të zbatueshme edhe në Macbook Air.

Ofruesi i Shërbimit të Internetit

Ofruesi i Shërbimit të Internetit (ISP) është subjekti që ju ofron një lidhje interneti. Paketa e internetit që zgjidhni përcakton shpejtësinë dhe cilësinë e lidhjes suaj Wi-Fi.

Router Wi-Fi

ISP-ja juaj ndoshta ju ka ofruar një ruter dhe një teknik ka të ngjarë ta konfigurojë atë për ju fillimisht. Kjo kuti e vogël me antena është përgjegjëse për t'ju lidhur me ISP-në dhe, në fund të fundit, me World Wide Web.

Shiko gjithashtu: Gjithçka rreth WiFi Optimum

Adresa IP

Adresa e Protokollit të Internetit (IP) është një numër unik që identifikon se ku jeni lidhur nga. Ai ju lidh me pajisje të tjera në rrjetin tuaj dhe në internet.

Rregullimi i problemit të Macbook Pro Wifi

Le të hidhemi në zgjidhjet e mundshme për problemet tuaja me Wi-Fi dhe t'i rregullojmë ato në mënyrë që të mund të merrni përsëri produktiv.

Kontrolloni ruterin Wi-Fi dhe rrjetin e lidhur

Para se të hyjmë në çështjet teknologjike, dëshironi të siguroheni që problemi i lidhjes nuk është për shkak të ruterit tuaj me valë ose ISP.

 • Nëse nuk keni probleme me lidhjen e pajisjeve të tjera me internetin në të njëjtin rrjet, mund ta kapërceni këtë hap.
 • Nëse nuk mund të lidheni me rrjetin Wi-Fi me pajisje të tjera, duhet të kontrolloni ruterindhe sigurohuni që të jetë lidhur siç duhet. Kablli ethernet duhet të hyjë në portën e duhur; kontaktoni ISP-në tuaj nëse nuk jeni të sigurt se ku duhet të shkojë.
 • Pasi të bëhet kjo, rinisni routerin tuaj Wi-Fi dhe rilidheni Macbook Pro. Në shumicën e rasteve, ky rregullim i thjeshtë bën të mundur lidhjen me internetin.
 • Mac-të shpesh lidhen me rrjete të tjera të hapura në afërsi dhe anashkalojnë plotësisht rrjetin tuaj. Sigurohuni që Macbook Pro juaj të jetë i lidhur me rrjetin e duhur Wi-Fi.
 • Shumë përdorues kanë probleme me një lidhje të dobët Wi-Fi; kjo mund të ndodhë nëse jeni shumë larg nga ruteri juaj Wi-Fi. Konsideroni të zhvendosni ruterin tuaj në një vend të ri ose t'i afroheni ruterit të rrjetit tuaj. Kjo do të forcojë lidhjen dhe do të bëjë që faqet tuaja të uebit të ngarkohen më shpejt.

Ndonjëherë, pajisjet e tjera nuk mund të lidhen as me Wi-Fi. Nëse ikona Wi-Fi ka një pikëçuditëse, kjo do të thotë që jeni lidhur saktë me ruterin tuaj, por ka një problem me lidhjen tuaj DNS me ISP-në.

Kështu që mund të dëshironi të kontaktoni ISP-në tuaj dhe kërkojuni atyre të diagnostikojnë problemet e mundshme të rrjetit nga ana e tyre. Përfaqësuesit e Shërbimit të Klientit mund t'ju udhëzojnë me hapa të detajuar për të rikonfiguruar cilësimet e ruterit.

Zgjidhja e problemeve me Wireless Diagnostics Utility të Apple

Apple ju ofron një mjet diagnostikimi të integruar me valë që mund të gjejë në mënyrë efektive problemet e zakonshme dhe zgjidh ato. Ky mjet është përmirësuar gjatëvitet, dhe nganjëherë vetëm ekzekutimi i diagnostikimit me valë mund ta zgjidhë problemin tuaj.

Për të nisur Mac OS X Wireless Diagnostics, kërkoni atë në funksionin e kërkimit Spotlight (Cmd + Spacebar). Përndryshe, mund të shtypni dhe mbani shtypur tastin Opsionet dhe klikoni ikonën Wifi në këndin e sipërm djathtas të ekranit. Tani mund ta nisni duke zgjedhur opsionin Open Wireless Diagnostics.

Ky mjet diagnostikimi do t'ju prezantojë me një vështrim të detajuar të rrjetit tuaj me grafikë që ju tregojnë për cilësinë e sinjalit, shpejtësinë e transmetimit dhe nivelet e zhurmës. Duke monitoruar këto metrikë për disa orë, do të jeni në gjendje të identifikoni shkakun themelor. Mund t'ju tregojë gjithashtu rregullime të mundshme në rast se ruteri juaj po funksionon.

Përveç shfaqjes së nivelit të performancës së rrjetit tuaj, mjeti diagnostikues OS X do t'ju drejtojë nëpër një sërë hapash për të rregulluar rrjetin tuaj me valë. Ai do të përpiqet të zgjidhë problemet e zakonshme të lidhjes dhe të funksionojë sërish rrjeti juaj me valë.

Përditësimi i softuerit

Ndonjëherë vetëm përditësimi i OS X mund të rregullojë problemet me Wi-Fi. Përditësimet në pritje të sistemit mund të korrigjojnë defektet që shkaktojnë probleme me lidhjen Wi-Fi në Macbook.

Shkoni te Preferencat e sistemit nga shiriti i menysë së Apple dhe klikoni mbi "Përditësimi i softuerit". Nëse përditësimet janë të disponueshme, klikoni Përditëso Tani dhe instaloni ato. Në rast se nuk disponohen përditësime, versioni i instaluar i macOS dhe aplikacionet e tij janë të gjithapërditësuar.

Rinisni Wifi

Kur nuk ka shpjegim të duhur për gabimin me të cilin po përballeni, rinisja e Wi-Fi në Macbook Pro mund ta bëjë këtë.

Shkoni në shiritin e menusë Apple dhe zgjidhni "Turn Wifi Off". Tani dëshironi të shkëputni ruterin tuaj, jo vetëm ta fikni, por ta shkëputni gjithashtu. Rinisni edhe Macbook Pro-n tuaj.

Pasi të riniset Mac-i, futni në prizë ruterin dhe prisni derisa të ndizen të gjitha dritat në ruter. Pas disa minutash, shko sërish te menyja e Apple dhe aktivizo sërish Wi-Fi të Mac-it.

Ky mund të jetë truku më i vjetër në libër, por gjithsesi ka aftësinë e mrekullueshme për të zgjidhur problemet misterioze të lidhjes.

Wifi shkëputet pas zgjimit në gjumë

Një problem tjetër i përhapur mes përdoruesve të Mac është se Macbook Wifi i tyre shkëputet pasi zgjohet nga gjumi.

 • Një zgjidhje e mundshme për të rregulluar këtë lidhje Wifi është të shkoni te cilësimet e rrjetit në Preferencat e sistemit nga menyja e Apple. Pasi atje, në skedën Wi-Fi, klikoni Advanced.
 • Brenda dritares tjetër, zgjidhni të gjitha rrjetet dhe klikoni në ikonën "-" për t'i hequr ato. Klikoni "Në rregull" dhe vazhdoni të shtoni një vendndodhje të re.
 • Këtë mund ta bëni duke klikuar në listën rënëse Vendndodhjet dhe duke përdorur ikonën "+" për të krijuar një vendndodhje të re. Klikoni "U krye" për të vënë në fuqi ndryshimet tuaja.
 • Pasi të ketë përfunduar, lidheni përsëri me ruterin tuaj Wifi; kjo duhet të rregullojë problemet tuaja të përsëritura Wifi.

Shkëputni USB-nëPajisjet

Po, edhe unë e kuptoj sa surreale tingëllon kjo. Çfarë lidhje kanë pajisjet USB me problemet e Wi-Fi?

Shumë përdorues të Mac kanë raportuar se vetëm duke shkëputur pajisjet USB, përdoruesit kanë zgjidhur problemet e tyre të lidhjes.

Sado qesharake që mund të duket, për aq kohë sa pasi rregullon problemin tuaj Wifi, duhet të jeni të gjithë për të. Shkëputni të gjitha pajisjet USB dhe rilidhni ato një nga një për të parë nëse problemi juaj Wi-Fi zgjidhet.

Nëse jeni kurioz pse ndodh kjo, atëherë gjithçka që duhet të dini është se disa pajisje USB transmetojnë sinjale radio me valë që mund të ndërhyjë në frekuencën e ruterit tuaj. Duke shkëputur pajisjet, Mac-i juaj mund të marrë dhe transmetojë sinjale Wi-Fi pa problem.

Rikonfiguroni cilësimet e DNS

Nëse rregullimet e zakonshme të mësipërme nuk e ndihmuan lidhjen tuaj Macbook Wifi, është koha për të marrë teknikën .

Siç u diskutua më parë, gjërat mund të jenë në rregull nga ana juaj, por mund të ketë probleme me serverin e emrave të domenit (DNS) të ISP-së tuaj. DNS është përgjegjës për zgjidhjen e emrave të uebsajteve të internetit me adresat e tyre IP themelore.

Një zgjidhje e lehtë për këtë është të zëvendësoni sistemin tuaj të emrave të domenit me një DNS falas publike. Mund të kërkoni në Google adresat DNS dhe të përdorni një prej andej.

Për të ndryshuar DNS, nga ikona Wifi në shiritin e menysë, kliko te Preferencat e Rrjetit. Ju gjithashtu mund ta bëni këtë nga menyja Preferencat e Sistemit. Pasi të jeni atje, lundroni te "Advanced" dhezgjidhni DNS nga opsionet e disponueshme të menysë. Zgjidhni ikonën "+" dhe shtoni adresën DNS. Zgjidhni "Ok" për të konfirmuar ndryshimet tuaja dhe rinisni Mac Wifi.

Rinovoni DHCP Lease dhe rikonfiguroni TCP/IP

Nëse kjo nuk përmirëson lidhjen tuaj Wifi, mund t'ju duhet të merrni disa hapa më drastikë. Ki parasysh se hapat në vazhdim kërkojnë ndërgjegjësim serioz me skedarët e preferencës Wifi, prandaj është më mirë t'i rezervosh ato.

Mac nuk do të jetë gjithmonë në gjendje të marrë konfigurime të sakta të rrjetit, kështu që ne duhet të konfigurojmë rrjetin e personalizuar lidhjet. Kjo përfshin rinovimin e qirasë DHCP dhe ndryshimin e adresës IP.

Shkoni te preferencat Wifi duke hapur Finder dhe lundroni në këtë shteg "/Library/Preferences/SystemConfiguration/". Pasi të keni arritur këtë dosje, kopjoni skedarët e mëposhtëm dhe ruajini në një dosje rezervë:

 • preferences.plist
 • com.apple.network.identification.plist
 • com.apple.wifi.message-tracer.plist
 • com.apple.airport.preferences.plist
 • NetworkInterfaces.plist

Pas ruajtjes së një kopje rezervë nga skedarët, mbyllni të gjitha aplikacionet që mund të përdorin internetin. Tani do të përpiqemi të krijojmë një vendndodhje të re Wifi me detaje të personalizuara DNS dhe MTU.

Siç përshkruhet më sipër, shkoni te Preferencat e Sistemit dhe gjeni cilësimet e Wifi nën skedën Rrjeti. Në menynë rënëse Vendndodhja, klikoni në Edit Locations dhe klikoni ikonën "+" për të krijuar një të re. Tani lidheni me tuajinRrjeti Wi-Fi përsëri si zakonisht.

Pas kësaj, ne do të synojmë të ndryshojmë cilësimet TCP/IP. Shkoni te Cilësimet e Avancuara dhe nën skedën TCP/IP, zgjidhni Rinovo DHCP Lease. Tani shtoni një DNS të ri (8.8.8.8 ose 8.8.4.4) në të njëjtën mënyrë siç përshkruhet më sipër.

Pasi të kemi rikonfiguruar cilësimet TCP/IP, ne do të përditësojmë cilësimet e MTU. Për ta bërë këtë, në dritaren e cilësimeve të avancuara, klikoni Hardware dhe Konfiguro manualisht. Ndryshoni MTU në Custom dhe futni 1453, zgjidhni Ok dhe Apliko për të konfirmuar ndryshimet tuaja.

Tani që keni rikonfiguruar me sukses cilësimet e rrjetit, është koha të rinisni Mac-in dhe të rilidhni Wi-Fi tuaj.

Rivendosni cilësimet SMC, NVRAM (PRAM)

SMC (Kontrolluesi i Menaxhimit të Sistemit) është një pjesë thelbësore e harduerit brenda MacBook-it tuaj. SMC merret me monitorimin e temperaturës, kontrollin e ventilatorit, dritat e statusit, menaxhimin e energjisë dhe detyra të tjera të ngjashme.

Ndonjëherë, SMC nuk mund të funksionojë siç duhet, duke çuar në performancë të ngadaltë, kohë më të gjata ngarkimi, karikim jokonsistent të baterisë dhe madje zhurma e tepërt e ventilatorit.

Për të rivendosur SMC në një MacBook Pro:

 • Fikni MacBook Pro nga menyja Apple
 • Mbajeni të shtypur Shift-Control-Option dhe shtypni njëkohësisht butonin e ndezjes.
 • Mbajini tastet për 10 sekonda dhe lëshojini.
 • Ndizni përsëri MacBook Pro.

Këta hapa do të rivendosin kontrolluesin e menaxhimit të sistemit dhe shpresojmë të rregulloni problemet tuaja me Wi-Fi.

Shiko gjithashtu: Si të lidheni me Wi-Fi Jugperëndimor

InDisa skenarë, është e mundur që pavarësisht rivendosjes së SMC, problemet e rrjetit vazhdojnë. Pastrimi i NVRAM (më parë PRAM) mund të jetë një zgjidhje e zbatueshme.

Në MacBooks dhe Mac të vjetër, Parametri i Memorjes me Akses të Rastit (PRAM) ishte një informacion i vogël i ruajtur në memorie, i nevojshëm nga kompjuteri për të nisur. Mund ta rivendosni PRAM-in përmes një sekuence kritike në fillim dhe ta ktheni atë në konfigurimin e tij të paracaktuar të fabrikës.

MacBook-ët më të rinj, si Macbook Pro dhe Macbook Air, përdorin një version modern të PRAM-it të quajtur NVRAM ( Memorie me akses të rastësishëm jo të paqëndrueshme). NVRAM është shumë më efikas dhe më i optimizuar në krahasim me një PRAM.

Rivendos NVRAM

Megjithëse nuk ka gjasa, NVRAM mund të korruptohet. Rivendosja e tij nuk do të dëmtojë në asnjë mënyrë MacBook-in tuaj.

Hapat për të rivendosur NVRAM janë si më poshtë:

 • Fikni MacBook Pro-në tuaj
 • Shtypni energjinë butonin për të ndezur Macbook Pro-në tuaj dhe njëkohësisht mbani të shtypur tastet Command-Option-P-R për 20 sekonda.
 • Lëshoni tastet dhe lëreni Macbook-in tuaj të niset normalisht.
 • Caktoni ekranin, datën & Koha në Preferencat e Sistemit sipas dëshirës tuaj.

Nëse zgjidhjet e mësipërme ende nuk i zgjidhën problemet tuaja me Wi-Fi, mund të mendoni të vizitoni një qendër shërbimi të autorizuar të Apple për probleme të mundshme harduerike.
Philip Lawrence
Philip Lawrence
Philip Lawrence është një entuziast i teknologjisë dhe ekspert në fushën e lidhjes në internet dhe teknologjisë wifi. Me mbi një dekadë përvojë në industri, ai ka ndihmuar shumë individë dhe biznese me çështjet e tyre të internetit dhe WiFi. Si autor dhe bloger i Këshillave për Internet dhe Wifi, ai ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një mënyrë të thjeshtë dhe të lehtë për t'u kuptuar nga e cila mund të përfitojë të gjithë. Philip është një avokat i pasionuar për përmirësimin e lidhjes dhe për ta bërë internetin të aksesueshëm për të gjithë. Kur ai nuk është duke shkruar ose zgjidhur problemet që lidhen me teknologjinë, ai pëlqen ecjen, kampingun dhe eksplorimin e jashtëzakonshëm.